Ict-vaktitel Computable organiseert tijdens de combineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.nl, Storage Expo en The Tooling Event op 2 en 3 november in Jaarbeurs het Computable Café. In dit café wordt er op beide dagen een debat in Lagerhuis-vorm georganiseerd. Experts en beursbezoekers debatteren hierbij over de voor- en nadelen van Agile werken en de war on talent voor it’ers.
Tijdens de combineerde ict-vakbeurzen kunnen bezoekers een bezoekje brengen aan het Computable Café, waar debatten, koffiediscussies en pub quizzen worden georganiseerd. Daarnaast kunnen bezoekers elkaar, maar ook sprekers en Computable-redacteuren en -experts, ontmoeten.
Agile werken
Een onderdeel van het programma is het debat in Lagerhuis-vorm, ofwel eens tegen oneens. Op woensdag 2 november 2016 wordt om 13.30 uur gediscussieerd over Agile werken. Agile werken lijkt namelijk de heilige graal in it-development. We ‘scrummen’ wat af met z’n allen, maar wordt Agile niet overgewaardeerd? En is het voor grote organisaties wel mogelijk om Agile te werken of is dit grote goed enkel weggelegd voor de start-ups en het mkb?
War on talent
Op donderdag 3 november gaat het debat om 14.15 uur over de war on talent. Er is een klopjacht gaande op ict-talent. Via verschillende kanalen worden jonge it-toppers benaderd. Er wordt tussen bedrijven onderling geconcurreerd op salarissen en allerlei extra’s. Maar heeft deze standaard benadering wel succes? Voelt jong talent zich wel aangesproken en zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden wel aantrekkelijk genoeg? Of slaan bedrijven de plank volledig mis in de werving van jong it-talent?
Computable-hoofdredacteur Sander Hulsman en -redacteur Pim van der Beek vertegenwoordigen tijdens de debatten beide standpunten. In samenwerking met verschillende Computable-experts worden alle voor- en tegenargumenten behandeld. U kunt in het Computable Café aanschuiven en meedoen aan dit debat.
Future Lab
Naast het Computable Café organiseert Computable ook het Future Lab. In dat lab krijgen veertien start-ups de ruimte om oplossingen op het gebied van virtual reality en SaaS-tooling te tonen. Zij gaan daarnaast in het Comptabele Café pitch battles met elkaar aan en maken hierbij kans op een nominatie voor de Computable Awards 2017.
Gratis beursbezoek
Deelname aan Infosecurity.nl, Storage Expo en The Tooling Event is gratis. Wel is registratie noodzakelijk.
Ik kom heel graag langs bij het onderdeel praten over Agile. In de hoedanigheid van ICT Consultant en Agile Evangelist, lijkt me leuk! Maar het lukt me niet om me in te schrijven voor dit onderdeel. Ik raak ergens in een loop van inloggen, wachtwoord opvragen en er toch niet in komen. Pingpongend tussen de computable en infosecurity website.
De vraag is, is Agile overrated? Ik denk het niet, als je agile neemt als wendbaar of flexibel dan is dat zeker niet overrated. In de tijd doe je meer inzichten op en op je daarop aan te passen, dat lijkt me verstandig. En dat je dat stapsgewijs doet, dat is net zoals je programmeert. Stapgewijs, van doel naar doel met voorstschrijdend inzicht als het even meezit.
Scrum, daarentegen, daar heb ik minder mee, dat lijkt meer om te gaan om gecontrolleerd wensen van de business te implementeren. Scrum past in de trend van de procesbegeleidingsmethodes zoals ook de Leans en Kanbans. Gaat om het proces en niet om de inhoud. Goede software maken is meer dan alleen wensen van de business implementeren. Verder is het zo dat wendbaar maar betrekkelijk is, je hebt te maken met de keuzes die je gemaakt hebt, het kan niet altijd zomaar even anders.
Daarom denk ik dat Agile (wendbaar, flexibel) ook gezien zou moeten worden als een eigenschap van de software. Waar verwacht je in de toekomst de flexibiltieit? Helaas, dit zie ik zelden belicht, als het over agile gaat lijkt het wel over altijd het proces te gaan. Deze procesbegeleidingsziekte zie je trouwens niet alleen in de ICT. De ene helft die de andere helft coached, stuurt, controlleert etc. Daar word je toch niet gelukkig van? En wat kost dat wel niet deze onzin? Of is het wantrouwen en de drang tot controle zo groot?
Proces begeleidings methoden met een hele eigen rollen, terminologie en rituelen. Voor een creatief vak, wat programmeren in wezen is, is dat geen pretje.
Je kunt heel creatief zijn hoor, in Scrum bijvoorbeeld:
– scope zoveel mogelijk uit je project, zodat je er nog net mee wegkomt. Al doende leert men.
– welke testen sla je over, waarbij je toch de schuld niet krijgt.
– definition of done, zat creatieve mogelijkheden. Kies die je het beste uit komt.
– leer niet te ver vooruit te denken. Er is slechts 1 sprint. Das die je op dat moment doet. Volgende sprint is voor wie dan leeft.
– wees creatief met vaagheden. Hoe vager, hoe beter.
– hoe krijg je je task af dat je software aan de formele requirements voldoet, maar toch lekker onwerkbaar is.
– los van dit alles kun je er ook heel creatief over ouwehoeren. Of je ook zitten stand ups kan doen bijvoorbeeld
@Dino Ha ha, dit klinkt meer als handhaven dan creatief zijn en misschien is dat het ook wel en moet je er niet meer van maken dan dat. Er zijn leukere dingen, ik neem het veel te serieus. ICT, het is en blijft een soort tweedehandse autohandel, kranten in de balken dichtteren en je kan weer vooruit.