Circa twintig medewerkers die via uitbesteding bij Unisys zijn beland, maken gebruik van hun terugkeergarantie. Zij zijn op 1 oktober weer in dienst getreden van hun oude werkgever: ABN AMRO.
ABN AMRO besteedde eind 2005 de verwerking van papieren betaalopdrachten uit aan Unisys. Het ging daarbij om het via scanning verwerken van optisch leesbare overschrijvingen (olo's) en optisch leesbare acceptgiro's (ola's). Op 1 oktober van dat jaar stapten ruim dertig werknemers over naar Unisys Payment Services & Solutions (UPSS). Daarbij gold een terugkeergarantie: bij verlies aan werk binnen twee jaar konden de medewerkers terugkeren naar de bank.
UPSS draaide in 2006 minder goed. Het werkaanbod werd minder, omdat de groei van het internetbankieren harder gaat dan verwacht en technologische ontwikkelingen voor een snellere verwerking van de olo's en de ola's zorgen. Een reorganisatie, waarbij maximaal zestig mensen moesten vertrekken, zou UPSS weer recht moeten trekken. Onder de medewerkers die ontslag kregen aangezegd, bevonden zich ook ex-ABN AMRO-personeelsleden (voornamelijk uit Eindhoven). "De paniek onder hen was groot", vertelt Nevin Demirtas, bestuurder bij FNV Bondgenoten. "Het gaat om mensen die tussen de 15 en 30 jaar voor de bank hebben gewerkt en na de uitbesteding ineens hun werk zien verdwijnen."
Uiteindelijk maakt een twintigtal gebruik van de terugkeermogelijkheid naar ABN AMRO en niet voor het sociaal plan dat voor sanering van UPSS is opgesteld. Een zegsvrouw van ABN AMRO bevestigt dat deze groep per 1 oktober is teruggekeerd. Wat voor functie deze mensen gaan vervullen is nog niet duidelijk, zegt zij. Hun oude baan is verdwenen en de bank heeft de rest van zijn uitvoerende it-taken de afgelopen jaren ook uitbesteed.
En nu de bank overgenomen lijkt te worden door Fortis, is het bestaansrecht van deze baangarantie al helemaal een schietschijf geworden, want naast het nu al niet kunnen invullen van een passende taak wegens reeds eerder afgestoten taken, komen deze twintig mensen dan straks alsnog op straat wegens de al aangekondigde saneringen door Fortis. En de overheid maar roepen dat de economie toeneemt, en onderstussen staan er straks om redenen van de rijken (aandeelhouder) rijker te maken weer een duizendtal mensen op straat. Ik vraag me niet eens meer af voor wie de economie toeneemt, niet voor de hardwerkende nederlander volgens mij.