De provincie Gelderland heeft na een omstreden ict-uitbestedingstraject OGD ICT Diensten uit Delft aangesteld als ict-leverancier. Daarbij trad Quint Wellington Redwood op als adviseur. Beide bedrijven blijken dezelfde grote minderheidsaandeelhouder te hebben: Van Lanschot Participaties. Deze onderlinge band is niet door beide partijen gemeld tijdens de aanbestedingsprocedure. Het provinciebestuur noch de leveranciers vinden dat er sprake is van belangenverstrengeling.
Het gaat om de aanbesteding ‘Infrastructuur, Hosting, Werkplek en Servicedesk’. Met OGD is op 17 mei 2017 een contract afgesloten van minimaal vier jaar met een optie tot verlenging tot nog eens maximaal vier jaar. Een contractwaarde is niet bekendgemaakt, maar de huidige jaarlijkse kosten van de provincie voor de onderdelen uit de opdracht bedragen zo’n 5,65 miljoen euro per jaar.
Quint Wellington Redwood is van begin af aan nauw betrokken geweest bij het aanbestedingsproces van de provincie Gelderland, waar veel om te doen is geweest. In eerste instantie helpt het adviesbureau mee met het opstellen van de businesscase voor de it-outsourcing. In het najaar van 2015 wordt Quint na een tender tevens geselecteerd als partner die de uitbesteding van de it-omgeving van de provincie ondersteunt. Het gaat daarbij om de selectie en contractering van de it-leveranciers en de inrichting van een interne afdeling die de regie over de uitbestedingen gaat voeren. Quint krijgt voor deze activiteiten ruim vier ton. Het outsourcingstraject moet in het eerste kwartaal van 2018 zijn afgerond.
Uiteindelijk kiest de provincie voor OGD als ict-partner. KPN maakt bij de rechter nog bezwaar tegen deze gunning. Het ict-concern voelt zich ernstig benadeeld door een lage score voor een presentatie die uiteindelijk zwaar meeweegt in de eindscore. Anders zou KPN de aanbesteding hebben gewonnen. De rechtbank in Gelderland stelt KPN echter in het ongelijk en de definitieve gunning gaat naar OGD.
Dezelfde minderheidsaandeelhouder
Opvallend is dat beide bedrijven dezelfde grote minderheidsaandeelhouder hebben: Van Lanschot Participaties. Die participeert in 2012 in automatiseerder OGD en ondersteunt in 2013 een managementbuy-out van adviesbureau Quint. In beide deals verwerft de investeerder een aanzienlijk minderheidsaandeel.
Volgens de woordvoerster van de provincie Gelderland, die namens VVD-bestuurder Jan Markink spreekt, heeft de provincie in beide aanbestedingen ‘een passende uitvraag naar de governance gedaan onder meer door een uittreksel van het Handelsregister uit te vragen. Het is hierbij niet verplicht om alle aandeelhouders aan te geven.’ Daarmee spreekt de provincie zichzelf tegen want in het bestek van de aanbesteding voor een adviesbureau wordt gevraagd om een toelichting op de concernverhoudingen.
Zij meldt verder dat de aanbestedende dienst van de provincie na de start van de tender niet is ingelicht door Quint over het feit dat het adviesbureau dezelfde minderheidsaandeelhouder/investeerder heeft als inschrijver en latere winnaar OGD.
Geen binding
De provincie ziet in het onderlinge verband tussen beide partijen, waarvan zij dus niet op de hoogte was, geen aanleiding tot het nemen van stappen omdat er in haar ogen geen sprake is of was van belangenverstrengeling. De zegsvrouw stelt dat Quint en OGD twee partijen zijn die onafhankelijk van elkaar opereren en ook niet als zustermaatschappijen worden beschouwd.
Volgens adviesbureau Quint bestaat er geen enkele schijn van belangenverstrengeling. Het scenario dat aandeelhouder Van Lanschot Participaties het adviesbureau onder druk kan zetten om OGD aan opdrachten te helpen, noemt financieel directeur Frank Grift uitgesloten. ‘Van Lanschot Participaties is een financieel aandeelhouder die bestuurlijk geen enkele binding of invloed heeft op de werkzaamheden van Quint in Nederland of waar dan ook ter wereld.’ Hij stelt dat Van Lanschot op geen enkele wijze wordt geïnformeerd of op de hoogte gesteld van aanbestedingen.
Strikte regels
Daan de la Parra, algemeen directeur van OGD, stelt dat ‘wij altijd alles melden dat ons wordt gevraagd tijdens een aanbesteding. Soms wordt er naar aandeelhouders gevraagd, soms niet. Maar het zijn altijd procedures met strikte regels waar we ons aan houden.’
Dat er een verband wordt gelegd tussen Quint en OGD vanwege de gemeenschappelijke aandeelhouder, vindt hij vervelend. ‘Zoiets roept blijkbaar maar vragen op. Terwijl wij er niets aan kunnen doen. Wij hebben geen invloed op de participaties van Van Lanschot. Bovendien is Van Lanschot als minderheidsaandeelhouder niet betrokken bij de dagelijkse operatie en het management.’
Hij wijst erop dat OGD een commerciële onderneming is die regelmatig inschrijft op aanbestedingen. De afgelopen jaren is het bedrijf fors gegroeid. ‘Zonder de provincie Gelderland zou die groei al vijftien procent zijn. Ons belang momenteel is niet zozeer om zoveel mogelijk aanbestedingen te winnen maar er voor te zorgen dat we op it-inhoudelijk vlak kwalitatief goed werk blijven leveren.’
Quint-directeur Grift vindt dat de relatie met OGD niet verschilt met de relaties die Quint onderhoudt met de andere aanbieders in de markt. ‘Dit wil zeggen dat wij bekend zijn met de portfolio’s van partijen en daarover periodiek worden ge-update, net als alle andere sourcing-adviseurs zich laten informeren door de aanbodzijde.’