Zijn economische plannen zijn nog niet bekend, maar wel staat al vast dat de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump het inhuren van goedkopere it’ers vanuit het buitenland aan banden wil leggen. Ook zal hij een einde proberen te maken aan de uitbesteding van (it-)werk in de Verenigde Staten. Volgens het Amerikaanse vakblad Computerworld richt Trump daarbij in ieder geval zijn pijlen op het moeilijker maken van het verstrekken van tijdelijke arbeidsvisa.
In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen riep Trump herhaaldelijke malen dat hij het verstrekken van visa (H-1B, green card) aan goedkope it-inhuurkrachten vanuit het buitenland (met name India) aan banden wil leggen. Bijvoorbeeld via strengere eisen of het duurder maken van zo’n visum.
Volgens Computerworld heerst hierover grote onvrede onder Amerikaanse ict’ers. Zij maken herhaaldelijk mee dat zij inhuurkrachten moeten inwerken en trainen, die vervolgens hun werk overnemen. Dit gebeurde recent onder meer bij amusementsconcern Disney. Het vakblad stelt dat Trump de eerste presidentskandidaat is geweest die zegt hieraan een einde te willen maken.
Dat zal overigens niet makkelijk gaan. De nieuwe president zal vooral veel tegenwind krijgen vanuit Silicon Valley, waar veel it-bedrijven gebruikmaken van het invliegen van ict’ers uit het buitenland. Maar ook binnen zijn eigen Republikeinse Partij is niet iedereen enthousiast over dit soort protectionisme, aldus Computerworld.
Offshoring stoppen
Daarnaast is uitbesteding van (it-)werk een doorn in het oog van Trump. Hij haalde eerder dit jaar onder andere uit naar IBM. Big Blue heeft, net als veel andere Amerikaanse automatiseerders, de afgelopen jaren heel veel werk vanuit de VS en Europa ge-offshored naar lagelonenlanden. De president-miljardair haalde een specifiek voorbeeld aan van de IBM-locatie in Rochester, Minnesota. IBM verplaatste in 2013 de serverassemblagewerkzaamheden, die hier werden uitgevoerd, naar Guadalajara in Mexico.
Volgens Computerworld werkte in Rochester bij IBM in 1991 nog ruim achtduizend man en is dit inmiddels teruggelopen tot zo’n 2500. Hoe Trump offshoring wil voorkomen, heeft hij tot nu toe niet duidelijk gemaakt.
Dat is het eerste positieve over Trump; dit beleid zouden ze in heel europa moeten toepassen immers als je een schaarste hebt dan is het logisch dat je daar meer voor betaald ipv minder.
En als een mulitnational niet meer wil betalen dan is de behoefte blijkbaar niet groot genoeg.
Goed idee itman, nu nog het invoeren van gratis bier en een weekend van drie dagen. Zo’n weekend is zo voorbij en je portemonnee leeg. Als de multinational niet wil betalen hebben ze blijkbaar geen behoefte aan goed uitgerust personeel.
Ieder nadeel hep sn voordeel… Rare kerel die Trump, maar dit is niet verkeerd.
In Europa zouden al regels gelden voor de inhuur van mensen van buiten Europa. Maar er wordt niet gehandhaafd. Mooi voorbeeld van het aanpakken van graaipolitiek door de financiële instellingen. Goed voorbeeld doet goed volgen. Geen mensen uit India die hier massaal instromen ten koste van Nederlandse banen.
Offshoring totaal verbieden lijkt mij te ver gaan. Maximaliseren tot een bepaald percentage van je personeelsbestand of omzet lijkt me beter. Enige wetmatigheid zou wel prettig zijn.
De praktijk is m.i. namelijk dat mensen niet primair hun baan kwijtraken aan offshoring doordat de kennis elders beter is maar puur vanwege de lagere kosten die hun organisatie ziet. Dat is oneerlijke concurrentie omdat het algehele prijsniveau in bijvoorbeeld NL veel hoger ligt dan in India waardoor de lonen ook significant verschillen. In de praktijk zal dit erg lastig aan te pakken zijn. Wat ga je bestempelen als vestigingsplaats van een onderneming en hoe zorg je voor een eerlijke mix tussen locale en offshoring medewerkers? Het is jammer dat dit soort discussies nodig zijn, het blijkt wel dat geld verdienen veel belangrijker is geworden dan echt sociaal verantwoord ondernemen, iedereen dus een kans geven een eerlijke boterham te verdienen
Misschien zou het een begin zijn als de belastingdienst over het aantal uren offshorewerk gewoon de nederlandse verzekeringspremies in rekening brengt.
De ZZP’ers worden op straat gezet onder het mom van de wet DBA , terwijl het aantal Indiërs dat hiernaartoe komt blijft toenemen. Je zou denken outsourcen naar Indië, nee, ze komen simpelweg hiernaartoe. bij de banken vliegen de Nederlanders eruit. Die Trump is goed bezig, moeten we hier ook doen. Ik vraag mij af hoe dit soort werkloosheid geduid moet worden?
Offshoring is gewoon (een vorm van) parallelimport. Je schaft gewoon hier in NL goedkope dienstverlening aan uit een ander land en tevens ontduik je hier de betaling van sociale premies (volksverzekeringen en werknemersverzekeringen).
Dat zijn 2 zaken die het leven van mensen in NL aantoonbaar benadelen. Ik zo graag willen dat ik als werknemer de keuze had om mijn lasten te betalen in een ander werelddeel, zoals de bijvoorbeeld de Bahama’s, maar helaas is dat niet het geval.
In NL zouden we kunnen beginnen met het afschaffen van de 30% regeling. Dit belasting voordeel dat buitenlandse IT-ers in NL krijgen ten opzichte van de NL IT-ers is onrechtvaardig. Buitenlandse goedkope arbeid wordt daarmee extra gesubsidieerd, terwijl NL IT-ers niet aan het werk komen.