Het automatiseren van de zorg van een plant, een medicijncarrousel die drie keer per dag de juiste medicatie afgeeft, een knuffelbeer die zorgverleners ondersteunt bij de behandeling van meervoudig gehandicapten of een bewegings- en warmtesensor die meet of er leven in een (te) warme auto aanwezig is. Deze vier oplossingen zijn door leerlingen ontwikkeld met een Raspberry Pi. Zij wonnen hiermee de Raspberry Pi-wedstrijd, georganiseerd door PA consulting en House of Digital.
Leerlingen van vmbo-, havo- en mbo-scholen worden tijdens de Raspberry Pi-wedstrijd uitgedaagd om een oplossing te vinden voor een maatschappelijke uitdaging. Deze eerste Nederlandse editie gaat het om een oplossing om het welzijn van mensen te verbeteren. Scholen die zich aanmelden ontvangen een Raspberry Pi om hun oplossing te realiseren. In totaal staan zestien teams in de finale, die in de Johan Cruijff Arena plaatsvindt. Zij strijden om een prijs in drie categorieën: creativiteit, impact en haalbaarheid.
Creativiteit
In de categorie creativiteit winnen studenten van het MBO College Amstelland uit Amstelveen. Zij hebben een oplossing ontwikkeld om de verzorging van planten te automatiseren. Deze plantenbak is gevestigd boven een aquarium, zodat hier een hydroponische (op water gekweekte) plant kan groeien. De tank is uitgerust met twee uv-lampen, een voedingsdispenser en een ventilator op de plant (tot vier keer sneller) te laten groeien. Vervolgens meten sensoren de voeding, het licht en de temperatuur. De Raspberry Pi ontvangt deze data en stuurt dit door naar een, door de studenten ontwikkelde webapp. In de toekomst willen de studenten zelfs dat de tank op afstand is te besturen om bijvoorbeeld de lamp aan- of uit te schakelen.
Impact
MBO College Zuidoost uit Amsterdam wint met hun oplossing Pi Care de categorie impact (een product dat naadloos werkt en een potentiële afzetmarkt heeft). Zij ontwikkelde drie producten, namelijk de Pi-Bear, de Pi-Watch en Pi-Hub om zorgverleners van meervoudig gehandicapten te ondersteunen. Zij gebruiken papieren symbolen om de dagbesteding aan hun cliënten te communiceren. Dit proces hebben zij gedigitaliseerd; de knuffelbeer en het horloge tonen deze symbolen aan de cliënt.
Haalbaarheid
De leerlingen van Bredero Mavo uit Amsterdam winnen met Medicare de prijs voor haalbaarheid (snel op de markt te brengen). Zij ontwikkelden een medicijncarrousel dat patiënten helpt tijdig hun medicatie in te nemen. Met een 3d-printer ontwikkelden ze een carrousel met in totaal 21 vakjes (zeven dagen, drie tijdstippen) waar medicijnen in zijn te plaatsen. In de software, ontwikkeld met Raspberry Pi, wordt ingegeven wanneer de medicatie in een bakje moet vallen. Er wordt een geluid afgegeven, dat zich elke tien minuten herhaalt tot de medicatie is genomen. Dat laatste wordt gemeten door ingebouwde lichtsensoren.
Aanmoediging
De jury besloot om nog een vierde prijs in het leven te roepen, namelijk de aanmoedigingsprijs. Dit is een prijs voor een jong team om ze aan te moedigen om meer met technologie te gaan doen. Het abc-team van Bredero Mavo uit Amsterdam sleept deze prijs in de wacht. De leerlingen ontwikkelde een anti-baby-cooking (abc)-systeem. Concreet ontwikkelden zij een bewegingssensor en een kussensensor voor in auto’s om te registreren of er leven in een (te warme) auto aanwezig is. Bij een kritieke situatie gaat het inbraakalarm van de auto af. Wanneer de situatie erger wordt, gaan zelfs de portieren van het slot.
De vier winnende schoolteams ontvangen een dag voetballen met het Nederlandse NAO-robotvoetbalteam. De begeleidende docent ontvangt vijfhonderd euro om in te zetten voor digitale lessen in de klas.
De wedstrijd wordt georganiseerd door adviesbureau PA Consulting, in samenwerking met House of Digital, een samenwerkingsverband om het ict-onderwijs in Amsterdam beter af te stemmen op de arbeidsmarkt. Het van oorsprong Britse PA heeft deze wedstrijd al vijf keer georganiseerd in het VK. Dit was de eerste editie in Nederland.
Mooi inititief! Vaker doen!
Liever dit dan al die onzin-challenges waar je een of andere vage Java-app bij elkaar moet knutselen.