Werken op afstand is bij vrijwel alle bedrijven in Nederland toegestaan, maar het ontbreekt aan beleid. Ruim één op de drie organisaties heeft geen afspraken vastgelegd over flexwerken, ook wel telewerken genoemd. Dat is de uitkomst van onderzoek naar flexwerken door Computer Profile.
Daaruit komt naar voren dat bij 94 procent van de Nederlandse bedrijven werken op afstand wordt toegestaan. Toch is er maar bij 64 procent van die bedrijven beleid vastgesteld rondom flexwerken. Ruim een derde van de bedrijven waar flexwerken is toegestaan, heeft dus geen beleid. Daar zijn bijvoorbeeld geen afspraken gemaakt over het maximum aantal dagen dat buiten kantoor gewerkt mag worden. Ook zijn er geen regels over bijvoorbeeld vergoedingen voor het inrichten van een thuiswerkplek.
Dat komt naar voren uit een enquête van Computer Profile onder driehonderd medewerkers van organisaties met minimaal vijftig medewerkers. De uitkomsten zijn onderdeel van het Digitale Mobiliteit Onderzoek waarvoor in totaalzesduizend beslissers bij Nederlandse organisaties werden ondervraagd.
Tablets en Smartphones
Er is ook gekeken naar de gebruikte hardware en software. Volgens de onderzoekers is er een duidelijk toename in de adoptie van tablets en smartphones voor zakelijk gebruik te zien. Het gebruik van desktops en laptops is afgenomen. Zo wordt er nu nog bij 81 procent van de bedrijven gebruikgemaakt van laptops tegen 90 procent in 2011.
Tablets van Apple worden verreweg het meest gebruikt (84,5 procent), gevolgd door Microsoft (7,6 procent), Dell (2,2 procent en Lenovo (0,9 procent). Samsung heeft op het gebied van het zakelijk gebruik van smartphones het stokje overgenomen van Apple. Volgens research van Computer Profile heeft Samsung 48,7 procent marktaandeel onder zakelijke gebruikers in Nederland, Apple volgt met 44,5 procent. Beide leveranciers groeien vooral ten koste van Nokia/Microsoft-toestellen. Dat aandeel daalde in een jaar tijd van 15,5 naar 3,9 procent.
Virtuele desktop en mdm
Verder zien de onderzoekers dat grote organisaties steeds meer gebruik maken van desktopvirtualisatie. 41 procent van de organisaties met meer dan duizend medewerkers haalt haar desktopapplicaties uit de cloud. Volgens de onderzoekers is Citrix met 63,7 procent marktleider, gevolgd door VMware (31,8 procent) en Microsoft (2,4 procent).
Het onderzoek toont ook aan dat de digitale werkplek steeds beter wordt gefaciliteerd. ‘Hierdoor wordt beveiliging ook een belangrijker onderwerp. Om dit goed in te richten wordt er steeds meer gebruikgemaakt van oplossingen voor mobile device management (mdm)’, licht Computer Profile toe. De overheid loopt volgens hen duidelijk voorop: ‘53 procent van alle overheidsinstanties met meer dan vijftig medewerkers heeft een mdm-toepassing. Gemiddeld is de adoptie 27 procent, waarbij dat in 2016 nog slechts 16 procent was.’
Filedruk
Ict- en mobiliteitsdeskundige Hans Peter van Tilburg, die als onderzoeker betrokken is, licht toe: ‘Door snel internet, 4G, WiFi, cloud, smartphones , laptops en VoIP, is het mogelijk om overal en altijd te werken. In vakantieperiode bleek dat als 20 procent van de mensen de weg verlaat, de files zijn opgelost. Waarom spelen Nederlandse organisaties hier nog zo weinig op in? Zij zouden bijvoorbeeld medewerkers standaard één dag in de week thuis kunnen laten te werken.’
Hij vervolgt: ‘Er zijn uiteraard beroepen waarbij dat niet kan, maar bij een groot deel van de kenniswerkers is het mogelijk heel productief te zijn zonder lang te reizen. Niet rijden is immers altijd een betere oplossing tegen volle wegen en treinen dan spitstroken, rekening rijden en het aanleggen van meer asfalt. Om dit te realiseren is de managementcultuur uiteraard van grote invloed. Het ontbreken van beleid op dit gebied helpt daarbij niet.’