Een dag nadat bekend werd dat Jordy Kool per 1 april 2018 opstapt bij Infotheek als ceo, blikt hij kort terug op zijn tijd bij het bedrijf en schetst hij de contouren van waar zijn opvolger aan moet voldoen.
Kool benadrukt dat hij eerder als ceo in de Raad van Bestuur zetelde en nu een rol als ‘non-executive’ in de Raad van Commissarissen krijgt. ‘Ik ga me vooral richten op advies en toezicht. Het is overigens aan de nieuwe ceo om te bepalen welke eventuele extra werkzaamheden ik in de RvC op me neem. Ik blijf sowieso betrokken, want ik behoud ook mijn aandelen in Infotheek.’
Daarnaast geeft hij aan dat gezondheidsklachten mede de oorzaak zijn van zijn vertrek. ‘Ik heb al langere tijd problemen met mijn gezondheid en hierdoor kan ik niet de juiste hoeveelheid tijd en aandacht aan het bedrijf schenken. Ik sta altijd aan of uit, er is bij mijn geen middenweg en daarom is het goed als iemand anders aan het roer komt.’ Een andere reden is volgens Kool dat er na de overname van Scholten Awater en Centralpoint een nieuwe periode aanbreekt waardoor het na negen jaar ook tijd is voor ‘vers bloed’.
Zoektocht naar nieuwe ceo
Kool geeft aan dat Infotheek eerst probeerde om de functie van ceo via het eigen netwerk in te vullen, maar nu de hulp van een headhunter heeft ingeschakeld. ‘Het is een pittige functie die niet eenvoudig te vervullen is. Het unieke is namelijk dat je als ceo bij Infotheek zowel op strategisch als tactisch-operationeel niveau sterk moet zijn. Ook moet je af en toe met je ‘voeten in de modder staan’ om goed te begrijpen wat er speelt. We zijn de afgelopen jaren gegroeid van een mkb, via een mid market naar een corporate onderneming. Het is dus ideaal als de toekomstige ceo ervaring heeft in snelgroeiende bedrijven.’ Ondernemerschap is eveneens een vereiste, aldus Kool. ‘We hebben nog steeds een buy- en buildstrategie, dus het willen en kunnen ondernemen moet wel in het dna van de nieuwe ceo zitten.’
Hij geeft aan dat hij in elk geval tot 1 april 2018 aan het roer blijft. ‘Als er dan nog geen opvolger is, neem ik uiteraard mijn verantwoordelijkheid. Ik treed pas af als er een goede vervanger is.’ De nieuwe ceo komt volgens hem in een zeer goede positie terecht. ‘De cijfers zijn erg goed, dus mijn opvolger start vanuit ‘pole position’’, besluit hij.