In Nederland gaat T-Systems in 2014 aan de slag als werkplekbeheerder voor energieconcern Essent (3600 medewerkers), een dochteronderneming van de Duitse energiereus RWE. De uitbesteding van de kantoorautomatisering is onderdeel van een groot vijfjarig contract dat RWE IT begin oktober sloot met de Duitse automatiseerder. T-Systems neemt bij Essent het werk over van de huidige dienstverlener Centric. In februari neemt T-Systems eerst de aansturing over van RWE IT; het contract met Centric loopt in juni volgend jaar af, waarna T-Systems de rol van Centric als beheerder overneemt.
Voor RWE is het uitbestedingscontract met name in Duitsland een historische overeenkomst. De energiegigant heeft in eigen land nog geen ervaring met outsourcing en de overgang van personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden. Het concern beschikt over een grote ict-divisie RWE IT GmbH (omzet 663 miljoen euro, 2600 man) die werkt voor verschillende locaties in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Slowakije, Polen, Tsjechië en Hongarije. Een deel van het personeel stapt in het kader van het werkplekbeheercontract over naar T-Systems.
Ervaring
In landen buiten Duitsland is er al wel ervaring met uitbesteding. De ervaringen in landen als Nederland, Tsjechië en Groot-Brittannië zijn meegenomen in het opstellen van de business case, resulterend in een contract met T-Systems. In Nederland besteedde Essent in 2003 een groot deel van zijn ict uit aan IBM; een paar jaar later nam Centric de kantoorautomatisering over van IBM. Nu neemt T-Systems het stokje over. Naar verwachting zullen er geen medewerkers van Centric, die Essent-taken verrichten, overstappen naar T-Systems.
T-Systems neemt het werkplekbeheer voor RWE overal op zich, behalve in Groot-Brittannië. Daar blijft Computacenter het beheer nog uitvoeren. In de komende jaren wordt bekeken wat de ervaringen met T-Systems en de grootschalige outsourcing zijn; aan de hand daarvan besluit RWE of het het werk ook over het Kanaal bij T-Systems onderbrengt.
Jammer dat het bericht wat oppervlakkig is.
Bijvoorbeeld of het de werkplek inclusief voice is zou al een interessante aanvulling geweest zijn. Maar ook bijvoorbeeld: de looptijd en financiële omvang kan interessant nieuws zijn, iets over de te gebruiken technologie etc.
Nu komt het een beetje over als een dienstmededeling, die beter weggelaten kan worden, omdat het eerder anti-reclame oproept