Het aantal vacatures voor ict-professionals is in het eerste halfjaar van 2015 met 24 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Er werden ruim 89.000 vacatures geplaatst. Hierbij is de grootste vraag naar softwareontwikkelaars: ruim 40 procent is gericht op developers. Dit blijkt uit onderzoek van Yacht, in samenwerking met Randstad en Tempo–Team. Daarnaast is de vraag naar security consultants met 59 procent toegenomen.
De grootste vraag op de it-markt is weggelegd voor softwareontwikkelaars: 42 procent van de it-gerelateerde vacatures van afgelopen jaar is gericht op deze developers. Dit wordt gevolgd door technisch beheerder (11 procent), informatie analist (8 procent) en ict-manager (6 procent). De top vijf wordt afgesloten met applicatie/functioneel-beheer (5 procent).
De vraag naar security consultants laat de laatste jaren een constante stijging zien. Het afgelopen jaar is de vraag met 59 procent gestegen. Volgens Yacht lijkt het erop dat dit een structurele functie voor ict-organisaties is geworden. Daarnaast stijgt, voornamelijk in de Randstad de vraag naar ict-managers (50 procent).
Arco Elsman, directeur it Yacht: ‘De aantrekkende economie stuwt de vraag naar professionals. We zien investeringen in ict toenemen. Activiteiten nemen daardoor toe, evenals de behoefte die te managen. Teams worden groter en dat vraagt om goede begeleiding. Voor ons betekent dit meer aanvragen voor ervaren professionals. We verwachten dat die trend de komende periode doorzet.’
Zorg
In verhouding tot het eerste half jaar van 2014 is is de vraag naar projectmanagers met 24 procent toegenomen. Zo ook binnen de zorg. Zorgverleners investeren meer in technologie om tegemoet te komen aan veranderende wensen van patiënten. Wat opvalt is dat met name in het noorden en zuiden van het land de vraag naar projectmanagers harder groeit dan in de rest van Nederland. Waar vorig jaar de stijging naar de vraag al zichtbaar was in de Randstad, is nu de rest van Nederland aan een inhaalrace begonnen.
Top vijf IT vacatures in aantallen 1e halfjaar 2015 |
|
Softwareontwikkelaar |
37.800 |
Technisch Beheerder |
10.400 |
Informatie Analist |
7.700 |
ICT Manager |
5.300 |
Applicatie/Functioneel Beheer |
4.900 |
Top vijf IT vacatures in % stijging tov 1e halfjaar 2014 |
|
Security Consultant |
+ 59 % |
ICT Manager |
+ 50 % |
Softwareontwikkelaar |
+ 27 % |
Applicatie/Functioneel Beheer |
+ 25 % |
Project Manager |
+ 24 % |
Ah, het halfjaarlijkse “grote vraag” berichtje! Graag eens een grondige analyse van Computable waarom deze al jaren grote vraag maar niet leidt tot salaris / tarief verhogingen.
Opvallend dat de stijging van de vraag naar security consultants door Yacht wordt gekoppeld aan een structurele invulling binnen ICT organisaties. Ik zou toch hopen dat het een structurele invulling is geworden binnen organisaties punt! Moet ook haast wel, anders is de enorme stijging niet echt te verklaren.
Het leidt ook niet tot het aannemen van meer 45+ ers. De gemiddelde HR-manager bijt nog liever zijn arm af, dan dat hij een “fossiel” een baantje gunt. Zelfs in Amerika doen ze iets tegen zulke discriminatie, maar hier wil het maar niet lukken.
Arm? Heb laatst nog zo’n HR-manager gesproken. Er kon nog net een hand af.
Grote vraag? Waarom zijn er dan zoveel ICT werklozen?
Ondertussen stromen de mensen uit India het land binnen. Jonkies. Niet gewend pro-actief de manuals te bekijken. Niet bereid en/of in staat in 6 jaar tijd de Nederlandse taal te leren. (Wat is Maxima toch een kanjer). Lijken qua kennis te zijn blijven steken ergens rond het jaar 2000. Dus allerlei ‘moderne’ begrippen in het nieuwere COBOL van IBM is hun totaal onbekend.
Ondertussen is een vroegere ICT medewerker bij zijn werkgever weggereorganiseerd en via de WW, uiteindelijk Postbezorger geworden. “Nederland kennisland” is wel eens gezegd. Volgens mij schrijft de Europese regelgeving voor dat alleen als je
l-a-n-g-d-u-r-i-g hebt geadverteerd en het betreffende profiel binnen Europa onvindbaar is, dan pas mogen er mensen van buiten Europa worden binnengevlogen.
De Europese regelgeving blijkt niet te worden gevolgd. Iedere ochtend komen aan de Croeselaan in Utrecht de Indiase medewerkers de vroegere interne ICT-ers vervangen. Zeer ten onrechte. Er zitten ook Indiase managers bij. Alsof er geen managers in Europa te vinden zouden zijn. Ik denk dat er weer heel veel gegraaid wordt. Ik denk nog vaak aan advocaat Spong over wat hij zei op NPO-1. Over een criminele bank….
Wat mij van het hart moet is dat recruiters steeds brutaler worden bij het directe benaderen. Vindt het storend en vooral ook gênant voor hen.
@Cobol Crox
Het is deel van het beleid om een groot aantal mensen van buitenaf aan te trekken om zo door social engineering het volk verdeeld te houden en men zo goedkopere arbeidskrachten kan aantrekken. Niet voor niets dat de lonen niet of nauwelijks stijgen ondanks de ‘grote vraag’. Er is een grote vraag naar zo goedkoop mogelijk ondanks de gevolgen voor de samenleving. Immers greed is good.
@Johan Duinkerken
Het is op zijn zachtst gezegd droevig dat er niemand is die dit voor de Europese rechter brengt. Er zou toch minstens één politieke club te vinden moeten zijn die dat even doet.
@Cobol Crox: die politieke clubs (2e kamer) zijn ook ICT-incompetent: zie Van Miltenburg: even opzoeken wat ICT betekent en Elias’ rapport over overheid-ICT en hijzelf…?? Van politieke clubs kun je geen oplossing verwachten in deze.
Overigens van de diverse HR clubs, i.e. Yacht, ook niet, want die zetten zichzelf “op” de kaart met persberichten waaraan Computable refereert; als inderdaad Computable of andere (papieren) media, bijv het FD, zelf eens een echt onderzoek zouden doen, dan bestaat de mogelijkheid van een werkelijk goed beeld van de realiteit, zoals Indiërs met eigen managers die de zittende ICT-ers aan het vervangen zijn; ouderen die niet meer welkom zijn, ondanks vele jaren trouw functioneren met bijv. COBOL.
Ook wordt daarmee vele jaren ervaring vroegtijdig bij het (grof) vuil gezet.
Als Yacht dan zoveel vacatures zegt te vinden, waarom zit al die ervaring dan werkloos thuis achter de eigen laptop? En die hebben niet allemaal een riante afvloei-regeling.
Het blijft een vreemd verschijnsel, maar de kosten bewakers van alle bedrijven zoeken alleen naar de kleinste weerstand dus naar de laagste salarissen, zonder naar andere aspecten te (kunnen) kijken.
Naast teleurgesteld kunnen we ook (proberen niet) boos (te) worden.