'Hit Refresh' is de titel van een boek van Microsoft-ceo Satya Nadella dat 27 oktober 2017 in Nederland verschijnt. In het ruim driehonderd pagina's tellende werk doet de in 2014 benoemde ceo een boekje open over zichzelf, het bedrijf en geeft hij zijn visie op ontwikkelingen in het digitale tijdperk. Daarmee biedt de ceo waarvan we eigenlijk nog niet zoveel wisten, een aardig inkijkje in zijn achtergrond, de beslommeringen binnen de directie van Microsoft en zijn visie op ethiek en techniek.
Hit Refresh’ wordt door Microsoft aangekondigd als een ‘meditatie van een zittende ceo’. Een verwijzing naar de Indiase roots van Nadella. Die schetst in het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld hoe hij zijn weg vond van de Zuid-Indiase miljoenenstad Hyderabad naar de hoofdvestiging van Microsoft in het Amerikaanse Redmond. Nadella vertelt onder meer hoe Karl Marx, een Sankriet-geleerde en een cricketheld vormgaven aan zijn jeugd.
De benoeming van Nadella tot ceo in 2014 kwam voor buitenstaanders als een behoorlijke verrassing. Aanvankelijk werden de namen van bestuurders van andere grote techspelers en multinationals genoemd, maar Microsoft koos voor een ceo uit het eigen bedrijf. Nadella die eerder verantwoordelijk was voor R&D en het cloudaanbod (beheerplatform Azure) werkte al ruim twintig jaar voor Microsoft voor hij werd benoemd tot ceo.
Van Nadella’s voorgangers, Microsoft-oprichter Bill Gates, hebben we ons inmiddels een aardig beeld gevormd: Gates als de nerd die tot doel had om op vrijwel ieder bureau een Windows-pc te krijgen. Ballmer als de schreeuwerige, maniakale businessmanager: ‘developers!, developers!, developers!!!’
Maar wie is Satya Nadella eigenlijk?
‘Hit Refresh’
Voor wie een beeld wil krijgen van de hoogste baas van de softwarereus uit Redmond biedt ‘Hit Refresh’ een aardig kijkje in de ziel van de derde ceo van het bedrijf. En al staat het boek bol van de gespierde Amerikaanse bedrijfskundige wijsheden die de nuchtere Nederlandse lezer een beetje kunnen vervelen, wie doorleest krijgt een behoorlijk openhartig verhaal over de tocht van Nadella naar de top van het bedrijf.
Net op het moment dat het verhaal teveel over ‘het poppetje’ gaat wordt er geswitcht naar een verhaallijn die bijvoorbeeld voor managers interessant is. Nadella heeft het dan onder meer over nieuwe samenwerkingsvormen tussen bedrijven en grote veranderingen die ontstaan door kunstmatige intelligentie, quantumcomputers en mixed reality.
F-5-knop
Nadella lijkt tijdens het schrijven van het boek regelmatig zelf op de F-5-knop te hebben gedrukt. Daarmee volgt hij ook zelf zijn credo om te blijven vernieuwen op. Aan het einde van het boek gooit hij het namelijk weer over een andere boeg en ververst hij de verhaallijn. Hij laat zijn persoonlijke achtergrond voor wat het is, wijdt een aantal hoofdstukken aan ontwikkelingen binnen Microsoft en de tech-sector en vormt daarna een visie op huidige en toekomstige ontwikkelingen rondom ethiek en techniek. Zo doet hij’een aanzet tot een ethisch raamwerk bij de toepassing van kunstmatige intelligentie.’
De ceo in een branche waarin collega’s en voorgangers vaak vooral vanuit de technische mogelijkheden kijken, komt ineens opvallend ethisch uit de hoek. Hij gaat in op onderwerpen als privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting in het digitale tijdperk. Thema’s die bij Microsoft vaak voorbij komen, bijvoorbeeld als gebruikers klagen dat Microsoft teveel gegevens van hen verzamelt of beveiligingsupdates dicteert.
Misschien is die ethische inslag nog wel het opvallendste van het boek. Kennelijk wil Nedella dat mensen hem vooral zien als een ceo die diep nadenkt over de consequenties en gevolgen van de Microsoft- innovaties.