Alle Nederlanders moeten in 2023 beschikken over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 Megabit per seconde), waarvan een meerderheid een supersnelle verbinding moet hebben van 1 Gigabit per seconde. Ook wordt een dekkingsverplichting voor draadloze communicatie opgelegd aan vergunningshouders bij de aankomende veiling. Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet dinsdag 3 juli presenteert.
Zeker 97 procent van de Nederlanders heeft toegang tot snel vast breedband internet, iets wat volgens de overheid inmiddels als basisbehoefte en randvoorwaarde voor een concurrerende economie kan worden gezien: ‘We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven. De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken. Om dat te bereiken creëert het kabinet daarom nu de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daaruit ontstaan’, aldus staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Het plan draagt dan ook bij aan Nederland Digitaal, een ambitie van het kabinet om van Nederland dé digitale koploper van Europa te maken.
Mobiele dekkingsgraad gemeenten 98 procent
Om te zorgen dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft, wil het kabinet dat de dekkingsgraad van iedere gemeente 98 procent is. Het opleggen van een dekkingsverplichting aan vergunninghouders bij de aankomende veiling zou ervoor moeten zorgen dat het beoogde percentage wordt behaald. Veel mobiele operators bieden nu niet op alle plekken in Nederland dekking aan om het simpele feit dat de locaties commercieel gezien niet rendabel zijn. Het kabinet wil daarom bijdragen aan een marktinitiatief om een standaard af te spreken voor indoordekking van draadloze en mobiele openbare communicatienetwerken.
Naast kennisuitwisseling over onder andere leges en graafdieptes, wordt het gemeenten en provincies door een koepelregeling eenvoudiger gemaakt om zelf financiële ondersteuning voor de aanleg te verlenen. Zij hoeven dan niet zelf een steunregeling aan de Europese Commissie voor te leggen.
EU-aanbeveling normen elektromagnetische velden
Het huidige convenant tussen overheden en aanbieders van communicatienetwerken wordt vervangen door de EU-aanbeveling over normen van elektromagnetische velden, een aanbeveling die het kabinet zelfs in de Nederlandse wetgeving wil opnemen. Dit zou bijdragen aan duidelijkheid over lokale randvoorwaarden wat betreft de aanleg van digitale infrastructuur en zowel aanbieders als gemeenten vooraf duidelijkheid geven over de opbouw van een toekomstig 5G-netwerk, inclusief het aantal benodigde antennes.
Maar moet ik dat dan ook afnemen? Misschien heb ik er geen behoefte aan en besteed ik mijn geld liever aan iets anders..