De Centrale Ondernemingsraad (cor) van Atos stemt niet in met het plan van Atos om de eigen medewerkers een vrijwillige eigen bijdrage te vragen voor hun versnelde om- en/of bijscholing. De cor erkent het belang van deze versnelde loopbaanontwikkeling, maar is het niet eens met de wijze waarop een aantal specifieke zaken binnen het beoogde programma zijn ingevuld. De directie gaat het plan nu aanpassen. Dit meldt ict-dienstverlener in een persverklaring.
Atos baarde begin juni geleden opzien met het plan om medewerkers in Nederland een vrijwillige bijdrage te vragen voor het volgen van een opleiding. Daarmee wil het bedrijf beter inspelen op de snel veranderende ict-behoefte op de markt door meer kennis van nieuwe ict-ontwikkelingen binnen te halen en werknemers de kans te bieden op een beter loopbaanperspectief.
De ict-dienstverlener constateert dat er onder de vierduizend medewerkers mensen zitten die te duur zijn geworden voor wat ze nu kunnen of dit dreigen te worden. Om te voorkomen dat deze mensen moeten inleveren of via ontslagrondes het bedrijf moeten verlaten, wil Atos hen via het programma de kans beiden hun loopbaanperspectief te verbeteren. Daardoor kan hun salarisniveau gehandhaafd blijven en verwacht Atos een aantrekkelijker portfolio op de markt te kunnen aanbieden.
Om medewerkers in Nederland versneld bij of om te scholen wil Atos het opleidingsbudget fors verruimen. Daarvoor wordt een vrijwillige eigen bijdrage gevraagd in de vorm van 10 procent salaris of het inleveren van 10 tot 20 procent werktijd. Naast betere carrièremogelijkheden krijgen deelnemers een baangarantie voor de looptijd van het tweejarige programma. Tevens bestaat voor hen de mogelijkheid om na afloop deel te nemen aan een bonusregeling, gekoppeld aan het succes van het bedrijf.
Huidige vorm
Hans Blom, directeur personeelszaken van Atos, laat in een verklaring weten dat dit Fit for the Future-programma in zijn huidige vorm is afgewezen door de centrale ondernemingsraad. ‘Maar dit betekent niet dat het plan van tafel is. Betrokkenen zien nut en noodzaak van het plan, om te kunnen blijven voldoen aan de evoluerende vraag naar nieuwe, digitale kennis en vaardigheden vanuit de markt. Na de intensieve informatie sessies voor al onze medewerkers in juni heeft tot nu gemiddeld 25 procent van de medewerkers aangegeven te willen deelnemen of dit in overweging te nemen.’
Blom meldt verder dat er op basis van verdere raadpleging van de Atos-medewerkers en in samenwerking met de cor wordt bekeken op welke manier de Fit for the Future- trainingsprogramma’s wel op een iedereen een passende wijze toegankelijk gemaakt kan worden.
Lees ook het eerdere interview met Hans Blom: Atos: Disruptieve aanpak opleidingen noodzaak
Ik heb al eens eerder gesteld; De beste IT professional is een werkeloze IT professional. Betekenend dat je overbodig bent geworden. Dat is tenslotte het uitgangspunt van automatiseren, like it or not. Neen inderdaad niet commercieel maar dat is IT, ondanks dat je pretendeert dat het allemaal wel zou zijn, in essentie niet.
Automatiseren is alleen zinvol als er winst door kan worden behaald, anders zadel je jezelf namelijk op met heel veel hele hoge rekeningen. Dat betekend natuurlijk ook dat je als betrokken IT professional zelf ook een keer aan de beurt komt natuurlijk. Als dit niet is wat je wil, zou je eigenlijk beter iets anders gaan doen.
Ik denk dat het voorstel van Atos, om als IT professional mee te betalen aan het onderhoud van je eigen ontwikkeling, best wel zinvol is natuurlijk. Als je een aardig salaris ontvangt maar op de bank zit, dan weet je dat er iets niet helemaal goed zit natuurlijk. Je bent het aan jezelf zelfs, vind ik, verplicht, oog te blijven houden voor de ontwikkelingen in de markt, voor ‘de zaak’, maar ook voor jezelf.
Draai de situatie eens om naar jezelf als je niet bij Atos in dienst zou zijn. Ga je tot eind dag ‘genieten’ van je uitkering of zeg je, kom, ik ga eens kijken naar de mogelijkheden binnen mijn terrein weer zo snel mogelijk constructief bezig te zijn? Zomaar een idee mijnerzijds natuurlijk.
Als je bij Atos op de bank zit, is de hoofdreden niet dat je kennis niet uptodate is, maar dat Atos werk aan het verplaatsen is naar het buitenland. Eerst was dat vooral India, tegenwoordig is Polen heel erg ‘in’. Dit zal blijven doorgaan totdat het salaris niveau in Nederland vergelijkbaar wordt aan dat in de voormalige Oostbloklanden.
Bijblijven in je vakgebied: ja, natuurlijk. Deels op eigen kosten: ja, indien dat zinvol is.
Maar dat is niet wat Atos voorstelt. Dat voorstel bestaat uit het behalen van zoveel mogelijk papieren certificaten, liefst met zelfstudie en als het niet anders kan onder ‘begeleiding’ van een collega die ook op de bank zit. Kortom met minimale kosten voor Atos maar wel met een structureel lager salaris op weg naar een Oostblok salaris.
@Ex-Atos
Ik ben bang dat je mijn punt een beetje mist. Los van de perikelen, die overigens zich echt niet beperken tot Atos alleen natuurlijk, ben je het een beetje aan jezelf verplicht niet alleen bij te blijven maar ook vooruit te kijken. Het IT landschap ontwikkeld zich constant en veranderd. Dat betekend voor elke IT professional dat die voor zichzelf verder en breder moet blijven kijken dan zijn eigen vakdiscipline alleen naar niet alleen gaande ontwikkelingen, maar ook eigen ontwikkeling en toevoegende waarde voor jezelf.
Dat Atos uurtje factuurtje volgens het goedkoopste model aan jou wil verdienen is niet wezenlijk anders dan 20 jaar geleden bij Atos en anderen. Je hebt een keus. Of je blijft op de bank zitten of je kiest ervoor, binnen of buiten Atos, jezelf te blijven ontwikkelen en te kijken naar mogelijkheden.
Het is eenvoudig, op een gegeven moment ben je op een bepaald stuk uitgeautomatiseerd en als je zelf niet verder hebt gekeken, kom je op ‘een bank’ te zitten. Wat mij betreft zonde van de tijd die je waardevoller kunt besteden natuurlijk. Het uitbesteden naar lage lonen landen is overigens een terugkerend verschijnsel dat je er niet van zou moeten weerhouden aan jezelf te werken natuurlijk.
het is een keus, me dunkt.
Grappig. 25% van de medewerkers is “voor”. Dat is anders bekeken 75% die tegen is.
Atos is een commercieel bedrijf. Het neemt jou in dienst voor zeg 25 euro per uur en probeert je vervolgens te verhuren voor 75 euro per uur. Daar verdiend het geld mee. Het risico dat sommige medewerkers niet continue in kunnen worden gezet en dus enige tijd op de bank zitten is een normaal ondernemersrisico in dit model en hoeft dus niet worden verhaald/betaald door de werknemer. Van de marge die Atos maakt op wel ingezette medewerkers dient zij dit risico te financieren. Tevens dient vanuit die zelfde marge te worden geïnvesteerd in het opleiden van medewerkers. De door deze opleidingen waardevoller geworden medewerkers kunnen daarna door Atos voor een hoger bedrag, zeg 100 euro per uur, worden weggezet. De betreffende medewerker deelt niet mee in de hogere marge die hij of zij opbrengt en hoeft dus wat mij betreft ook niet zelf te investeren om de winst van zijn werkgever te vergroten.
Als zzp’er ligt de situatie uiteraard geheel anders. Geen werk is eigen risico maar investeren in opleiding en vervolgens meer werk tegen een hoger tarief is ook eigen winst. Niet de voordelen van werknemersschap maar wel de opbrengsten van eigen bedrijf.
Mijn ervaring is dat de gevolgde opleiding is gebaseerd op een te verwachten klus, want zonder gekwalificeerde mensen krijg je die niet. En vaak kom je ergens anders terecht. Ik heb o.a. een SAP opleiding gevolgd, maar er nooit iets mee gedaan. Daarom geef ik de OR groot gelijk.
Het zou interessant zijn eens te kijken hoeveel van het opleidingsbudget (als dat er was tenminste) afgelopen jaren daadwerkelijk aan het opleidingen voor de werknemers is besteed.
Mijn ervaring met diverse werkgevers is dat er bij indiensttreding aangegeven wordt dat er een opleidingsbudget is, maar dat het doorgaans heel moeilijk is hier aanspraak op te maken.
Dat geld moet toch ergens gebleven zijn?
Een misvatting is de stelling dat AtoS een uurtje factuurtje bedrijf is. Natuurlijk zijn er afdelingen waar mensen worden “verhuurd” of wat dan ook maar het grootste pijnpunt zit ‘m in de Managed Services die worden verkocht. Deze services, veelal gehost in de AtoS eigen shared infrastructuur, staan onder druk van public cloud providers. Dit vereist een verandering in de mindset en misschien ook wel afname van die business. Dit is net zo goed een probleem voor de geoffshorde werkzaamheden die gaan net zo goed minder werk krijgen. Nieuwe competenties zijn nodig en ik denk ook op een hoger niveau. Hoe verplaats ik de business naar de cloud voor mijn klant en hoe kan ik daar toch nog een acceptabele boterham aan verdienen. Daar is simpelweg niet iedereen geschikt voor om in die nieuwe business te passen. Vandaar dat AtoS graag mensen die echt aan de directe serviceverleningskant zitten te motiveren zichzelf ergens anders in te specialiseren zodat hun inzetkans of marktwaarde wordt verhoogd.
@Atos-er … zijn er ook getallen bekend hoe de diverse onderdelen binnen Atos presteren?
In de tijd dat ik er werkte, was managed services een kostenpost, maar als kostenpost maakten we de meeste winst van alle onderdelen (begin deze eeuw)
@PA VA KE, geen idee precies, alhoewel het al wel jaren onder druk staat. Feitelijk zie je nu al dat al het hands-on werk is verdwenen naar offshore landen. Veel architectuur-werk (competence centers) zitten nog wel in EMEA. En zo moet het eigenlijk ook. Gewoon internationaal (mag ook buiten EMEA) aan global services werken. Dan houden we samen elkaars broek op en daar is niks mis mee.
Overigens nog even over het opleidingsbudget, dat is nu afgekeurd door de (C)Or, maar komt natuurlijk terug in een gepolijste versie. Mijn belangrijkste argument om er wel of niet aan deel te nemen blijft dat wanneer ik de keuze maak voor opleidingen in de “nieuwe IT” ik daar ook de (part-time) job bij mag gaan invullen van AtoS. Anders heeft het geen zin, dan heb je opgeleide mensen in potentiële business, met 0 ervaring. Dus zolang AtoS die nieuwe IT units niet opstart en er dus geen plekken zijn om daar je opleiding aan te vullen met ervaring zou het dom zijn hier aan mee te doen. Dit is wat ik op dit moment erg merk. Iedereen kijkt naar elkaar, niemand durft meer iets, de goede / jonge mensen vertrekken en de niet eens slechte left overs worden meer en meer ongemotiveerd. Ik hoop dat de nieuwe bestuurder de mensen weer gemotiveerd kan krijgen. Als je jaren lang mensen besnoeid moet je niet raar staan te kijken dat de koek een keer op is. Moeilijk is het niet, gewoon wat terug geven wat ze al die jaren hebben moeten inleveren.