'Cybercharlatan' Rian van Rijbroek heeft een belangrijke stap gezet op weg naar de macht over Centric. Het bedrijf van de eigenzinnige ondernemer Gerard Sanderink blijkt al voor een deel in haar handen te zijn. Sanderinks ruim twintig jaar jongere vlam is sinds oktober 2020 medeaandeelhouder in de stichting waarin de aandelen Centric zijn ondergebracht. Daarvoor bezat Sanderink alle aandelen. De directie van Centric probeert intussen de interne onrust te bezweren. Vandaag is er alsnog een officiële reactie gekomen: de aandelentransactie wordt ontkend.
Dat vergroot haar invloed, ook in formele zin, over het bedrijf dat een cruciale rol speelt bij de overheids-ict. Het is geen geheim dat Van Rijbroek al langere tijd zo’n beetje de enige persoon is naar wie de Twentse zakentycoon (soms) luistert. Samen met de 70-jarige commissaris Aike Schoots is de geliefde van Gerard Sanderink certificaathouder in Sanderink Investments. De rest van de stukken zit bij de Twentse ondernemer die zich overigens niet meer mag bemoeien met de strategie van Centric en dagelijkse operaties.
Sanderink is als oprichter nog wel de enige bestuurder van de Stichting Administratiekantoor Sanderink Investments. Maar notarissen van BarentsKrans hebben een week na deze opzienbarende transactie ook geregeld wat er met het bestuur van deze stichting moet gebeuren als Gerard Sanderink als enige bestuurder wegvalt. Dan zal het bestuur bestaan uit twee of meer bestuurders. Oprichter Sanderink heeft het recht die personen aan te wijzen.
Dagblad Tubantia en zakenkrant FD berichten vandaag hier uitvoerig over. Ze hebben e-mails ingezien waaruit de aandelenoverdracht en geruchtmakende statutenwijziging blijkt. Onbekend is welke twee personen Sanderink heeft aangewezen om na zijn dood als bestuurder op te treden. Gelet op de periode van een week tussen de aandelenoverdracht en de statutenwijziging bij de stichting ligt het voor de hand dat dit Sanderinks mede-certificaathouders zijn: Van Rijbroek en Schoots. Omdat bestuurders statutair moeten aftreden aan het eind van het jaar dat ze 70 jaar worden, komt Schoots hier na 1 januari 2022 niet meer voor in aanmerking.
Van Rijbroek heeft haar leeftijd (52) wel mee. De vriendin van Gerard Sanderink zou wel kunnen doorschuiven naar het bestuur. In dat geval krijgt ze de volledige zeggenschap over de aandelen Centric. Dit bedrijf, vitaal voor het reilen en zeilen van de Nederlandse overheid, kan dan speelbal worden van een vrouw met een dubieuze reputatie. Haar invloed binnen Centric leidde tot onrust en decimeerde de top van de it-dienstverlener.
Dubieuze rol
Over de aandelenoverdracht is het laatste woord nog niet gezegd. De zaak kwam aan het rollen na een tuchtklacht van Sanderink’s ex-vriendin Brigitte van Egten tegen twee notarissen van het Haagse kantoor BarentsKrans. Dit duo zou achter een dubieuze transactie zitten die Van Rijbroek medeaandeelhouder maakte. Vorig jaar oktober dreigde beslaglegging op Sanderink’s aandelenkapitaal. Van Egten wilde de certificaten verkopen om de haar toegewezen dwangsommen te innen.
Sanderink vroeg de notarissen daar een stokje voor te steken. Om de verkoop van certificaten te dwarsbomen bedacht het duo een truc. Uit een mailcorrespondentie blijkt dat de notaris voorstelde om voor 8,5 miljoen euro aandelen in Sanderink Investments die nog niet waren gecertificeerd, in certificaten om te zetten en te verkopen. Aan de buitenwereld zou deze deal worden verkocht als een noodzakelijke kapitaalinjectie voor Centric, aldus dagblad Tubantia. Maar in werkelijkheid was het een truc om naast Sanderink meer certificaathouders te creëren. Als er meerdere belanghebbenden zouden zijn dan kon de verkoop van certificaten worden vertraagd.
Over het aantal aandelen dat moest worden gecertificeerd, en de kopers, ontstond discussie tussen de notaris, juristen en Sanderink. De Twentse ondernemer wilde de certificaten door Schoots en Van Rijbroek laten kopen. De notaris en Sanderink’s advocaat vonden dat een te doorzichtige truc. Maar zoals wel vaker gebeurde zette de eigenzinnige ondernemer zijn zin door. De advocaat waarschuwde nog voor koppen in de media zoals ‘Sanderink draagt deel bedrijf over aan cybercharlatan’. Dit zou Centric schaden.
Maar Sanderink had daar geen boodschap aan. ‘Roeland, we staan boven de media. Ik bepaal, dus het wordt (sic) Aike en Rian,’ aldus een mail die Tubantia heeft ingezien. Ook uit dit voorval blijkt dat Sanderink zich niet erg druk maakt om het imago van zijn bedrijven. Overigens was Centric gisteren en vandaag niet voor commentaar bereikbaar.
Onrust
Binnen Centric is onrust ontstaan over de nieuwe ontwikkelingen rond Gerard Sanderink. In een verklaring aan het kader stelt het bedrijf mogelijke onrust te begrijpen en te betreuren. ‘We zijn hier geen partij in en kunnen daarom ook niet inhoudelijk reageren,’ zo luidt de boodschap. Maar er is geen reden voor onzekerheid over de continuïteit en koers van Centric. Gewezen wordt op de nieuwe governance-structuur. De relatie met aandeelhouder Sanderink is aangescherpt in de statuten. Medewerkers mogen de verklaring met hun teams delen en richting klanten, zolang alles maar vertrouwelijk blijft, aldus de interne mededeling van de directie.
Update: Sanderink en Centric ontkennen in verklaring
Bovenstaand artikel is geplaatst op 8 december, 18.24 uur.
Pas een dag later hebben Centric en Gerard Sanderink een gezamenlijke verklaring afgegeven. Die luidt als volgt:
Op 8 december 2021 zijn in de media berichten verschenen over een beweerdelijke situatie, zijnde dat bedrijven van Gerard Sanderink deels in handen zouden zijn gevallen van zijn vriendin c.q. andere personen.
Er wordt in de berichtgeving verwezen naar diverse mails die tussen de heer Sanderink en zijn advocaten en notarissen zijn gewisseld in de periode oktober 2020 over een overdracht van aandelen van Sanderink. Deze mails vormen slechts een deel van de totale communicatie uit deze periode en geven dus slechts een beperkt beeld van de feiten.
De feiten in de berichtgeving zijn volstrekt onjuist nu dat de overdracht van aandelen geen doorgang heeft gevonden omdat de heer Sanderink zélf dit heeft tegengehouden. Er is dus geen situatie dat de bedrijven van Sanderink deels zijn overgedragen.
De heer Sanderink betreurt deze berichtgevingen en benadrukt dat de continuïteit en koers van Centric gewaarborgd is binnen een nieuwe governancestructuur die is opgezet door de nieuwe bestuurders, waarbij ook de relatie met de aandeelhouder Sanderink recent is bekrachtigd in de statuten.
Louis Luijten – chairman of the board
Johan Taams – chief executive officer
Heb het al eerder geschreven; ‘Cybercharlatan’ Rian van Rijbroek, is de beste social engineer van Nederland. Met als target een oude man met gebruiksaanwijzing, zonder kinderen, slecht contact met zijn familie en heel veel geld. Heel knap. Maar wat heeft Rian van Rijbroek eigenlijk ooit voor Centric en Strukton gedaan dat zij zoveel zeggenschap zou verdienen? Wat heeft deze haviste voor Gerard Sanderink netto meer betekend dan heel veel imagoschade door slecht voorbereide communicatie en onbezonnen opgestarte acties? Wat hebben de vele mislukte onderzoeken en vele verloren dure rechtszaken van Sanderink hem opgeleverd? Een persoonlijk drama voor Sanderink. Ruim 40 jaar gevierd icoon en binnen nog geen 3 jaar een risee. Maar het is ook niet leuk voor zijn werknemers. Want hoe zit het met goed werkgeverschap? Kan me voorstellen dat men zich in sommige kringen afvraagt wat te doen nu de soap voor Centric en Strukton steeds weer nieuwe dure afleveringen krijgt. Een jonger en veel strakker fris groen blaadje op Sanderink afsturen om oud ‘AIVD agente’ Rian te vervangen, om ten einde het rijksbelang te dienen?