Providers moeten tot een wereldwijde standaard komen voor een succesvolle invoering van 5G. Alleen op deze manier kunnen operators weer geld gaan verdienen. Dit stelde Ulf Ewalsson, cto van Ericsson, vanochtend op het Mobile World Congress in Barcelona.
Netwerkoperators hebben het volgens Ewalsson moeilijk op dit moment. ‘Er wordt weinig omzet behaald en we profiteren als aanbieders van netwerken niet van de populariteit van smartphones, wat fabrikanten van deze telefoons en aanbieders van apps wel doen. We moeten ons dus gaan richten op bedrijven die in de digitale transformatie een slag willen maken. Denk hierbij aan connected cars en robots die aangesloten zijn op een 5G-netwerk.’ Hij voorziet dat er een groot internationaal 5G-platform komt wat hij ‘het grootste innovatieplatform ooit’ noemt.
Europa loopt volgens Ewalsson achter op de VS en Azië wat betreft 5G. Verizon introduceerde als eerste een 5G-platform, wat de Ericsson-topman een ‘pre-standaardisatieversie’ noemt. Ook in Azië gaan de ontwikkelingen hard. Dit wordt volgens Ewalsson vooral veroorzaakt door de geplande Olympische Spelen in Pyongyang, Tokio en Beijing waar de Aziaten 5G aan willen bieden.
Ondanks de achterstand verwacht de cto niet dat er fragmentatie gaat plaatsvinden in plaats van een internationale standaard voor 5G. ‘Er is nog nooit zoveel eenheid geweest tussen netwerkaanbieders wereldwijd. De reden hiervoor is volgens mij dat we in hetzelfde schuitje zitten. De omzet is bij alle bedrijven niet om over naar huis te schrijven. In 5G zien we een kans om weer de weg naar boven te vinden.’ Ewalsson stelt ten slotte dat dat Ericsson aanvullende en nieuwe software en hardware wil ontwikkelen voor 5G, maar hiermee wacht tot de wereldwijde 5G-standaard een feit is.
Ericsson voorspelt voor 2026 een marktpotentie van 582 miljard dollar wereldwijd, als telecomaanbieders voor het digitaliseren van hun industrie groot inzetten op 5G-technologie. Hierdoor hebben operators volgens het Zweedse bedrijf de mogelijkheid 34 procent omzetgroei te realiseren in 2026.
Network slicing
Het begin deze maand door Ericsson geïntroduceerde eigen 5G-platform is gebaseerd op het zogenaamde ‘network slicing’. Hierbij kan een operator volgens de Zweden virtuele netwerken aanbieden met dienst- en klantspecifieke functionaliteit over een gemeenschappelijk netwerk. Op deze manier wordt volgens het bedrijf verder gebouwd op de basis van 5G, namelijk network functions virtualization (nfv) en software defined networking (sdn). Deze toepassingen worden namelijk gebruikt voor het netwerk en de mogelijkheid te programmeren, wat samen moet zorgen voor ultra-schaalbaarheid en de automatisering naar de netwerken.
Ik kan me sterk vergissen, maar kennelijk is er in het verre oosten al iets aan de gang. Waarom zouden we daar niet bij aansluiten qua standaard?
Hard roepen dat er een standaard moet komen, maar niet aansluiten op wat er is lijkt me A zeggen en B doen.
Of ik mis hier iets.