De curator van de in 2014 failliet gegane Ictopus AC stelt het bestuur van de ict-opleider persoonlijk aansprakelijk voor het tekort aan financiële middelen na het faillissement. Het is onbekend voor welk bedrag de twee bestuurders verantwoordelijk worden gesteld. De dagvaarding is uitgebracht en er volgt een procedure tegen het bestuur. Dit blijkt uit het faillissementsverslag van 11 mei 2017.
Volgens het bestuur van Ictopus AC is de onderneming bankroet gegaan vanwege de negatieve effecten van het faillissement van ‘voorganger’ Ictopus Group. Debiteuren en klanten zouden hierdoor zijn afgehaakt. Dit ondanks een door het bestuur genoemd ondernemingsplan. De tegenvallende omzet wordt derhalve op het conto van de slechte publiciteit geschoven.
De curator, Franco Kamps, ziet dit anders. Hij concludeert op zichzelf geen slechte omzet, maar een tendens om bedragen in elk geval wel aan de bij de vennootschap betrokken partijen te voldoen. Volgens de curator is de handelwijze van het bestuur aan te merken als een belangrijke oorzaak voor het faillissement. Reden voor hem om de bedrijfsleiding persoonlijk aansprakelijk te stellen voor het tekort in het faillissement. Bestuurdersleden waren mevrouw A.E. Geurts-Lokum en de heer G. Derks via diens Madrugada Beheer B.V. Derks was ook bestuurder van de in 2013 teloor gegane Ictopus Group.
Paulianeus handelen
Vlak voor het faillissement heeft Derks nog geld van Ictopus AC overgemaakt naar zijn eigen rekening voor zijn verhuuronderneming Derks O.G. B.V. Deze betaling is door de curator vernietigd.
Kamps geeft hiervoor de volgende reden: ‘Enerzijds omdat de heer Derks via Madrugada volledig op de hoogte was van het faillissement. Daarnaast omdat er geen rechtsgrond voor de betaling bekend is.’
Kamps stelt verder dat hij de voormalig bestuurder op de gang van zaken heeft aangesproken, maar dat deze nog niet bereid is om het onttrokken geldbedrag terug te betalen. Hierdoor is er sprake van paulianeus handelen (zie kader). Derks betwist dat gelden uit Ictopus AC zijn onttrokken.
Uit het verslag blijkt verder dat de omzet ten tijde van het faillissement 135.000 euro bedroeg en de onderneming zeven personeelsleden telde. Momenteel telt de faillissementsrekening nog ruim 10.000 euro. Dit, terwijl de fiscus nog ruim 74.000 tegoed heeft, en het UWV ruim 77.000 euro. Daarnaast zijn er nog vijf andere crediteuren, die gezamenlijk nog ruim 31.000 euro van Ictopus AC moeten krijgen.
Faillissement op faillissement
De Ictopus Group uit Elsoo was ooit een ict-opleider met twintig medewerkers. Eind 2013 werd een sterfhuisconstructie toegepast: de bv ging failliet, onder andere namen werden de activiteiten voortgezet. Dit werd onder meer Ictopus AC bv, die een jaar later ook op de fles ging.
In het faillissement van de Ictopus Group bedroeg het tekort vele tonnen, terwijl het tekort in de faillissement van Ictopus AC is opgelopen richting de twee ton. Hierbij is het opvallend dat de activiteiten van Ictopus Group weer voortkomen uit het faillissement van Ictopus in 2010.
Wat is paulianeus handelen?
De achtergrond van de pauliana is dat alle schuldeisers in beginsel een gelijk recht hebben op een deel van de inboedel. Een bestuurder zal er alles aan doen om zijn onderneming te redden; in de praktijk resulteert dit soms in het bevoordelen van bepaalde schuldeisers (zoals de bank, zustervennootschappen of familie en vrienden) boven andere schuldeisers. Door het inroepen van de pauliana kan de curator een degelijke ‘benadelende’ handeling ongedaan maken (vernietigen) om zodoende de benadelende werkwijze terug te draaien.
Niet elke handeling kan vernietigd worden. De wet bepaalt dat alleen rechtshandelingen vernietigd kunnen worden. Bij een rechtshandeling kan gedacht worden aan koop/verkoop, verrekening, betaling, schenken, maar ook het vestigen van een pandrecht of borgstelling is een rechtshandeling die door een curator vernietigd kan worden.
Bron: Flinck Advocaten, Amsterdam
Heel plezierig dat ‘bestuurlijke aansprakelijkheid’ geen wassen neus hoeft te zijn. Zelf zou ik graag zien dat de bestuurders achter het faillissement van Fair BV (zie zwartboek e.d.) en diverse andere so called xseptions worden aangepakt. Naar ik heb vernomen, werd zelfs een Computable redacteur bedreigd als hij niet stopte te publiceren. Heftig. Misschien dat er meer mensen hierover iets kunnen vertellen. Kan echt geen kwaad….