De ondernemingsraad van het Kadaster stapt niet naar de Ondernemingskamer in een ultieme poging de uitbesteding tegen te houden van de ict-taken op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekbeheer en rekencentrumdiensten naar Capgemini. De bestuurders van het Kadaster hebben het contact met de automatiseerder inmiddels getekend. Gesprekken met de negentig personeelsleden om hun eventuele overgang naar Capgemini te bespreken vinden tussen 4 juli en 6 augustus plaats.
In een op 26 juni gehouden overlegvergadering met de bestuurders van het Kadaster liet de or weten weliswaar het negatief advies te handhaven, maar toch niet van plan te zijn om naar de Ondernemerskamer te gaan. In een reactie daarop heeft de raad van bestuur gisteren nog de contracten met Capgemini getekend, melden kringen rond het bedrijf. Het personeel krijgt tussen 4 juli en 6 augustus al gesprekken met de personeelszakenafdeling van CapGemini om een mogelijke overgang en de daaraan verbonden voorwaarden te bespreken.
Kiest eieren voor geld
Begin mei had de or nog gedreigd om naar de Ondernemingskamer te stappen. De bestuursleden trokken zich weinig aan van het negatieve advies dat was uitgebracht over het voorgenomen outsourcingsplan. Nadat de raad van bestuur eind mei liet weten vast te willen blijven houden aan dit plan kreeg de or nog een maand om zich te bezinnen. De or ziet uiteindelijk toch af van verdere juridische stappen om, zo stellen ingewijden, de verstandhouding met de raad van bestuur niet onnodig te frustreren.
Voor de negentig werknemers is het definitieve besluit een bittere pil. De meesten zien een overgang naar Capgemini niet zitten. Wel komt er na 2,5 jaar een einde aan een langslepend uitbestedingstraject. Ook ligt er een stevig sociaal pakket voor de negentig man die mogen kiezen of ze wel of niet meegaan naar Capgemini. Dat pakket was al eerder overeengekomen met de vakbonden en bestaat onder meer uit een terugkeergarantie en het mogen werken vanuit de locatie in Apeldoorn van Capgemini. De medewerkers hoeven dus niet te verhuizen naar een locatie buiten Apeldoorn, waar het Kadaster ook is gevestigd.
Terugkeergarantie
De terugkeergarantie voor het personeel loopt maximaal drie jaar. Binnen een jaar mogen medewerkers besluiten terug te keren naar het Kadaster. Wie terugkeert komt vervolgens in een mobiliteitstraject terecht voor begeleiding naar ander werk. Na dit jaar hebben medewerkers nog eens twee jaar de mogelijkheid om terug te keren naar het Kadaster, wanneer zou blijken dat Capgemini zich niet aan de gemaakte afspraken houdt of iets vraagt wat niet conform contract is. Ook in dat geval komt een teruggekeerde medewerker in de mobiliteit.
Honderden miljoenen euro
In maart 2012 won Capgemini al de aanbesteding voor het overnemen van een groot deel van de ict-taken, zij het dat het daar ging om een voorlopige gunning. Het contract, dat in de honderden miljoenen kan lopen, tussen Capgemini en de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens zou voor tien jaar worden afgesloten.
@Faust: “uiteindelijk heeft de OR besloten dat het niet goed is voor het bedrijf Kadaster om de confrontatie met de RvB te zoeken als je weet dat je niet kunt winnen.”
Als je er zo in zit, kun je niet meer verwachten serieus te worden genomen. Niet door de directie en zeker niet door je achterban. Dan rest er nog maar één optie: opdoeken die OR.