De directie van het Kadaster en de vakbonden hebben een sociaal akkoord bereikt in het kader van de ict-outsourcing naar Capgemini. Als de negentig ict-medewerkers hun huidige werk willen behouden, kunnen zij naar de automatiseerder overstappen. Eerder waren de vakbonden er niet van overtuigd dat in de nieuwe situatie Capgemini vergelijkbare arbeidsvoorwaarden bood. Nu het akkoord er ligt is het nog wachten op een advies van de ondernemingsraad.
Bij het Kadaster vinden nieuwe or-verkiezingen plaats. De directie wil voor een advies over het uitbestedingsplan het liefst nog zaken doen met de oude medezeggenschapsraad omdat die in het dossier is ingewerkt. De or verwacht volgende week het advies te geven. Op dit moment wordt er nog aan het advies gewerkt. Deze or staat kritisch tegenover het uitbestedingstraject: zij is van mening dat een deel van de medewerkers liever niet naar Capgemini overstapt en vindt dat ook door een intern verbetertraject de ict van het Kadaster valt te verbeteren in plaats van via een kostbaar uitbestedingstraject.
Nee zeggen?
Toch constateert or-voorzitter
Het Kadaster-personeel heeft een ambtenarenstatus. Daardoor kunnen werknemers niet gedwongen worden mee te gaan naar een andere werkgever. Een overstap geschiedt op vrijwillige basis. Mensen die bij het Kadaster willen blijven of later terugkeren worden boventallig verklaard. Gedurende een periode van achttien maanden wordt dan bekeken of er voor hen een andere functie gevonden kan worden. De or-voorzitter wijst er op dat het ict-werk dat deze mensen voeren bij het Kadaster verdwijnt door de uitbesteding en dat het moeilijk wordt om binnen het Kadaster ander werk te vinden.
Nog geen gelopen koers
Het Kadaster wil de ict-taken op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekbeheer en rekencentrumdiensten uitbesteden. Afgelopen maart won Capgemini de aanbesteding hiervoor. Het contract tussen Capgemini en de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens zou voor een periode van zes jaar met een mogelijke verlenging van twee keer twee jaar worden afgesloten.
Onder het betrokken ict-personeel bestaat weinig draagvlak voor de plannen. Medewerkers maken zich zorgen om hun baan, het behoud van hun uitstekende arbeidsvoorwaarden en het verlies van hun ambtenarenstatus. Vooral oudere medewerkers zitten niet te wachten op een overgang naar een commerciële werkgever. Daarnaast verliepen de onderhandelingen moeizaam over de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het ict-personeel van het Kadaster dat naar Capgemini overstapt. De betrokken vakbonden waren er lange tijd niet van overtuigd dat het pakket dat Capgemini aanbiedt vergelijkbaar was met die van het Kadaster. De or benadrukt dat het toch nog geen gelopen koers is en dat zij zich kritisch buigt over de ingediende adviesaanvraag.
…De betrokken vakbonden waren er lange tijd niet van overtuigd dat het pakket dat Capgemini aanbiedt vergelijkbaar was met die van het Kadaster…
Als e.e.a. nu gelijkbaar is dan hebben de heren wederom (op papier) goed hun werk gedaan. Mijn tip aan de medewerkers: doe het niet !
Het is lastig voor de leiding van een bedrijf om naast het ‘eigen’ product een ‘oneigen’ product (ICT in dit geval) te voeren. Vooral door het feit dat ICT per bedrijf de laatste decennia juist toegenomen is.
Ik vind de outsourcing dus meer dan logisch. Zo vind ik de gevolgen voor de contracten onvermijdelijk. Directie (en OR) en vakbonden hebben hun verantwoordelijkheden genomen en een sociaal akkoord bereikt. Ik begrijp de roep om tegenstand niet.