Ict-concern KPN heeft overeenstemming bereikt met zijn grootste aandeelhouder América Móvil om vier miljard euro aan eigen vermogen aan te trekken. Beide partijen hebben ook een overeenkomst gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over een langetermijnrelatie. Belangrijkste zaken hierin zijn dat América Móvil twee mensen mag leveren aan de raad van commissarissen van KPN. Ook zal América Móvil zijn belang in KPN’s niet uitbreiden tot boven de 30 procent aan aandelen.
De kapitaalverwerving die wordt gesteund door América Móvil zal bestaan uit een claimemissie van drie miljard euro en verwacht op andere manieren nog eens één miljard euro te verwerven. Binnen de claimemissie krijgen de huidige aandeelhouders van KPN de mogelijkheid om de nieuw uit te geven aandelen in te kopen. Dit gaat naar ratio van het huidige belang. De opbrengst van de kapitaalverwerving zal worden gebruikt om de netto schuld van KPN te verlagen en te investeren in KPN’s activiteiten.
Voorwaarde beëindiging overeenkomst
De samenwerkingsovereenkomst tussen KPN en América Móvil bevat naast de levering van twee commissarissen aanvullende afspraken over het belang van maximaal 30 procent van América Móvil in KPN. De afspraak kan onmiddellijk worden beëindigd door América Móvil wanneer er een overnamebod gedaan wordt door een derde op uitstaand aandelenkapitaal van KPN of een dochtermaatschappij.
De overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Beide partijen hebben een opzegtermijn van twee maanden, echter mag KPN de samenwerkingsovereenkomst de eerste twee jaar niet beëindigen. Alle afspraken tussen KPN en América Móvil moeten nog wel aan de overige aandeelhouders worden voorgelegd. Dit gebeurt op 10 april 2013.
Financiële positie aanpassen
‘De steun van onze grootste aandeelhouder is een zeer belangrijke stap richting de succesvolle uitvoering van onze kapitaalverwerving, zoals aangekondigd op 5 februari 2013’, zegt KPN-ceo Eelco Blok. ‘Ik ben blij dat een belangrijke stap is gezet om KPN’s financiële positie aan te kunnen passen aan de strategie en dat KPN kan profiteren van een sterke relatie met een wereldspeler in de telecomsector.’
Toch zal dit niet de laatste keer zijn….. want:
De SMS omzet implodeert zonder dat er een kostenreductie binnen die dienst mogelijk is, want SMS heeft nauwelijks kosten, het is nagenoeg alleen “winst”.
De kostenreductie moet dus uit elders in de organisatie komen….. dat is spannend want als dat kon zou dat toch al lang gebeurt zijn…..
LTE wordt nog neergezet als meer van hetzelfde, terwijl een LTE kanaal 1500 keer meer biedt dan een GSM kanaal: namelijk 50 Mbit/s versus GSM: 30Kbit/s. Zolang dat zo blijft, blijft het 0-2
Vreemde publicatie:
– Movil mag belang niet uitbreiden, wat is daar de reden van?
– Movil vult 2 plaatsen in de RvB
– KPN moet zelf kapitaal uitbreiden, dit kost Movil direct geld ivm verwatering.
Ik zou het logischer vinden dat Movil mede investeert en ook mee doet aan de inkoop kant om betere, lagere, inkoopvoorwaarden voor LTE te bedingen.
De relatie met de “sterke telecom speler” wordt niet benut door Eelco Blok en alleen over de politiek worden er afspraken nagekomen.
Als je dit projecteert op wat Maarten opmerkt dan blijft KNP een Wereldspeler binnen de grenzen van Nederland die nooit kan profiteren van de schaalvoordelen van een T-Mobile of Vodafone….wat dit betekent voor de toekomst is de vraag.
@ Willem
uitbreiden boven een bepaalde grens houdt in dat ze een bod op alles moeten doen…