Er is nog steeds een relatief hoge werkloosheid en een groot aanbod aan personeel. Toch vinden hr-professionals het steeds lastiger om specifieke functies vervullen: 23 procent ondervindt problemen bij het werven van personeel. Er is met name een tekort aan hbo-geschoolde ict’ers. Dit blijkt uit onderzoek van ADP Nederland en adviesbureau Berenschot.
Salarisdienstverlener ADP Nederland, adviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij hebben voor het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2015-2016’ ruim achthonderd Nederlandse hr-professionals ondervraagd. Hieruit blijkt dat bijna een kwart van de personeelsfunctionaris problemen ervaart bij het werven van personeel. Personeelszaken heeft moeite met het invullen van ict’ers met een hbo-opleiding (76 procent). Dit staat in contrast met juist een lage vraag naar universitair geschoolde ict’ers (18 procent) en ict’ers met een mbo-opleiding (6 procent).
Naast een schaarste aan ict-specialisten (31 procent), geldt dit ook voor technici (33 procent), verkoopmedewerkers (22 procent) en productiepersoneel (21 procent). Wat betreft technici is er vooral vraag naar mbo’ers (50 procent) en hbo’ers (42 procent). Ook voor verkoopmedewerkers is een hbo-opleiding gewenst (82 procent).
Personeelsbehoud
Verder blijkt uit het onderzoek dat er vooral vraag is naar ervaren personeel; starters zijn er in overvloed. Daarnaast maken hr-medewerkers zich zorgen over personeelsbehoud. Vorig jaar gaf 81 procent aan geen moeite te hebben met het behouden van personeel. Het percentage is dit jaar gedaald naar 79 procent.
Top 10 moeilijkst vervulbare vacatures
- ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54 procent)
- ICT’er in informatie- en communicatiesector (46 procent)
- ICT’er bij financiële instellingen (34 procent)
- Technicus industrie (33 procent)
- ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25 procent)
- Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23 procent)
- Productie en operations in bouwnijverheid (22procent)
- Verkoper in groot- en detailhandel (22 procent)
- Technicus bouwnijverheid (22 procent)
- ICT’er in vervoer en opslag (19 procent)
Zelfs in de voetbalwereld begrijpt men dat toppers duur zijn en talent zelf gescout en daarna opgeleid moet worden. Voor jouw perceptie is dit misschien geklaag, maar het zijn ook drie oplossingen : betaal meer, zoek gerichter en investeer in opleiding.
ZZP-ers weten dat de markt altijd gelijk heeft en doen hun variant daarop : zak met tarief, zoek gerichter en investeer in opleiding.
In mijn directe omgeving zie ik ZZP-ers maar weinig investeren in opleiding. Argument is dat een opleiding op twee manieren geld kost: (1) – de tijd die erin gaat zitten kan doorgaans niet gefactureerd worden en (2) – de kosten die in rekening gebracht worden door degene die de opleiding verzorgt.
Terugvertaald naar HR-achtige zaken: daardoor heeft gerichter zoeken geen zin omdat gemeten in termen van opleidingen en certificaten is het kennispeil min-of-meer gelijk en op de langere termijn outdated.
Met als gevolg dat prijs de enige differentiator gaat zijn; met de hedendaagse kopersmarkt in gedachten gaat het tarief dan alleen nog verder moeten zakken.
Wil je die negatieve spiraal doorbreken dan lijkt me dat er niet veel anders opzit dan een vorm van samenwerking op te zoeken. Met het idee dat ook werving- en selectie buro’s op zoek zijn naar instrumenten om zichzelf te differentieren: breng een groep ZZP-ers bij elkaar, benoem samen een marktsegment waar toekomst in zit, maak een (meerjaren!) plan hoe daarin het verschil te maken en voer dat plan uit. Volgens mij typisch iets wat elk zelfstandig opererend bedrijf ook doet… of in elk geval zou moeten doen.
De kosten en opbrengsten rondom de uitvoering van dat meerjaren plan worden naar rato verdeeld over de deelnemende partijen. Bijvoorbeeld door zoiets als: degene die tijd en moeite nemen om voor eigen rekening en risico een passende opleiding te doen mogen een hoger tarief in rekening brengen dan degene die dat niet doen.
Kweet het – allemaal niet makkelijk – heb er zelf ook al de nodige grijze haren van gekregen. Maar als iemand een beter plan heeft hoor ik dat graag!
🙂
Ondernemen is het nieuwe zingen: iedereen schijnt dat te kunnen (so you think you can etc.). En te moeten willen.
@hjk, je kunt ook “klagen, jammeren en bidden”, maar dat brengt niks 🙂
@Will, dat investeren in opleiding is breed. Doe dingen en leer in die vakgebieden waar de markt om vraagt. Boekje lezen en certificaat halen kost niet zoveel en kosten zijn aftrekbaar van belasting. Investeren kan overigens vrijwel nooit direct gefactureerd worden, daarom heet het ook investeren.
Over marktwaarde en ondernemerschap. In mijn (vorige) positie moest ik regelmatig denken aan de ingenieur/ontwerper die bij pak ‘m beet Volkswagen werkt: “Jij bent toch ingenieur bij Volkswagen, kan jij mijn auto niet repareren dan?” en “Waarom begin je niet voor jezelf? (Huh? Een autofabriek starten, tuurlijk, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb)”.
Dit ‘Onderzoek en analyse’ haalde ook het vakblad Binnenlands Bestuur van 15 juli j.l. (http://www.binnenlandsbestuur.nl/ambtenaar-en-carriere/nieuws/ict-vacatures-overheid-aan-straatstenen-niet.9483578.lynkx). Daar vergelijkbare reacties als hier.
Op de pagina van Binnenlands Bestuur doet Hans van der Spek – directeur Kenniscentrum HRM van Berenschot – een aantal uitspraken die op zijn zachtst gezegd betwistbaar zijn. Zelfs de Cie. Hermans wordt erbij gehaald.
Het lijkt nog het meest op een advertorial.
Mijn conclusie : onzin-artikel! Zomertijd, komkommertijd?
@PJ Westerhof: salarissen bij de overheid zijn gewoon echt te laag voor hooggeschoolde ICT functies. Ik volg ze af en toe wel omdat er altijd een salaris-range bij staat. Geeft in ieder geval duidelijkheid dat ik er niet op hoef te solliciteren. In ieder geval duidelijker dan “wij bieden uitstekende of marktconforme” arbeidsvoorwaarden!