De provincie Gelderland heeft de aanbesteding 'Infrastructuur, Hosting, Werkplek en Servicedesk' voorlopig gegund aan OGD uit Delft. Het gaat om een contract voor minimaal vier jaar en maximaal acht jaar. Een contractwaarde is niet bekendgemaakt, maar de huidige jaarlijkse kosten voor de onderdelen uit de opdracht bedragen zo'n 5,65 miljoen euro per jaar.
Een woordvoerster van de provincie stelt dat van ‘de vier leveranciers die voor de uitbesteding van infrastructuur, werkplekken en servicedesk een offerte inleverde, OGD als best passende leverancier naar voren kwam. De voorlopige gunning kennen we daarom aan OGD toe. Conform de Europese Aanbestedingswetgeving volgt na de voorlopige gunning een bezwaartermijn van twintig kalenderdagen. Indien gedurende deze periode geen bezwaar wordt ingediend cq een bezwaar is afgehandeld volgt een definitieve gunning daarna.’
Van I&A-afdeling blijft alleen een regie-organisatie over. Zo’n dertig tot veertig arbeidsplaatsen zijn verdwenen. Maar die medewerkers zijn via een sociaal plan wel begeleid naar ander werk bij de provincie danwel bij een andere werkgever. Volgens vakbond AbvaKabo is dit proces uiteindelijk naar tevredenheid gelopen en is iedereen herplaatst. Voor een medewerker, bij wie de overstap naar een bedrijf geen succes werd, wordt nog gekeken of hij alsnog weer bij de provincie aan de slag kan.
De it-werkzaamheden worden momenteel door gedetacheerd personeel van diverse dienstverleners uitgevoerd. Volgens de zegsvrouw van de provincie hebben de vier overgebleven inschrijvers uit de aanbesteding geen personeel aan de provincie geleverd. Dit werk wordt dus overgeheveld naar OGD.
Vraagtekens
De it-uitbesteding is omstreden omdat de provincie over een goedwerkende afdeling Informatievoorziening & Automatisering (I&A) beschikte. Volgens het provinciebestuur zou deze afdeling echter niet toegerust zijn om de snelle digitale ontwikkelingen in de komende tijd bij te houden. De markt – lees een it-partner – zou dat beter en goedkoper kunnen.
Naast de kritiek op de it-uitbestedingsplannen bleek verder nog het aantrekken van Quint Wellington Redwood dubieus. De provincie selecteerde dit it-adviesbureau middels een aparte aanbesteding die voorgekookt oogde. Ook was Quint al betrokken in het voortraject van de aanbesteding waarbij het meehielp de business case voor de it-outsourcing op te stellen. De provincie bestreed echter dat Quint een voorsprong heeft gehad op andere inschrijvers in het aanbestedingstraject.