Meerdere telecom- en ict-bedrijven schieten Oekraïners te hulp. Bellen en sms’en van en naar Oekraïne is voor consumenten en zakelijke klanten van telecomproviders als KPN, T-Mobile, Proximus, Deutsche Telekom en British Telecom gratis. Ook schrappen de operators de tarieven voor het roamen van dataverkeer voor klanten die zich in de Oekraïne bevinden. Mochten telecom- en internetverbindingen plat gaan, dan is er gratis satellietinternet van Elon Musk.
Vrijdag maakten meerder telecombedrijven bekend dat ze bellen, sms’en en data-roaming van en naar de Oekraïne kosteloos aanbieden. T-Mobile laat weten dat de actie geldt voor alle merken (Ben, Simpel en Tele2) en zowel voor zakelijke als particuliere klanten.
Zo wil het voor consumenten die geraakt zijn door de huidige gebeurtenissen in Oekraïne ‘het beter mogelijk maken om met hun dierbaren in contact te blijven’. Søren Abildgaard, directeur van T-Mobile Nederland: ‘Juist in angstige en onzekere situaties is het contact met vrienden en familie van onschatbare waarde.’
Ook KPN maakte vrijdag bekend een dergelijke stap bekend. KPN: ‘De situatie in Oekraïne gaat ons aan het hart. Daarom brengen we in ieder geval tot eind maart voor mobiel (bellen en sms) en vast bellen naar Oekraïne geen kosten in rekening.’ Voor KPN-klanten die in Oekraïne zijn is roaming (bellen, sms’en en datagebruik) kosteloos. De aankondigingen zijn ook via Engelstalige berichten op sociale media verspreid.
Starlink
Ook tech-ondernemer Elon Musk, bekend van Tesla en SpaceX, schiet Oekraïners te hulp. Hij biedt satelliet-internet aan via zijn Starlink-netwerk. Starlink bestaat uit duizenden satellieten waarmee via een schotel vanaf de aarde een verbinding wordt gemaakt met internet. Musk zegt die schotels nu te leveren aan Oekraïne. Met name in het oosten en westen van het land, waar zware gevechten plaatsvinden, zijn internetverbindingen verstoord.
Beveiligings-experts
Naast het hulp-aanbod van telecom en internetbedrijven, zijn er ook initiatieven van beveiligings-experts om te helpen om bijvoorbeeld de vitale infrastructuur van Oekraïne te beschermen tegen Russische hackers. Persbureau Reuters meldt dat de Oekraïense regering de hulp inroept van hackers en cyberbeveiligingsexperts om cyberspionagemissies uit te voeren tegen Russische troepen. Ook hebben verschillende EU-landen, waaronder Nederland, hierin hun hulp toegezegd.
Belarus, Rusland en Oekraïne
Inmiddels komen er ook berichten binnen van bedrijven waarvoor de oorlog in Oekraïne gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering, zoals het Udens bedrijf IT-recycling. ‘Onze grotere afnemers van servers, laptops en andere computer producten zijn gevestigd in Belarus, Rusland en Oekraïne. De status van reeds geleverde goederen is onduidelijk, betalingen blijven uit, communicatie is onmogelijk en een grote klant is met zijn gezin Oekraïne ontvlucht en onderweg hierheen.’