Broadcom slaagt er allerminst in de zorgen bij de Europese Commissie over de voorgenomen overname van cloudsoftware-fabrikant VMware weg te nemen. Brussel heeft zelfs een formele mededeling van bezwaar bij Broadcom ingediend. Het chipconcern krijgt nog een laatste kans om met een goed verhaal te komen.
Broadcom is gevraagd te reageren op de bezwaren die de Commissie heeft. De Amerikanen kunnen ook nog een hoorzitting aanvragen. De Commissie wil uiterlijk 21 juni een definitief besluit nemen. Als dat negatief uitvalt, ketst de overname af waarmee 61 miljard dollar is gemoeid.
Nadat Broadcom en VMware in mei 2022 hun huwelijksplannen hadden aangekondigd, kwam een storm van kritiek los. Onder meer het Nederlandse CIO Platform en het Belgische Beltug, Voice uit Duitsland en Cigref uit Frankrijk vrezen dat Broadcom het gigantische overnamebedrag alleen met forse prijsverhogingen kan terugverdienen. Eerder deed Broadcom hetzelfde na de aankoop van securitysoftware-maker Symantec. De enorme tariefstijgingen bij Symantec liggen de cio’s nog vers in het geheugen. Deze worden als disproportioneel omschreven.
Broadcom heeft de reputatie keihard zijn winstdoelstelling na te streven en de marges zoveel mogelijk op te schroeven. De Commissie is bang dat Broadcom de concurrentie beperkt op de markt voor bepaalde hardware-componenten die nauw samenwerken met VMware’s software. Deze server-virtualisatie-software zit bij veel afnemers diep in het systeem en is moeilijk te vervangen.
Hyper-V
Veel partijen die de Europese Commissie sprak, vrezen dat het duur en lastig wordt om van VMware naar een concurrent over te stappen. Dat kost soms wel vijf jaar, wat bedrijven van een overstap kan weerhouden. Bovendien geldt Hyper-V van Microsoft als een van de weinige alternatieven. Maar juist die aanbieder heeft met zijn eigen cloudaanbod van Microsoft 365 en Azure al een vrij dominante positie op de cloudmarkt. Afnemers vrezen met een overstap naar Microsoft van de regen in de drup te komen.
Het dagelijks EU-bestuur intensiveert om deze redenen zijn onderzoek naar mogelijke schending van de EU-mededingingsregels. Volgens Broadcom vergroot de deal met VMware de concurrentie op de cloudmarkt waar AWS, Microsoft en Google de dienst uitmaken. VMware maakt het bedrijven gemakkelijker om in de multi-cloud actief te worden. Dure, op hardware gebaseerde computersystemen zijn daarbij te vervangen door efficiëntere, op software gebaseerde systemen, aldus Broadcom. Verder hopen de Amerikanen dat Brussel gevoelig is voor het feit dat VMware in Europa een soevereine cloud heeft, waarbij data in dit werelddeel blijven.
Deze zorgen lijken me meer dan terecht. Het laat zich allemaal makkelijk raden wat de gevolgen zijn. We zien het nu al overal, in het kader van “cloud”. Wij gebruiken voor de business al jaren geen virtualisatie omgevingen meer die geen vrijheid kennen. Onze HA clusters runnen met veel succes op oVirt, de Open Source Community editie van RedHat Enterprise Virtualisatie. Maar er zijn meerdere alternatieven. Prachtig, krachtig en vrij. Zonder kunde echter weinig hulde. Maar dat geldt ook voor duurbetaalde “oplossingen”.
Niks ten nadele van OSS maar ik ben benieuwd naar business van Jeroen want het is een beetje als met eerdere discussie over Rocky, de opvolger van CentOS omdat Red Hat na overname door IBM de stekker uit de gratis community versie trok. Tenslotte kennen veel van dit soort projecten zoiets als een sponsor want met gratis kun je de kachel niet brandende houden. De eerdere oVirt sponsors zoals Cisco, IBM, Intel en NetApp hebben zich al terug getrokken waardoor toekomst van project oVirt enigszins onzeker wordt door inflatie. RHEV/OpenShift is minder onzeker als alternatief voor VMware, open source welke echter niet gratis is door de contractuele verplichtingen aangaande het onderhoud. Penny wise, pound foolish een dingetje als we kijken naar de personele tekorten.
Oracle dat Sun dat MySQL overneemt.
MS dat Github overneemt.
IBM dat RedHat dat CentOS overneemt.
Misschien weet Henri waar dit artikel op slaat, nu al zn cloudvoorspellingen zijn uitgekomen 🙂
Al dat gekraak van opensource knuffelaars dat ze niet commercieel en strategisch zouden denken, maar aan hun skills is nu juist het grootste tekort.
Whats next ? Bezorgd over opwarming koude oorlog ? Eindhoven aan zee of aan Rusland ? Bezorgd of ontzorgd door cloud ? Samen voor ons eigen ? Een leven lang leren terwijl we op leeftijd pas inzien dat geschiedenissen zich nu eenmaal herhalen ? Vergrijzing, pensioenen, verarming, stikstof, millieu. In 4 jarige sprints in de backlog gezet. Wir haben es nicht gewu.. eeh im actieven Speicher.