Staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen Sander Dekker neemt op 14 juni 2013 de nieuwe nationale supercomputer Cartesius in gebruik bij leverancier van netwerkdiensten voor onderzoek en wetenschap Surfsara. Op het Science Park Amsterdam geeft de staatssecretaris symbolisch een van de eerste rekenopdrachten aan het systeem.
Cartesius is de snelste supercomputer van Nederland en kan op termijn meer dan één biljard berekeningen per seconde (1 Petaflop/s) uitvoeren. Doordat onderzoekers in de wetenschap en het bedrijfsleven met steeds grotere en complexere modellen en gegevensbestanden werken, is meer en veel computercapaciteit nodig.
Onderzoekers gaan Cartesius inzetten voor onder meer schone energie, klimaatonderzoek, watermanagement, product- en procesoptimalisatie, het beperken van geluidshinder en het verbeteren van medische behandelingen. De supercomputer levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het behoud van de koploperspositie van Nederland op onderzoeksgebied. Dat biedt bedrijven de kans hun concurrentiepositie te versterken.
De supercomputer wordt geleverd door hardwareleverancier Bull. Met de aanschaf van Cartesius, zoals de machine heet, kiest Surfsara voor een zogeheten on-demand-strategie. ‘Door het systeem gefaseerd met de behoeften van onderzoekers mee te laten groeien, kunnen wij kosteneffectief capaciteit aanbieden’, zegt directeur Anwar Osseyran van Surfsara. Cartesius combineert de nieuwe generatie Intel Xeon-chips met de nieuwste warmwaterkoeltechnologie van Bull.
Bijdragen
De aanschaf van de nieuwe nationale supercomputer is mogelijk gemaakt door moedermaatschappij Surf, met bijdragen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.
Surfsara ondersteunt onderzoekers in Nederland en werkt intensief samen met de academische gemeenschap en het bedrijfsleven. Het bedrijf stelt al ruim veertig jaar een geïntegreerde ict-onderzoeksinfrastructuur beschikbaar, levert expertise, diensten en ondersteuning op het gebied van high-performance computing, dataopslag, visualisatie, netwerk, cloud en big data en ontwikkelt eigen ict-oplossingen.