Het ministerie van Binnenlandse Zaken analyseert in aanloop naar de verkiezingen op 15 maart 2017 de mogelijke risico's van hacking en de manipulatie van nepnieuws. Dat schrijft minister Plasterk in een kamerbrief, waarin hij vragen beantwoordt die in de Tweede Kamer zijn gesteld.
‘Het kabinet kan niet uitsluiten dat kwaadwillenden baat kunnen hebben bij beïnvloeding van de politieke besluitvorming en van de publieke opinie in Nederland en daartoe middelen zullen inzetten om te proberen die beïnvloeding ook te realiseren’, aldus de minister. Dit bewustzijn komt volgens Plasterk onder meer naar voren uit de jaarverslagen van de AIVD en Cybersecuritybeeld Nederland 2016 en de reactie hierop van het kabinet.
Kwetsbaarheden analyseren
Plasterk stelt dat kwetsbare onderdelen van de verkiezingen geanalyseerd moeten worden. Hij denkt hierbij aan de organisatie van de verkiezing zelf, het stemproces en het proces om de uitslag te bepalen van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer; de fysieke en digitale beveiliging van personen en opinievorming en informatieverstrekking. De minister: ‘Die analyse voert het kabinet uiteraard uit, maar dat zouden ook alle organisaties moeten doen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de campagne in aanloop naar de verkiezing en bij de verkiezing zelf. Men is immers primair zelf verantwoordelijk voor de eigen (informatie)beveiliging. Waar dat moet en kan wordt er vanuit de Rijksoverheid ondersteuning geleverd.’
Hacks en cybersecurity
De minister van Binnenlandse Zaken geeft aan dat politieke partijen zelf verantwoordelijk zijn voor het organiseren van hun informatiebeveiliging. Tegelijkertijd werkt het kabinet volgens hem permanent aan het vergroten van het bewustzijn rondom cybersecurity, in het bijzonder ook in relatie tot de verkiezingen in maart 2017. ‘Met het oog daarop heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vanuit zowel fysiek als digitaal perspectief aandacht voor een veilig verloop van de campagneactiviteiten van de partijen die deelnemen aan de verkiezingen en van de dag van de verkiezing. De NCTV heeft in samenwerking met de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten specifiek ten aanzien van digitale veiligheid een bijeenkomst voor de ict-verantwoordelijken van politieke partijen georganiseerd.’ Wat hierbij besproken is, mag en kan Plasterk niet openbaar maken.
Interessant, lijkt me een Europees thema. Waarom wordt deze bal niet internationaal opgepakt?