De Zweedse leverancier van telecomoplossingen Ericsson komt met een 5G-platform. Het is met name geschikt voor ondernemingen die zich bezighouden met virtual en augmented reality. Het nieuwe 5G-platform van Ericsson bestaat uit 5G core-, radio- en transportportfolio’s, samen met digital support systems, transformatieservices en beveiliging.
Ericsson voorspelt voor 2026 een marktpotentie van 582 miljard dollar wereldwijd, als telecomaanbieders voor het digitaliseren van hun industrie groot inzetten op 5G-technologie. Hierdoor hebben operators volgens het bedrijf de mogelijkheid 34 procent omzetgroei te realiseren in 2026. Arun Bansal, hoofd van zakelijke netwerken bij Ericsson: ‘Met 5G-platform kunnen we een grote verandering in netwerkmogelijkheden ondersteunen. Hierdoor kunnen onze klanten nieuwe businessmodellen aanbieden.’
Network slicing
Het nieuwe platform is gebaseerd op het zogenaamde ‘network slicing’. Hierbij kan een operator volgens de Zweden virtuele netwerken aanbieden met dienst- en klantspecifieke functionaliteit over een gemeenschappelijk netwerk. Hiervoor introduceert Ericsson nu vijf toevoegingen (zie kader) op een aantal plekken in zijn 5G coresysteem en -applicaties. Op deze manier wordt volgens het bedrijf verder gebouwd op de basis van 5G, namelijk network functions virtualization (nfv) en software defined networking (sdn). Deze toepassingen worden namelijk gebruikt voor het netwerk en de mogelijkheid te programmeren, wat samen moet zorgen voor ultra-schaalbaarheid en de automatisering naar de netwerken.
De ondersteuning van deze nieuwe zakelijke mogelijkheden en nieuwe applicaties vereisen de mogelijkheid om terabytes aan data via het netwerk te leveren. Om dit mogelijk te maken, introduceert Ericsson tevens geoptimaliseerde transportoplossingen. Zo biedt het een zogenaamde ‘mini-link’ met een snelheid van 10Gbps.
5G in de praktijk
De cto van Verizon, Roger Gurnani, is enthousiast over de toepassing en doet een proef onder consumenten in elf landen verspreid over de Verenigde Staten. Samen met Deutsche Telekom en SK Telecom hebben de Zweden naar eigen zeggen al succesvol het eerste intercontinentale 5G-netwerk gebouwd. In ons land is Ericsson in samenwerking met KPN, Huawei en TNO in 2015 al gestart met een 5G-proef in Groningen.
5 toevoegingen in 5G-systeem Ericsson
Ericsson heeft vijf technologieën aan zijn 5G-systeem toegevoegd:
- Netwerk slices voor 5G roaming. Deze technologie maakt het voor operators mogelijk om wereldwijd een 5G-netwerk aan te bieden. Hiervoor hoeven bedrijven geen individuele afspraken met verschillende operators te maken om wereldwijd service aan te kunnen bieden.
- Network slice management. Hierbij worden automatisch verbindingen gemaakt met het 5G-netwerk.
- 5G-beleid voor data. Hiermee ontvangen gebruikers volgens Ericsson de juiste sericekwaliteit en wordt er integer omgegaan met data.
- Distributie via de cloud. Hierbij worden latency-applicaties gefaciliteerd.
- 5G-transformatieservice. Deze dienst maakt de migratie van netwerken naar 5G mogelijk.