De vraag naar chipmachines blijft nog steeds veel hoger dan ASML kan maken. Het feit dat de voorraden in de chipindustrie stijgen en klanten de productie aanpassen doet daar niets aan af.
Dit blijkt uit de toelichting die ASML-topman Peter Wennink vanochtend gaf op de kwartaalcijfers. De angst bij klanten voor een korte recessie heeft geen impact op de vraag. Want de verwachte duur van die potentiële terugloop is veel korter dan de gemiddelde doorlooptijd van ASML’s machines, aldus Wennink. Voor de tweede helft van dit jaar en 2024 wordt een opleving van de vraag naar chips verwacht.
ASML is daarom van plan dit jaar nog zestig euv-systemen en 375 duv-systemen te produceren. Dit betekent dat de euv-activiteiten met zo’n veertig procent zullen groeien en de minder geavanceerde duv-systemen met ongeveer dertig procent. De zogenoemde installed base-activiteiten zullen wat lagere groeipercentages zien. Omdat de bezettingsgraden bij de afnemers in de eerste helft van dit jaar lager zijn, blijft de groei van het aantal upgrades aan reeds geïnstalleerde machines in het veld beperkt tot vijf procent.
Dit alles leidt tot een verwachte omzetstijging van meer dan 25 procent in 2023, een fors cijfer en zelfs meer dan in 2022. De orderportefeuille staat momenteel op een recordniveau.
ASML heeft in 2022 een omzet van 21,2 miljard euro gerealiseerd, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2021. De nettowinst bedroeg 5,6 miljard euro.
Ook voor de jaren na 2023 is Wennink positief. ‘Ik denk dat de toekomst van het bedrijf op middellange tot lange termijn zeer rooskleurig is. Het wordt gedreven door het feit dat halfgeleidertoepassingen snel groeien’, zei hij. ASML blijft daarom zijn productiecapaciteit uitbreiden. Tegen 2025-2026 moet die liggen op negentig euv- en zeshonderd duv-systemen per jaar. Tegen 2027-2028 wil de Veldhovense fabrikant ook jaarlijks twintig high-na-systemen van de volgende generatie euv bouwen.
In 2025 moet dat tot een totale omzet van tussen de dertig en veertig miljard euro leiden. Voor 2030 moet de omzet ergens tussen 44 en zestig miljard uitkomen.
Eventuele verdere beperkingen op de export van chipmachines naar China hebben nauwelijks impact. Want de vraag naar chips blijft even groot ongeacht waar producten worden gemaakt, zo redeneert ASML.
Speculeren
Wennink wil niet speculeren over de uitkomst van de discussies over exportcontroles en de geopolitieke situatie tussen China en de VS. Net als premier Rutte vindt hij dat dit een internationale vraag is die ook op dat niveau een antwoord verdient. ‘Het is een kwestie tussen landen. Niet alleen de Nederlanders en de Amerikanen, maar meerdere landen.’ Volgens Wennink is er niets veranderd sinds de regels van oktober die uit de Verenigde Staten kwamen. ‘Wat eigenlijk betekent dat we geen euv naar bijvoorbeeld China gaan verschepen. Maar we kunnen nog steeds duv en metrologie- en inspectietools verzenden. Elke verdere speculatie over wat de uitkomst zou kunnen zijn, helpt niet. We moeten gewoon wachten tot de regeringen en politici blijven praten en tot een redelijke oplossing komen. Dat is waar we vandaag zijn.’
De resultaten van ASML over het vierde kwartaal waren overeenkomstig de verwachtingen. De netto-omzet kwam uit op ongeveer 6,4 miljard euro. Maar in feite was die hoger omdat veel machines al wel zijn afgeleverd maar bij de klant op finale goedkeuring wachten.