De mobiele-telefonieaanbieder Vodafone heeft donderdag de Nederlandse aanbieder van vpn-verbindingen The Network Factory overgenomen. Het belbedrijf wil een betere integratie tussen vaste en mobiele netwerken.
"Spraak en data komen op dit moment ontzettend snel samen", zegt Jack Smits, directeur van TNF. Het bedrijf bedient op dit moment 450 organisaties door verschillende locaties te ontsluiten via vpn-connecties over dsl-verbindingen. Op dit moment worden deze verbindingen meestal gebruikt voor toegang op afstand tot bedrijfsnetwerken voor bijvoorbeeld thuiswerkers. Een gemiddeld vpn-netwerk bij TNF verbindt tussen de tien en twintig locaties met elkaar. Het bedrijf heeft apparatuur in vijf verschillende datacentra in Amsterdam staan. Het neemt dsl-verbindingen af bij Bbned en bij KPN, maar verzorgt zelf de ATM-switching met Cisco apparatuur. Er is een apart routing-platform voor internetverkeer, voor private vpn's en voor private vpn's met spraak. De beveiligingsapparatuur is van Sonic Wall.
TNF blijft zelfstandig functioneren binnen Vodafone. Het 35 werknemers tellende bedrijf draait dit jaar een omzet van ruim acht miljoen en verwacht een verdubbeling voor volgend jaar, mede door de combinatie van spraak en data. "Er komen steeds meer afnemers die de beveiligde dataverbinding ook voor spraak gaan gebruiken door middel van VoIP", aldus Smits. "Doordat het bedrijf nu onderdeel is van Vodafone kunnen bedrijven straks ook het telefoonnummer hier uit de muur trekken. Straks nemen ze tien telefoniepoorten af als dienst. Er komt één nummer voor vast en mobiel tegen lage tarieven. Door VoIP is er beschikbaarheidsinformatie over collega's en andere handigheden zoals prioritering van gesprekken. De directeur komt er wel door, maar collega's krijgen bijvoorbeeld een voicemail."
Vodafone heeft door deze overname een enorme ommezwaai gemaakt. "De aanbieder is er laat mee", zegt telecom-analiste Michelle de Lussanet van Forrester. "Jarenlang is Vodafone blijven zeggen dat alles mobiel zou worden, ook al begonnen grote concurrenten als Orange en BT aan een vergaande combinatie van mobiele en vaste netwerken. Neem de Bluephone van BT. Deze mobiele telefoon voert thuis door gebruik van het WMA-protocol met een bluetooth-verbinding de gesprekken over de vaste lijn. Dat is niet alleen voordeliger voor de afnemer. Ook de aanbieder ziet dit gebruik van het vaste net terug in zijn portemonnee. Orange en T-Mobile zijn daar al ver mee”. De analiste verwacht dat Vodafone over één tot anderhalf jaar zijn concurrenten heeft bijgehaald.