Tata Steel heeft na de advisering door de centrale ondernemingsraad (COR) besloten de it-activiteiten uit te besteden aan drie leveranciers: TCS, IBM en Capgemini. In eerste instantie zou de staalfabrikant alleen met IBM in zee gaan. Opmerkelijk is verder dat er geen personeel over gaat. In Nederland blijven circa 250 it-medewerkers in dienst van Tata Steel. Zij komen te werken in de regie-organisatie of gaan op detacheringsbasis aan de slag bij een van de drie it-leveranciers.
In september afgelopen jaar diende de directie van Tata Steel Europe een adviesaanvraag in bij de COR over het uitbesteden van een groot deel van de ict aan IBM. Na overleg met de COR is besloten om met meerdere leveranciers in zee te gaan: naast IBM zijn dat Tata Consultancy Services (TCS) en Capgemini geworden.
De COR heeft zich in haar advies aan de directie door professor Frank Harmsen van de Universiteit Maastricht (Department of Data Science and Knowledge Engineering) laten bijstaan. Tata Steel is nu volop bezig de interne organisatie aan te passen naar een regie-organisatie die de leveranciers gaat aansturen. Vanuit de huidige it-organisatie kunnen medewerkers solliciteren naar de nieuwe functies in deze nieuwe organisatie. Naar verwachting zullen ongeveer zeventig medewerkers een nieuwe functie krijgen in de it-organisatie van Tata Steel.
Detachering
Vervolgens zullen de werkpakketten fasegewijs worden overgedragen aan de leveranciers. Voor de medewerkers van wie het werk wordt overgedragen, heeft vakbond FNV weten te bereiken dat zij in dienst blijven van Tata Steel en op basis van detachering aan de slag gaan bij de leveranciers. Voor deze medewerkers is vastgelegd dat hun arbeidsvoorwaarden (CAO Tata Steel) van toepassing blijven inclusief hun pensioenregeling bij het Pensioenfonds Hoogovens.
In Nederland werken een kleine driehonderd man bij de it-afdeling. Daarvan gaan er zo’n zeventig man naar de regie-organisatie. Van de ruim tweehonderd overgebleven werknemers is een deel vanwege de plannen vertrokken, zzp’er geworden of uitzendkracht. Volgens een schatting van vakbond FNV zullen er 170 Nederlandse werknemers worden gedetacheerd. In Groot-Brittannië, waar een ongeveer even grote groep ict’ers werkzaam is, gelden andere afspraken.
Detachering
‘In feite blijven zij gewoon volwaardig medewerker van Tata Steel met alles wat daar bij hoort aan rechten en plichten’, zegt FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld. ‘Kortom, het werk wordt uitbesteed maar niet de Tata Steel it-medewerkers. Hoewel zij liever hadden gezien dat Tata Steel zou hebben geïnvesteerd in de eigen it-afdeling zonder uitbesteding aan de leveranciers is door deze detacheringafspraak met de FNV gedwongen overgang naar de leveranciers of gedwongen ontslag voorkomen.’
In ’t Veld merkt daarbij op dat er onder het ict-personeel vragen blijven over de toekomstige werkgelegenheid bij de leveranciers maar, stelt hij, ‘voor alle medewerkers van Tata Steel geldt dat niemand een baangarantie heeft tot aan zijn pensioen. Maar onze leden hebben in grote meerderheid ingestemd met de collectieve detacheringsovereenkomst die is overeengekomen tussen de FNV en Tata Steel.’
‘In feite blijven zij gewoon volwaardig medewerker van Tata Steel met alles wat daar bij hoort aan rechten en plichten’, zegt FNV-bestuurder Aad in ‘t Veld.
Tis duidelijk.
Zelfde rechten als andere collega’s, ict of niet, waarvoor geen werk meer is.
Nog poosje aanmodderen en dan eruit.
De constructie is veel te ingewikkeld, volkomen doodgepolderd. Kan gewoon niet goed gaan. De beste krachten gaan het eerst verdwijnen, want vinden snel een nieuwe baan. Vervolgens blijven de minst employable in dienst en volgt uiteindelijk alsnog ontslag. Pleisters moet je er in één keer aftrekken. Doet pijn, maar dan is het wel voorbij.
Ik ben benieuwd wat er met die IT professionals gebeurd als het contract met Tata is afgelopen en bijvoorbeeld een andere partij de tender zou winnen. Want ik kan me dan voorstellen dat de eerdere bepalingen dan wel heel erg moeilijk vol te houden zouden blijken.
Interessant gegeven.
Ik werk zelf bij Tata Steel en het verhaal is iets anders dan dat Aad verteld: initieel worden we gedetacheerd vanuit Tata Steel, vervolgens krijgen wij na 9 maanden een aanbieding van IBM (of TCS of Cap Gemini, afhankelijk van je werkzaamheden) en hebben 3 maanden de tijd om hier op in te gaan. vervolgens hebben we de garantie dat er in totaal 18 maanden niets gaat veranderen. Als we besluiten niet in te gaan op de aanbieding blijf je in dienst bij Tata Steel, wetende dat deze de complete ICT afdeling uitbesteed heeft en er dus voor jou geen plaats meer is…. en daarnaast is IBM zijn techneuten er ook uit aan het ‘reorganiseren’
@Sybrand Hartman
Dank voor deze ‘rechtzetting’. Dat strookt al veel beter met mijn idee van de situatie.
For those who are curious about the progress, here is a small update.
This information is mostly limited to IBM as I have no information about the other two vendors Cap Gemini and TCS. IBM is probably the biggest partner as it handles the infrastructure.
The first of May was taken as the start of Service Commencement. This means that the staff is now formally ‘seconded’ to IBM. Seconded means that they are still paid by Tata Steel Europe but they have been hired out to IBM who use them to run the Tata infrastructure.
The most visible change for the employee is that the management lines run via IBM. Gradually the people who were seconded are instructed to work with IBM guidelines. For instance, they have to claim their hours with IBM now.
The immediate result is that Tata Steel employees leave to find work elsewhere. This is a pretty dramatic development, my conservative estimate is that currently about a quarter of the internal employees have left or are about to leave. They either leave to one of the factories, who have their own IT, other companies or, ironically, they find a job within the central IT of Tata steel that had previously seconded them.
Given that we just heard that about 330 IBM-ers will be forced to leave IBM, I suspect that we will see a lot more people leave within the coming months.