Webwinkels werven steeds vaker ict-personeel buiten Nederland om te voldoen aan de toenemende vraag naar ict'ers. Functies voor testers, ontwikkelaars (php en .net) en dataspecialisten zijn nauwelijks meer in te vullen met het beschikbare aanbod van ict'ers in Nederland.
Dat blijkt uit onderzoek van het UWV naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van webwinkelbedrijven. De overheidsinstelling ondervroeg de hoofdverantwoordelijken voor personeelszaken van vijf grote webwinkels: Coolblue, Bol.com, Wehkamp, fonQ en Picnic. Vier van die webwinkelbedrijven zoeken naar ict’ers in het buitenland.
Het aantal banen bij webwinkels nam tussen 2012 en 2016 sterk toe, van 38.000 tot 62.000 werknemers. De uitvoeringsinstelling: ‘De opkomst van webwinkels levert veel nieuwe werkgelegenheid op. Vooral ict’ers, inkopers en logistiek medewerkers zijn steeds lastiger te vinden.’
UWV stelt dat webwinkels onderling scherp concurreren in de zoektocht naar geschikt personeel. ‘Ook wedijveren zij met bedrijven buiten de sector. Hierdoor staan vacatures vaak lang open. Om de tekorten te lijf te gaan, zoeken de meeste webwinkels naar ict’ers in het buitenland. Hoogopgeleide ict’ers met specifieke kennis hebben dus zeer goede kansen op een baan bij webwinkels.’
Data-analisten
De arbeidsorganisatie benadrukt dat het werken met grote databestanden steeds belangrijker wordt voor online retailers. ‘Met behulp van data kunnen bedrijven beter en sneller inspelen op de behoeftes van klanten. Webwinkels hebben op het gebied van data een groeiende personeelsvraag.’
Sommige functies worden aangeduid als ’tekortberoepen’, zoals data-scientists en specifieke data-analisten zoals prijsanalisten.
Jong werknemersbestand
De cijfers over het tekort aan ict’ers komen uit een breder onderzoek naar de arbeidsmarkt van webwinkelbedrijven. Volgens het UWV werken gemiddeld meer jonge mensen bij webwinkels dan in de traditionele winkels. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de eind twintig en begin dertig jaar. Zeker op de hoofdkantoren werken veel starters en studenten.
De uitvoeringsinstelling: ‘Functies en werkplekken veranderen er in hoog tempo. Werknemers moeten zich daarom snel kunnen aanpassen.’ Het UWV ziet ten slotte weinig mensen uit de traditionele detailhandel overstappen naar webwinkels, omdat ze vaak weinig kennis hebben van de technische ontwikkelingen binnen die branche.