Professor dr. Leo Kouwenhoven, hoogleraar Quantum Transport aan de Technische Universiteit Delft, ontvangt één van de vier NWO-Spinozapremies 2007 voor zijn doorbraken op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen. De NWO-Spinozapremie wordt ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd.
Volgens het NWO is het werk van Kouwenhoven aan zogeheten spinqubits van groot belang geweest voor het gebruik van quantuminformatie, bijvoorbeeld in een fundamenteel nieuw soort computer.
De Delftse natuurkundige is verantwoordelijk voor een aantal grote doorbraken in zijn vakgebied. Kouwenhoven heeft zijn stempel gedrukt op het onderzoek aan zogeheten quantum dots (quantumstippen), heel kleine structuren in halfgeleidermateriaal, die door hun kleine afmetingen bijzondere quantumeigenschappen vertonen. Op dit moment gebruikt hij de spin van elektronen in quantum dots als qubits, de rekeneenheid van een quantumcomputer. Zijn werkgroep kon als eerste de spintoestand van een enkel elektron uitlezen. In 2006 wisten ze deze eigenschap te manipuleren. Dit is een grote stap op weg naar een quantumcomputer, die rekent met zogeheten superposities van spintoestanden.
De andere drie winnaars van een Spinozapremie zijn professor dr. Deirdre Curtin, hoogleraar International and European Governance aan de Universiteit Utrecht, professor dr. Marcel Dicke, hoogleraar Entomologie aan Wageningen Universiteit en professor dr. Wil Roebroeks, hoogleraar Archeologie van de Oude Steentijd aan de Universiteit Leiden. De vier prijswinnaars krijgen elk een geldbedrag van anderhalf miljoen euro en het bijbehorende beeldje van Spinoza.