De onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het ict-personeel van het Kadaster dat naar Capgemini overstapt, verlopen moeizaam. De betrokken vakbonden zijn er niet van overtuigd dat het pakket dat Capgemini aanbiedt van vergelijkbare orde met die bij het Kadaster geldt. Ook een akkoord over de pensioenafspraken is nog lang niet in zicht. Het overleg tussen de directie van het Kadaster, Capgemini en de bonden wordt waarschijnlijk in augustus voortgezet.
Afgelopen maart heeft het Kadaster Capgemini in een voorlopige gunning geselecteerd voor een groot uitbestedingstraject op het gebied van kantoorautomatisering, werkplekbeheer en rekencentrumdiensten. Zo'n negentig automatiseerders moeten naar de ict-dienstverlener overstappen om hun werk te kunnen behouden. Al eerder bleek het draagvlak onder het personeel om bij Capgemini te gaan werken niet al te groot. Medewerkers maken zich zorgen om hun baan, het behoud van hun uitstekende arbeidsvoorwaarden en het verlies van hun ambtenarenstatus. Vooral oudere medewerkers zitten niet te wachten op een overgang naar een commerciële werkgever.
Weinig vertrouwen
De definitieve besluitvorming hangt af van de (positieve) opstelling van de ondernemingsraad en de vakbonden. De or uitte al in eerder stadium zijn twijfels over het nut en de noodzaak van de ict-uitbesteding, maar moet voordat het advies kan uitbrengen, wachten op het sociale akkoord dat de directie van het Kadaster en Capgemini met de vakbonden moeten sluiten. Daarbij speelt de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden na de overgang een cruciale rol.
Bronnen rond het Kadaster en de vakbonden stellen dat de bonden onvoldoende vertrouwen hebben in het overleg met het Kadaster en Capgemini. Ze zijn er niet van overtuigd dat de huidige aanbieding van Capgemini geen achteruitgang voor het betrokken ict-personeel betekent. Ook moeten er nog pensioenafspraken worden gemaakt.
Onzekerheid
Een woordvoerster van Het Kadaster zegt dat er inderdaad gesprekken lopen met de vakbonden en Capgemini over de arbeidsvoorwaarden in het kader van de ict-sourcing. ‘Zolang de gesprekken tussen de vakbonden, Capgemini en het Kadaster lopen, verstrekken we geen informatie over de onderwerpen die besproken worden. Op 12 juli jongstleden vond er een gesprek plaats tussen het Kadaster en de vakbonden. De komende periode krijgt dit zijn vervolg.'
Een zegsman van de or stelt dat de ondernemingsraad samen met de bonden optrekt als het gaat om de personele gevolgen voor de automatiseerders van het rekencentrum die zullen overstappen. Maar de or moet eerst afwachten wat het overleg met de directie oplevert, voordat het een advies kan uitbrengen. ‘Het personeel verkeert al lang in onzekerheid. De moeizame voortgang van de gesprekken brengt hier geen verbetering in', stelt hij vast.
Reorganisatie
Dat Capgemini recent een grote sanering in Nederland aankondigde, is ook niet bevordelijk voor het vertrouwen van het datacentrumpersoneel in dit bedrijf. De zegsvrouw van het Kadaster benadrukt echter dat deze reorganisatie geen gevolgen heeft voor de gevraagde dienstverlening voor het Kadaster en voor de medewerkers die overgaan. Dat heeft Capgemini aan de directie van het Kadaster laten weten. ‘Dit turnaround-programma richt zich niet op de (toekomstige) medewerkers van de Infrastructure Services-divisie van Capgemini', aldus de woordvoerster.
Overigens kunnen werknemers van het Kadaster, die een ambtenarenstatus hebben, niet gedwongen worden mee te gaan naar een andere werkgever. Een overstap geschiedt op vrijwillige basis. Het zbo (zelfstandig bestuursorgaaan) biedt een terugkeergarantie van 2x 18 maanden als medewerkers buiten hun eigen schuld hun baan verliezen bij de leverancier. Mensen die bij het Kadaster willen blijven, worden boventallig verklaard. Gedurende een periode van achttien maanden wordt dan bekeken of er voor hen een andere functie gevonden kan worden.
Kort geding
Het contract tussen Capgemini en de landelijke organisatie voor het registreren en verstrekken van vastgoedgegevens zou voor tien jaar worden afgesloten. Het heeft volgens het bestek een geraamde waarde die tussen de 150 miljoen en 350 miljoen euro ligt. Naast Capgemini deden Atos, HP, KPN Corporate Market en T-Systems mee aan de finale van de aanbesteding. KPN stapte nog naar de rechter in Zutphen om de voorlopige gunning tegen te houden. Het ict-concern vond dat Capgemini tijdens de procedure bevoordeeld werd, maar de rechter gaf het bedrijf ongelijk.
Uit ervaring kan ik mededelen dat ‘pakket van gelijke orde’ alle reden geeft tot ongerustheid. Indertijd bleek mijn pakket toch net een (heel) stukje ongunstiger uit te vallen in de praktijk dan de theorie vooraf liet zien. Zelfs jaren later kwamen er nog zaken aan het licht, ikzelf had toen inmiddels de biezen gepakt.
Ik kan het verhaal van Hendrik bevestigen. Verschuiven van looncomponenten naar onkostenvergoedingen die later dan weer kwamen te vervallen. Als je nu een cao loon hebt met loonschalen en je zit niet aan je max pas dan ook goed op. Nu ga je bij goed functioneren ieder jaar een bepaald bedrag omhoog. Bij Cap verstrekken ze individuele loonsverhogingen maar dit is een lachertje. Dwing af dat je de komende jaren bij goed functioneren dezelfde salarisstijging krijgt volgens jouw huidige Cao schaal.
Ik zou de mensen van het Kadaster willen adviseren eens te gaan praten met mensen die in het verleden door Cap zijn geinsourced.
Vragen welke beloften er zijn gemaakt en of die beloften zoals verwacht werden nagekomen.
Veel wijsheid wens ik toe.
Toch raar eigenlijk dat er zoveel onenigheid is. Tijdens de presentatie van CapGemini als “winnaar” van het sourcing traject wist Arco Groothedde, lid van de raad van bestuur, nog te melden dat “de arbeidsvoorwaarden minsten zo goed, zo niet beter zijn” – en dat zijn zijn letterlijke woorden! Ik was erbij – Het lijkt wel of hij de sourcing er nog doorheen wil drukken voordat hij vanwege de wijziging van de topstructuur bij het Kadaster de biezen moet pakken. Het staat vast goed op het CV van een bestuurder op zoek naar een nieuwe baan, als je in je vorige baan flink hebt kunnen snoeien in het personeelsbestand.
Overigens zal dat snoeien wel meevallen. Na een rondvraag bij het betrokken personeel blijkt dat ik maar 6 collega’s heb die een overstap overwegen.
Nog een saillant detail: raad van bestuurslid Godfried Barnasconi heeft in de aanloop van het sourcing traject, 2 jaar gelden, laten weten, dat wanneer zou blijken dat de arbeidsvoorwaarden niet vergelijkbaar zouden zijn, hij niet zou instemmen met de sourcing.
“Nog een saillant detail: raad van bestuurslid Godfried Barnasconi heeft in de aanloop van het sourcing traject, 2 jaar gelden, laten weten, dat wanneer zou blijken dat de arbeidsvoorwaarden niet vergelijkbaar zouden zijn, hij niet zou instemmen met de sourcing”
Op papier ziet het er vast prima uit, anders kwam er geen overname rond. CapGemini doet dit vaker en weet best hoe ze dit moeten aanpakken. Je kunt het hun ook niet kwalijk nemen, ze zijn commercieel en willen contracten scoren. Het draait om het werk, personeel dat meekomt is bijvangst. Zodra de handtekening is gezet moet daar een oplossing voor worden gevonden.
Zeker voor de overgenomen medewerkers afkomstig van (semi) overheid is het cultuur verschil te groot. Hier zou bij overname gesprekken ook eens naar gekeken moeten worden. Als die medewerkers graag bij een commercieel bedrijf hadden gewerkt hadden ze daar in het verleden zelf wel gesolliciteerd.
De zorgen van de Kadastermedewerkers kan ik mij goed voorstellen.
Ook ik heb zo’n overgang meegemaakt. Je gaat met behoud van arbeidsvoorwaarden over. Dat betreft alleen het MOMENT. Vanaf de eerste week bij CAP wordt er meteen aan allerlei voorwaarden geknabbeld. Je bent toch OVERGEGAAN met dezelfde voorwaarden? Nu, er is toch niets afgesproken over de TOEKOMST?……