Investeringen van buitenlandse bedrijven hebben in 2014 tot 1560 nieuwe banen in de ict-sector geleid. Daarmee voert de ict-branche de lijst aan van sectoren met de meeste extra banen per sector door investeringen uit het buitenland. De ict-sector wordt gevolgd door de sectoren life sciences en gezondheid (1107 banen) en de chemische industrie (876 banen). Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).
Uit de cijfers komt naar voren dat buitenlandse ondernemers in 2014 voor een recordbedrag van 3,2 miljard euro investeerden in de Nederlandse economie. In totaal zijn er 187 nieuwe projecten gerealiseerd waaronder hoofdkantoren, productiefaciliteiten en datacentra. Die investeringen leverden 6304 extra banen op.
De NFIA meldt dat het door gerichte acquisitie in 2014 verschillende bedrijven naar Nederland heeft weten te halen. Als voorbeelden wordt boekingssite Expedia genoemd dat het servicecenter in Amsterdam uitbreidt met 120 extra banen. ‘Ook vestigde Netflix zijn nieuwe Europese hoofdkantoor in ons land. Daarnaast bouwt Google voor zeshonderd miljoen euro een nieuw datacentrum in de Groningse Eemshaven’, lichtte de organisatie onder andere toe.
Meer kapitaal uit VS
De Verenigde Staten (VS) blijven het land waar de meeste investeringen vandaan komen. Amerikaanse investeerders zijn goed voor 65 projecten en ruim 2300 banen. China volgt op de tweede plaats met 28 projecten en ruim vijfhonderd banen. Zuid-Koreaanse investeerders timmeren flink aan de weg met vijftien projecten en 165 banen. Volgens NFIA heeft ook India een behoorlijk aandeel met tien projecten die leiden tot 225 banen.
‘In 2013 bedroegen de buitenlandse investeringen nog 1,7 miljard euro. Dat jaar was dankzij enkele grote projecten wel een topjaar qua aantal nieuwe banen: liefst 8500. In 2012 waren buitenlandse investeringen goed voor ruim vijfduizend banen’, concludeert NFIA.
Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) zien investeerders volop mogelijkheden om in Nederland te investeren. ‘Onze goed opgeleide beroepsbevolking, digitale infrastructuur van wereldklasse en de aantrekkende economie werken als een magneet op investeerders. De rest van de wereld zit echter niet stil. Het is zaak om komende jaren de lat hoog te blijven leggen, zodat ons land aantrekkelijk blijft voor nieuwe bedrijvigheid.’
Meer start-ups
Minister Kamp is samen met minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) verantwoordelijk voor het werk van de NFIA. Ploumen: ‘Handel en investeringen zorgen voor banen in Nederland. Dat blijkt maar weer uit deze cijfers. Nederlandse ambassades over de hele wereld zetten zich daarom in om internationale bedrijven naar Nederland te halen. De komende tijd willen we meer internationale start-ups overtuigen dat Nederland de juiste plek is om te innoveren. Want daar kunnen we nog veel winst halen.’
Tot 2020 gaan de NFIA en haar regionale partners onder de nieuwe noemer ‘Invest in Holland’, meer nadruk leggen op het aantrekken van bedrijven uit met name de topsectoren chemie, agrifood, high tech, life sciences & health en ict. Naast de focus op grote investeerders uit de VS en Japan, zet de NFIA in op het verzilveren van contacten in China en India. Bovendien gaan de NFIA en het postennetwerk van het ministerie van buitenlandse zaken samen optrekken met StartupDelta, het initiatief van economische zaken om Nederland op de kaart te zetten als vestigingsplaats voor start-ups, dat wordt geleid door Neelie Kroes. Zij zullen zich met name richten op kansrijke landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël.
Dus dat is iets meer dan een half miljoen per baan. En hoewel het totaalbedrag bijna verdubbeld is in vergelijking met 2013 is het aantal opgeleverde banen met een kwart verminderd.
Zou het kunnen zijn dat deze “investeringen” toch meer te maken hebben met brievenbus bedrijfjes en interessante belastingconstructies?
En hoeveel van deze bedrijven maken gebruik van gunstige belastingvoordelen? En daarmee wel gebruik maken van arbeid maar wellicht minder bijdragen in ons afkalvende sociaal stelsel. En dankzij de lagere kosten beter kunnen concurreren tegen lokale bedrijven.
Ik begrijp dat het Ministerie van EZ hiervoor aandacht vraagt, en zie wat wij als burgers er bij voelen… Goh,waar zou dat gevoel toch vandaan komen?
Kijkt Pim niet verder dan zijn auteursneus lang is (hij moet immers zijn brood verdienen met het opleveren van copy… Ik kan nou niet zeggend dat de NFIA lijst zo onuitputtelijk is, en of die Multinational nou wel of niet naar Nederland komt, hangt af van, U raadt het al, voldoende aanwezig zijn van via regeringswege beschikbaar gestelde financiële voordelen. Belastingvoordeeltjes dus…
Mag ik herinneren aan een dergelijke “kortdurende” financiële romance van een zeer bekende en wereld wijd opererende koffieketen… die lieten zich snel uitschrijven en verhuisden naar London om niet in Nederland te hoeven betalen! En dat bij een omzet van vele miljarden.