Op de Blackberry Playbook kunnen gebruikers applicaties draaien die zijn ontworpen voor het besturingssysteem Android. Dat is opmerkelijk, omdat de tablet-pc van Research in Motion werkt met het platform Blackberry Tablet OS en de daarmee samenhangende toepassingen. Door ook Android-software te accepteren, hoopt de Canadese fabrikant een groter publiek te bereiken en een serieuze concurrent van de iPad te bieden.
De Canadezen hebben een 'app player' ontwikkeld waarmee Android v2.3-applicaties kunnen worden gebruikt op de Playbook. Een zelfde toepassingenspeler werd ontwikkeld voor Java-applicaties. Ook komt binnenkort een speciale ontwikkelomgeving voor Playbook-applicaties beschikbaar. Die ondersteunt ook toepassingen die voor besturingssysteem Tablet OS worden gebouwd in de taal C/C++.
Volgens de fabrikant vragen veel softwareontwikkelaars om mogelijkheden waarop zij hun bestaande en toekomstige Android-applicaties kunnen aanbieden op de Playbook. De nieuwe tablet van Research in Motion (RIM) verschijnt op 19 april 2011 in Amerikaanse en Canadese winkels. Het is nog niet bekend wanneer het apparaat de Atlantische Oceaan oversteekt.
Drukke tabletmarkt
De Playbook draait op Blackberry Tablet OS. Dat besturingssysteem werd ontwikkeld door QNX, het bedrijf dat begin 2010 werd ingelijfd door RIM. Het platform ondersteunt ook Adobe Flash Player, Adobe Mobile AIR, html 5, OpenGL en Posix. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld mediarijke websites benaderen.
De Playbook moet RIM's alternatief worden van andere producten op de drukke tabletmarkt. Concurrerende spelers zijn onder meer de Apple iPad, de Samsung Galaxy Tab, de Cisco Cius, de Motorola Xoom en de Archos.
Een applicatie op een Unix systeem laten draaien is toch niet zo bijzonder, alle unix smaken zijn enigzins wel met elkaar compatibel?
Het kan tegenwoordig allemaal.. Windows applicaties op een Mac Zonder dit in een virtueel OS te doen..
5000 systemen in een paar minuten virtueel op ESX servers.. zie youtube ..
Door creativiteit is zeer veel mogelijk..en ligt de grens bij wat wil men, en op welke termijn, en wat mag het kosten..
ik vind dat het allemaal maar uit de hand loopt. ”
De Canadezen hebben een ‘app player’ ontwikkeld waarmee Android v2.3-applicaties kunnen worden gebruikt op de Playbook.” is het niet eens tijd dat blackberry zelf zijn eigen besturingssysteem gaat ontwikkelen?