Atos wil zijn activiteiten op het gebied van programma- en projectmanagement deels uitbesteden aan International Business Solutions (IBS) uit Utrecht. Het betreft de afdeling TEC Generic Projectmanagement, waar 144 mensen werken. Volgens de ict-dienstverlener behoren deze generieke activiteiten niet meer tot kern van het bedrijf. Betrokken medewerkers maken zich zorgen over de status van het bedrijf: IBS is namelijk net opgericht.
De afdeling TEC Generic Projectmanagement is onderdeel van de divisie Business & Platform Solutions (B&PS). Atos zegt in een verklaring dat het het portfolio van deze divisie wil aanpassen aan nieuwe marktontwikkelingen. Specifieke onderdelen, die niet meer tot de kernactiviteiten worden gerekend, worden uitbesteed aan partijen die hierin gespecialiseerd zijn.
Bij de afdeling TEC Generic Projectmanagament werken projectmanagers, programmamanagers (gespecialiseerd in sdm) en transitiemanagers. Volgens een woordvoerster van Atos kan de ict-dienstverlener zich niet meer goed onderscheiden op dit generieke domein doordat er op de markt veel concurrentie is van zzp’ers en kleinere, competitieve partijen. Daarom heeft Atos besloten de afdeling onder te brengen bij zo’n gespecialiseerde partij: IBS. Dit bedrijf wordt dan de voorkeursleverancier voor de levering van pm- en sdm-diensten aan klanten van Atos uit het midden- en kleinbedrijf. Atos blijft wel zelf de grootzakelijke klanten bedienen.
Waarborgen
Atos wil de uitbestedingsoperatie op 1 februari 2020 hebben afgerond. De betrokken medewerkers zijn geïnformeerd en bij de ondernemingsraad ligt inmiddels een adviesaanvraag. Volgens het bedrijf voldoet ‘de uitbesteding aan alle geldende wet- en regelgeving, waarmee minimaal een vergelijkbaar arbeidsvoorwaardenpakket voor medewerkers is gewaarborgd.’ Het uitgangspunt van de outsourcing is dat geen arbeidsplaatsen verloren gaan: medewerkers behouden hun huidige functie of worden in een passende functie bij IBS-klanten ingezet, luidt de verklaring.
Ook belooft Atos dat medewerkers, die werken op vestigingen in Amstelveen, Eindhoven en Groningen, niet worden belast met extra reistijd. Het hoofdkantoor van IBS komt op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht te staan, maar ‘plaats-onafhankelijk werken wordt de norm’, aldus de ict-dienstverlener.
Twijfels
IBS blijkt een nieuw bedrijf. Meer details kan Atos op dit moment niet geven, omdat de focus momenteel ligt op het goed informeren van de medewerkers, zegt de woordvoerster. Daar ligt wel de grootste zorg van de medewerkers. Zij vragen zich af hoe een nieuw bedrijf werk kan bieden aan 144 man en zijn bevreesd voor een uitfaseringsoperatie, zo melden ingewijden aan Computable.
Het is ook een vraag die vakbond De Unie aan Atos gaat stellen. ‘Wij zijn, zoals het in dit soort trajecten hoort, uitgenodigd voor een gesprek. Daar zal Atos ons inlichten over het sourcingsplan. Ons bereiken inderdaad ook geluiden over de status van IBS. Als het klopt dat het een net opgericht bedrijf is zullen we zeker vragen hoe Atos deze sourcing goed gaat regelen’, zegt Huug Brinkers, bestuurder van De Unie.
De website van IBS ziet er ook nog niet echt overtuigend uit. Het bedrijf oogt als een off- en nearshore-makelaar. Contact opnemen kan alleen via e-mail. Wel ligt er een link met het eveneens off- en nearshore-bedrijf VDS Solutions dat in Utrecht is gevestigd. In het Handelsregister is IBS ingeschreven als International Business Services BV; het vermelde internetadres is: www.saasned.com. Dat blijkt de website van VDS Solutions te zijn; maar dat bedrijf is telefonisch onbereikbaar.
Laat het ontbreken van voldoende project- en programmamanagement nou nét het zwakke punt zijn van ATOS’ sourcing providing.
“Volgens de ict-dienstverlener behoren deze generieke activiteiten niet meer tot kern van het bedrijf. ”
Wie kan zich Service Delivery en (re)transitiemanagement voorstellen zónder gedegen project-/programmamanagement?
Dit heeft alle kenmerken van een koude sanering met sterfhuisconstructie.
Een teken aan de wand voor ATOS’ klanten, die komend weekend tóch de outsourcing-contracten er wel even bij zullen pakken.
ATOS gaat het nog druk krijgen, maar niet op de goede manier.
Het is toch bijzonder dat Atos de laatste tijd erg veel moeite neemt om vooral van mensen af te komen, terwijl de rest van de wereld juist bezig is om schaars talent te zoeken. Onlangs was er ook al een regeling, waarin Atos medewerkers konden overstappen naar de Belastingdienst. (Lijkt inderdaad wel op een soort stille sanering van vooral oude & dure medewerkers)
Als je bedrijf bestaat bij de gratie van je mensen (IT blijft vooral mensenwerk, met veel uurtje/factuurtje business), dan mag je daar best eens wat beter mee om gaan!
Ik denk dat het business model van Atos nu wel een beetje ten einde is en teveel Franse overhead heeft…
Atos is een beetje het KLM-verhaal in de it. Maar het is niet het enige it-bedrijf dat de winst die hier in NL gerealiseerd wordt, doorsluist naar het buitenlandse moederbedrijf, terwijl men hier de armoedzaaier uithangt.
SDM staat hier natuurlijk voor Service Delivery Management, opmerkelijk dat Computable dat niet weet. Het gaat dus om projectleiders, servicemanagers en andere generieke rollen. En inderdaad zijn dit vaak oudere en ‘duurdere’ medewerkers. Hier heeft Atos NL er teveel van, maar dat is simpelweg het gevolg van het beleid in het verleden.