Main Capital Partners, een van Nederlands meest succesvolle investeerders, heeft via twee nieuwe fondsen 1,2 miljard euro opgehaald. Met dat recordbedrag worden uitsluitend softwarebedrijven gekocht.
Main Capital VII zal worden ingezet om Europese software-groepen op te bouwen in diverse marktsegmenten. Daarbij worden zowel lokale buy-and-build- als cross-border-groeistrategieën worden gevolgd. Investeerders hebben in dit nieuwe fonds een miljard euro ingelegd. Het vorige fonds, Main Capital VI uit 2019, had een omvang van 564 miljoen euro.
Daarnaast komt er een nieuw label onder de naam Main Foundation I. Dit fonds, waarin 210 miljoen euro, richt zich op kleinere, maar snelgroeiende softwarebedrijven. Daarbij ligt het accent op het versterken van de organische groei met beperkte inzet van add-on-acquisities. Het fonds is bedoeld voor winstgevende bedrijven in enterprise software die op zoek zijn naar een strategische en financiële partner. Deze kleinere bedrijven moeten over moderne technologie-platformen beschikken.
Overtekend
Beide fondsen waren zwaar overtekend, meldt ceo Charly Zwemstra, die Main in 2003 oprichtte. Na deze succesvolle ronde van fondsenwerving verdubbelt het totale beheerd vermogen van de Haagse investeerder van een miljard naar 2,2 miljard euro. Zwemstra’s ambitieuze plannen om versneld te investeren in softwarebedrijven spreekt grote investeerders zoals pensioenfondsen aan. Ze vertrouwen graag hun geld toe omdat de gefragmenteerde softwaremarkt nog altijd veel overnamekansen biedt. Bovendien boekten private equity partijen zoals Main de afgelopen jaren glanzende rendementen.
Zwemstra zegt een belangrijke rol te willen spelen bij het consolideren van de versnipperde softwaremarkt. In de afgelopen vijf jaar deed hij met Main 75 acquisities, merendeels kleinere. Behalve in de Benelux is Main actief in de Duitstalige landen en Scandinavië. Volgens Zwemstra is de schaalbaarheid van de aanpak daarmee bewezen. Private equity-database Preqin stelt vast dat Main de actiefste software-investeerder in deze regio’s is.
Portefeuille
Main beheert momenteel een portefeuille van 29 software-groepen in gedifferentieerde markten. Main hanteert een strategie waarbij autonome groei gecombineerd wordt met lokale en cross-border-acquisities. Een voorbeeld van een cross-border-strategie is Cleversoft. Dit Duitse regelgevingstechnologie (regtech)-bedrijf , dat governance, risk en compliance-software levert, heeft zijn leidende positie in Europa verstevigd met verschillende overnames in de Benelux.
Een ander voorbeeld is Assessio, een hr-software- en ai-bedrijf uit Zweden, dat door overnames als HFM Talent Index een stevige voet aan de grond kon krijgen in de Nederlandse markt. Main laat bedrijven ook via reeks van lokale overnames groeien. Denk aan de platformbedrijven King Software (financiële software) en SDB Groep (software voor de gezondheidszorg) in Nederland. Buitenlandse voorbeelden zijn Foconis (regtech), Mach (govtech) in Duitsland en Pointsharp (securitysoftware) in Zweden.