Veel werknemers hebben het gevoel vast te zitten in hun loopbaan en persoonlijke leven. Ze willen de regie over hun toekomst weer in eigen handen nemen. Driekwart van het Nederlands personeel wil daarom snel ander werk en overweegt komend jaar van loopbaan te veranderen.
Dit blijkt uit een onderzoek van Oracle en hr-adviesbureau Workplace Intelligence. In Nederland werden daarvoor it meer dan duizend werknemers ondervraagd. Voor 76 procent moet het dus anders. Maar zeventig procent weet niet hoe. Deze groep ziet aanzienlijke obstakels. De grootste hindernis is de onduidelijkheid over welke loopbaanverandering zinvol is. De tweede belangrijke barrière is gebrek aan zelfvertrouwen voor een carrièremove. Een grote groep ziet ook geen groeikansen bij de werkgever of worstelt met financiële problemen.
Overigens blijkt ook uit andere onderzoeken dat veel werknemers snel wat anders willen gaan doen. ’63 procent van de Nederlandse werknemers verwacht in de komende maanden van baan te veranderen,’ aldus onderzoek van de Amerikaanse recruiter Robert Half die ook in Nederland en België actief is. Negen op de tien werkgevers maken zich daarom zorgen over behoud werknemers. En niet onterecht.
Het Oracle-onderzoek toont dat aan. Circa tachtig procent van de ondervraagde Nederlanders is niet blij met de steun die ze krijgen vanuit hun werkgever. Twee derde van hen voelt zich vastzitten in het werk. Sommigen zien geen groeikansen om hun carrière vooruit te helpen. Anderen zijn te veel door alles in beslag genomen om veranderingen te bewerkstelligen.
Stress en angst
Twee derde zegt dat de impasse in hun loopbaan ook hun persoonlijke leven negatief heeft beïnvloed. Bij velen heeft dit extra stress en angst opgeleverd. Ook heerst vaak het idee op persoonlijk vlak te zijn vastgelopen. Verder zeggen de ondervraagden dat ze zich minder hebben kunnen richten op hun persoonlijke leven (23 procent).
Veel werknemers zijn weliswaar gemotiveerd om nieuwe stappen te zetten, maar staan daarbij voor grote uitdagingen. Negen van de tien ondervraagde Nederlanders heeft het afgelopen jaar gebruikt om na te denken over het leven. En vier van de vijf gaf aan dat sinds de pandemie hun opvatting van succes is veranderd. Daarbij hebben de werk-privébalans (35 procent), geestelijke gezondheid (31 procent), en flexibiliteit op de werkplek (30 procent) nu een hogere prioriteit gekregen.
Wereldwijd doet zich overigens dezelfde trend voor. Door Covid zijn we ons eenzamer gaan voelen. Ook voelen velen zich niet langer verbonden met hun omgeving.
Ze zeggen dat er genoeg personeel is bij apotheken, de zorgautoriteit.
Ik werk als gedetacheerde apothekersassistente door heel Nederland. Overal waar ik kom is ernstig personeelstekort.
Hilversum,Maastricht,Dronten,Wapenveld, Utrecht,Den Haag , Spijkenisse, Amsterdam, Elspeet,Staphorst,Hasselt,Schoonhoven,
Apeldoorn, Beneden-Leeuwen ,Hoofddorp,Dussen,Rhenen,Boskoop,Baarn.
Ik werk 1,5 jaar nu en op die plaatsen ben ik allemaal al geweest en voor langere periode ingezet dit zijn ook huisartsenpraktijken en hulpmiddelenbedrijven.
Vaak is het een apotheek met maar 1 of 2 personeelsleden. De patiënten klagen dat ze lang moeten wachten in een apotheek maar er is geen personeel en dat klagen werkt alleen maar negatief naar het enige personeel
Dat er is.
De zorgbonus: hebben wij geen recht op als gedetacheerden omdat wij blijkbaar niet als zorgverlener worden gezien.
Het is echt ernstig en jammer dat de overheid er geen hol om geeft!
Vaak zeg ik tegen de mensen die klagen over medicijnen die niet helpen omdat het Goede troep is ga maar klagen bij de overheid die hebben dit voor u bepaalt!
En dan te bedenken dat de overheid nog eens xtra wil bezuinigen door ruim 40 (kleinere) ziekenhuizen en zorginstellingen te sluiten en apotheken verplicht te laten fuseren. VWS (u weet wel, HdJ) en Binnenlandse zaken doen dat door oa kleinere gemeenten te laten fuseren… dat kan gebeuren zolang deze coalitie aan de macht is/blijft.
Ik zei het toch, vroeger was het beter.
we staren nu nog bang en hopeloos voor ons uit, niet-verlangend naar de eindeloze datalake.
Maar hebben ze eigenlijk niets beters te doen daar bij Oracle ? Terug naar de kern.
misschien wat nieuwe licenties verzinnen bijvoorbeeld, een opensource database marginaliseren of een toonaangevende unix speler laten wegrotten. kopop zeg, nog zoveel kansen 🙂