De SP wil landelijke regels stellen rondom de gemeentelijke privatisering van ict-voorzieningen. Tweede Kamerlid Ronald van Raak blijkt daarover vragen te hebben gesteld aan demissionair minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van Raak wil van de bewindsman weten waarom het Bureau ICT-Toetsing (BIT) geen advies geeft in dit soort trajecten.
Aanleiding voor de Kamervragen is de op handen zijnde uitbesteding van ict-diensten bij de gemeente Groningen. Ondanks veel kritiek zet de gemeente dit traject voort; een toets bij het BIT was in haar ogen niet nodig omdat er genoeg advies van experts is ingewonnen.
SP-Kamerlid Van Raak wil nu van minister Plasterk opheldering waarom er bij dit project, waarbij het gaat om een opdracht van 66 miljoen euro, geen BIT-toets is uitgevoerd. Hij wil verder van de minister weten of hij gaat regelen dat gemeenten bij dit soort uitbestedingsprojecten een BIT-toets kunnen uitvoeren. Daarnaast vraagt hij de bewindsman of deze bereid is landelijke regels te stellen rondom gemeentelijke privatisering van ict-voorzieningen.
Voorts wil het Kamerlid inzicht krijgen in hoeveel gemeenten hun ict-voorzieningen hebben geprivatiseerd. Ook vraagt Van Raak aan de minister of hij dit wel wenselijk vindt vanuit het oogpunt van ict-beveiliging, privacy van de burgers en het verlies van werkgelegenheid. Hij is bezorgd dat door de uitbesteding waardevolle ict-kennis binnen decentrale overheden verdwijnt, terwijl die kennis toch al dun gezaaid is binnen deze sector.
Vragen naar de bekende weg door Kamerlid van Raak; het BIT gaat niet over gemeentelijke projecten (art. 2 lid 2 Instellingsbesluit BIT). €66 mln of niet.
Dat neemt niet weg dat, gezien de gemoeide bedragen en het decentraal professioneel niveau, een dergelijke BIT-toetsing wel degelijk op zijn plaats zou kunnen zijn.
Op centraal niveau is het kennis- en ervaringsniveau overigens geenszins beter.
Inmiddels heeft de minster antwoord gegeven : https://www.openkamer.org/kamervraag/2017Z07436/
Landelijke regels voor gemeentelijke privatisering…
Ik snap er geen bit van.
Blijft wel een feit, dat iedere gemeente zelfstandig het wiel wil uitvinden, iets dat de belastingbetaler vele miljoenen kost.
Hoewel ik SP wat te dogmatisch vindt in hun programma moet ik wel zeggen dat ze maatschappelijke problemen in het land vroegtijdig in de landelijke politiek brengen. Hun eerdere vragen over de ontwikkeling in het primaire onderwijs blijkt meer realiteitszin te bevatten dan de idioten van de VVD/CDA die tijdens verkiezingen niet eens hun eigen programma bleken te kennen.
De vragen die van Raak stelt zijn namelijk makkelijk te beantwoorden, ook de gemeente Groningen heeft een eigen rekenkamer die in opdracht van de raad de plannen door kan berekenen. En net als BIT is dit een adviserend orgaan en kunnen bestuurders waarschuwingen dus naast zich neerleggen omdat ze zwaarwegende coalitiebelangen hebben voor hun volgende stap.
Besluit rammelt aan alle kanten als we kijken naar conjuctuur van arbeid, de privatisering van de overheid is namelijk een boekhoudkundige truc waarin je dus meer betaald voor minder als we kijken naar de politieke baantjesmachines in de quartaire sector. De vragen die van Raak heeft heb ik al beantwoord, 6 jaar geleden omdat toen al duidelijk was dat het niet om de knikkers maar het spel gaat.
Landelijke regels rond uitbesteding lijken me niet te passen in Europese wetgeving, het spel is al lang bepaald en van Raak maakt alleen maar wat muziek voor de bühne. Dat het advies van ingehuurde experts straks een ordinaire lobby van de discussie met de kalkoen over het kerstdiner blijkt te zijn zal me niks verbazen. Politieke vogel is dan al lang gevlogen en iedereen in de raad blijkt dan boter op zijn/haar hoofd te hebben.