SP-kamerlid Arda Gerkens vindt dat één minister verantwoordelijk wordt voor de begeleiding van ICT-projecten bij de overheid. Bovendien roept ze op om 'inhuur van externen' te vermijden.
De omgang binnen de overheid met ict wordt gekenmerkt door gebrekkige kennis, slechte onderlinge communicatie en het herhalen van fouten. Dit is de hoofdconclusie uit het SP-rapport "Ict bij de overheid: wondermiddel of hoofdpijndossier?"
In het rapport pleit de SP voor een minister van ict. Tweede Kamerlid Gerkens (SP) schrijft naar aanleiding van het rapport: "Belangrijk is dat één minister verantwoordelijk wordt voor de begeleiding van ict-projecten bij de overheid. Logischerwijs zou minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken leiding moeten geven aan een ict-team dat de processen bij andere departementen begeleidt. Verder moet de inhuur van externen vermeden worden en de institutionele kennis worden versterkt."
Aanbestedingswijze
Gerkens herleidt vier belangrijke aspecten waarop ict-projecten bij de overheid vaak vastlopen: "Gemeenschappelijke delers die in de meldingen terug komen, zijn gebrek aan kennis bij het management, de inhuur van veel externe adviseurs en ondersteuning en slechte communicatie. Maar ook de wijze van aanbesteding is van groot belang." In het rapport stelt de SP dat door de gekozen manier dat aanbestedingen soms toegeschreven worden naar een bepaald bedrijf.
Meldpunt ICT en overheid
In juni 2007 berichtte Trouw dat er jaarlijks vier à vijf miljard euro aan ict-projecten werd verspild. Arda Gerkens opende begin 2008 een meldpunt ict en overheid. Het meldpunt leverde in korte tijd 350 reacties op. Met een aantal mensen is nader gesproken, om meer feiten boven tafel te krijgen.
Arda heeft hier een goed stukje onderzoekswerk verricht. Ik herken dit wel. Vooral die feestjes van externen.
Prima mee eens beter een vaste werknemer dan een Externe
uurtje factuurtje is weg kennis, tijdelijke boekhoudkundige besparings truc op kosten die later weer hard terug komen ipv stabiliteit.
Ergens heeft ze gelijk, maar om dit aan een onbekwame minister over te laten is dan weer om problemen vragen.
Het is niet omdat men minister is, dat men ook daadwerkelijk de valkuilen van de ict kent.
Dus ipv dit aan een vaste ministerpost te hangen, zou het beter zijn om een geschikte kandidaat te zoeken en die de functie geven.
Maar ja, dat is helaas bij de andere minister posten ook zo.
Weer die reflex van ‘geen externen aan boord’. We willen toch een flexibele arbeidsmarkt, met zoveel mogelijk ondernemende medewerkers? En wat is trouwens het voordeel van alles in eigen huis? In het bedrijfsleven doen ze dat ook niet. Soms is een externe partij gewoon beter in een bepaalde klus. Ik heb ook geen koe in de tuin staan, maar koop mijn melk gewoon bij de supermarkt. Een kwestie van slim inkopen, niet van alles insourcen.
haha wat een onzinnig idee zeg. Een minister van ICT. Niet het probleem oplossen maar een minister aanstellen. Zo laat de SP ons ambtenarenapparaat groeien en groeien terwijl het juist gehalveerd moet worden ten gunste van externen. Als die niet presteren schop je ze er gewoon uit. Dat houdt de overheid scherp.
Ik ben het eens met Johan, een minister van ICT gaat dit probleem niet oplossen, maar wel meer bureaucratie veroorzaken. Bovendien heb je een veel grotere kans op kennisverlies en verandering van stategie (met alle financiele gevolgen van dien wanneer er weer een nieuwe verkiezingsuitslag is. Ik zie meer in het idee dat de rekenkamer een tijdje geleden uitbracht: Ieder ministerie zou zijn eigen CIO moeten aanstellen die het reilen en zeilen van de verschillende ICT projecten beheert. Die personen kunnen natuurlijk insource of outsource zijn, in ieder geval de beste persoon van de baan.
@ Ruud,
Als de leiding een onderdeel van het probleem is, zoals Arda beschrijft, lijkt het me een heel goed idee om die leiding aan te passen.
Maar je hebt het stuk waarschijnlijk niet gelezen. Anders zou je domme opmerking over externen er ook niet staan.
Ik ben het helemaal met Arda eens. Alleen ben ik van mening dat ze te veel de schuld bij de “externen” legt.
Het probleem begint bij de vaste werknemers. De grootste deel is onbekwaam(naar hun functie), lui/langzaam en onverschillig. Ze zijn vastgelopen kwa ontwikkeling en leven nog in 1990. Dan is het wel erg makkelijk/verleidelijk om de boel te gaan bedonderen.
Zegt ook veel over de mentaliteit van de samenleving.
Waar de meeste bedrijven mee worstelen zie je ook bij de overheid. Gebrek aan daadkracht en (management) kwaliteit om een (ICT) project tot een succes te brengen. Ook hoor ik al jaren dat de externe inhuur geminimaliceerd moet worden, maar gelijktijdig worden externe al jarenlang gebruikt als breekijzer om iets voor mekaar te krijgen. Zonder extern advies gaat het management niet mee. (indek gedrag)
Resultaat is dan ook dat veel organisaties in hun krampachtigheid en druk vanuit klant en management gaan reorganiseren, outsourcen, centraliseren, nog meer externe gaan inhuren, etc, etc.
Ook dan blijven de resultaten verre van bevredigend. (zie maar de vele outsourcingscontract ontbindingen en het geklaag over externe (dienstverlening)=(;>)).
Het wondermiddel tot suc6 heb ik nog niet langs zien komen. Vaak zie je wel dat het ‘fout’ gaat als er een gebrek is aan leiding, visie, communicatie, cultuuraanpassing en motivatie tot samenwerking.
Daarnaast is de politiek zelf wel heel erg verantwoordelijk voor de chaos. De vele (wets) veranderingen leggen immers een druk op de uitvoerende organisaties. Indien deze beperkte middelen of tijd hebben om de veranderingen door te voeren is het vragen om ellende. (voorbeelden genoeg denk ik)
Het voorstel tot een ICT minister of een CIO is dan ook m.i. niet anders dan de zoveelste kramp en symptoom bestrijding.
Dat wil niet zeggen dat de samenwerking binnen de overheid beter gemotiveerd mag worden en dat er een mogelijke oplossing bestaat in het centraliseren van de ICT aansturing. Maar vooral mag de politiek zich verantwoordelijk (gaan) voelen voor minder populisme oplossingen, realisme in wat kan en een stabielere daadkrachtiger (ICT) visie.
http://www.gemeenteanalyse.nl geeft al veel transparantie.
Ook het onderwijs en de zorgsector (ziekenhuizen) komen aan de beurt.
Daarna bedrijfsanalyse, staken wordt overbodig.