Met ingang van vandaag zijn de tarieven voor het bellen, sms’en en internetten met een mobiele telefoon in een ander Europees land veranderd. Voor Nederlandse gebruikers van een mobiele telefoon betekent dit dat zij in het buitenland dezelfde tarieven betalen als in hun Nederlandse bundel. De nieuwe situatie geldt voor consumenten en zakelijke gebruikers.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is samen met het ministerie van Economische Zaken namens Nederland betrokken geweest bij het opstellen van deze nieuwe roamingregels. In België zijn dat het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) en Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post. De regels gelden voor mobiele abonnementen en prepaidkaarten en zijn geldig voor alle 28 landen van de Europese Unie. Ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gaan de regels overnemen. De providers Vodafone, KPN (Nederland) en Telfort maken ook een uitzondering voor Zwitserland. Van de grote providers bljkt alleen T-moblie de regels voor Zwitserland niet te veranderen.
Voor alle andere landen ter wereld gelden de nieuwe regels niet. Telecomaanbieders mogen zelf bepalen welke prijzen ze daar hanteren voor roamen. De nieuwe regels gelden ook niet voor mobiel bellen en sms’en van Nederland naar het buitenland. Ook daarvoor mogen de telecomaanbieders de tarieven zelf blijven bepalen.
Roam like at home
Het uitgangspunt van deze nieuwe regels voor ‘roam like at home’ is dat houders van een mobiele telefoon binnen de Europese Unie hun binnenlandse bundel op dezelfde manier in het buitenland mogen gebruiken als in het binnenland, aldus de ACM.
Telecomaanbieders mogen zich wel beschermen tegen misbruik. Zij mogen een toeslag rekenen als abonnees langer in het buitenland zijn en daar meer data verbruiken dan thuis. Bij abonnees met een onbeperkte databundel of een goedkoop abonnement mogen aanbieders de hoeveelheid data beperken tot een redelijke hoeveelheid. Deze abonnees hebben recht op een data-tegoed in het buitenland van tenminste 2 Gigabyte voor elke 7,70 euro die zij aan hun provider betalen, meldt de autoriteit.