Het conflict tussen ict-ondernemer Gerard Sanderink en zijn ex-partner loopt steeds hoger op. Er wordt nu beslag gelegd op alle aandelen van het miljoenenimperium van Sanderink omdat hij weigert om beschuldigingen tegen zijn ex-partner in te trekken en een boete van twee ton te betalen. Daarmee komt Sanderiks zeggenschap over bedrijven als Strukton, Centric en Antea in gevaar.
De zaak is aangespannen door Brigitte van Egten, de ex-partner van de Twentse topondernemer. Omdat Sanderink weigert om na een eerdere uitspraak van de rechter een boete te betalen wegens smaad naar zijn ex-partner, wordt er nu beslag gelegd op zijn privérekeningen en op de certificaten van de Stichting Administratiekantoor (STAK) Sanderink Investments.
‘Tot nu toe heeft Sanderink als enig bestuurder van de STAK alle zeggenschap over die aandelen. Maar worden de certificaten verkocht, dan raakt hij die alleenheerschappij kwijt. Volgens de normale procedure bij een executoriale beslaglegging heeft Sanderink één tot twee weken om over de brug te komen en Van Egten te betalen. Zo niet, dan zal de deurwaarder de verkoopprocedure voor de STAK-certificaten beginnen’, stelt dagblad Tubantia, dat de zaak volgt.
Volgens die krant kan Sanderink de verkoop van zijn aandelen alleen voorkomen door de opgelegde dwangsom te betalen. Het is overigens onduidelijk hoe hoog die som inmiddels is. Het gaat om een bedrag van tweehonderd duizend euro. De rechtbank in Almelo verhoogde de dwangsom tot tienduizend euro per dag met een maximum van vijfhonderd duizend euro.
Conflict
Sanderink en Van Egten zijn al maanden verwikkeld in een juridisch conflict. De Centric-oprichter beschuldigt zijn ex-vriendin van fraude bij een producent van zonnepanelen waarvan hij eigenaar was. Die fraude is ook na forensisch onderzoek niet aangetoond.
Ook beschuldigt Sanderink zijn ex-vriendin van betrokkenheid bij een inval van de FIOD bij bouwbedrijf Strukton. Van Egten zou de AIVD hebben getipt over fraude bij een groot Saudisch project van dat bouwbedrijf.
Een rechter oordeelde in juni 2019 dat Sanderink die beschuldigingen niet meer mocht herhalen aangezien er geen bewijs voor is. Sanderink publiceerde daarop in zakenblad Quote een groot artikel met de beschuldigingen aan het adres van zijn ex. Hij betwist de dwangsom en spande op zijn beurt een nieuwe rechtszaak aan. Een rechter stelde afgelopen vrijdag vast dat Sanderink met de verklaring opnieuw de fout in was gegaan en daarom tweehonderdduizend euro moet betalen.
Omstreden cyberexpert
Het conflict is volgens Van Egten begonnen nadat Sanderink contact kreeg met de omstreden en zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek. Haar aanwezigheid en invloed op Sanderink leidden tot veel tumult in de top van Centric.
Meerdere bestuurders verlieten het bedrijf na conflicten over de koers van het bedrijf, de invloed van Sanderink en de keuze van Sanderink om zich voor het opzetten van een nieuwe securitytak te laten begeleiden door de omstreden cyberexpert Van Rijbroek.
“A woman scorned ..”
Wanneer wordt deze soap verfilmd?