Brancheorganisatie Nederland ICT herkent zich niet in het slechte loopbaanperspectief voor hbo-studenten aan informatica-opleidingen dat wordt geschetst in de Keuzegids HBO 2015. Volgens de brancheorganisatie zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerde hbo-informatici juist 'uitstekend'.
Dat schrijft de brancheorganisatie in reactie op een bericht van de makers van de Keuzegids HBO. Die stelden eerder dat de kans op een baan tot het jaar 2018 voor 45 procent van de huidige eerstejaars aan hbo-opleidingen ongunstig zijn. Daarbij werd de studie informatica als voorbeeld genoemd van een baan in de techniek waar de uitzichten op werk ongunstig zouden zijn.
Nederland ICT ziet juist ‘uitstekende’ arbeidsmarktperspectieven voor afgestudeerden hbo-studenten Informatica. Daarbij haalt het recent onderzoek aan dat Dialogic in opdracht van Nederland ICT, ECP en CIO Platform Nederland heeft uitgevoerd. ‘Daaruit blijkt juist dat ten opzichte van de uitstroom van ict-opleidingen bij werkgevers veel vraag is naar hbo-gediplomeerden. Er is vooral een tekort aan developers, bij uitstek die functies waarvoor bijvoorbeeld de hbo-opleidingen Informatica opleiden’, licht de branchevereniging toe. Volgens Nederland ICT wordt dat bevestigd door bedrijven die nu al te maken hebben met moeilijk vervulbare vacatures.
Nederland ICT: ‘Uit het onderzoeksrapport Dé ICT’er bestaat niet blijkt dat zowel bij de huidige als bij de toekomstige vraag het ict-profiel ‘developer’ verreweg de meest gevraagde functie is. Bijna de helft van de openstaande ict-vacatures op hbo-niveau is voor ontwikkelaars. Dat geldt voor zowel starters als meer ervaren krachten.’ De branchevereniging vervolgt: ‘Uit onderzoek van Dialogic blijkt eveneens een vervangingsvraag van ruim 21 procent voor de komende vijf jaar.
Verbaasd
Volgens de branchevereniging is er slechts op delen van de arbeidsmarkt een slechte aansluiting tussen opleidingen en vacatures. Nederland ICT is onlangs samen met CIO Platform Nederland, DHPA, Digivaardig & Digiveilig en VHTO de campagne ‘Geef IT Door’ gestart. Nederland ICT: ‘Die campagne moet de mismatch tussen aanbod en vraag terugdringen. Dit gebeurt door ict-professionals in te zetten die middelbare scholieren en studenten warm maken voor een carrière in de ict. De brancheorganisatie start deze week ook met de Codeweek. Die campagne is gericht op het belang van programmeren.
Ook Computable-lezers reageerden verbaasd op het bericht over de slechte arbeidsmarkt-perspectieven van informatici op hbo-niveau.
Wilbert van den Bliek, ceo SQS Nederland, laat de redactie weten: ‘Ik twijfel sterk aan de conclusie van het rapport. (…) Ik ben er van overtuigd dat iemand met een succesvol afgeronde ict-studie op hbo-niveau zeker de komende jaren in staat moet zijn zijn een goede baan te vinden. Je ziet juist steeds meer toename in complexiteit en ontwikkelsnelheid van ict-systemen. Hierdoor voorzie ik juist een enorme groei in ict-banen.’
Uitdagingen voor starters
Van den Bliek ziet ook uitdagingen in de verwachtingen die men heeft. ‘Dat zit hem niet zo zeer in de studie maar meer in de drive en ambitie om te leren, meters te maken en te accepteren dat je niet continu kan pieken. Gun jezelf als starter de tijd om in jouw vakgebied te groeien, ervaring op te doen en uiteindelijk je ambitie waar te maken. (..) Werk in onze sector is niet alleen nationaal. Juist voor afstudeerders zijn er internationale kansen en dat werpt volgens mij een heel ander licht op de zaak. ik zou hierover ook graag in discussie gaan met een docent of decaan van een hbo-instelling of met studenten.’
Een onzorgvuldigheid gebaseerd op statistieken en zonder validatie naar de branche die het betreft. Dat kan er nog wel bij naast de berichtgeving over geldverslindende mislukte projecten en vergelijkingen met de bouwfraude. Ons IT imago krijgt forse klappen.
Het is goed te zien dat er vanuit onze branche zo snel wordt gereageerd op deze berichtgeving. Ik begreep dat met name een analyse is gedaan op kansen door zogenaamde doorstroom, het vervangen van medewerkers die met pensioen gaan. Een eenzijdig uitgangspunt met dito uitkomst.
Voor ons is het moeilijk om goede mensen te vinden die het groeiend aantal projecten bij onze klanten kan helpen realiseren. Vanuit onze betrokkenheid bij de IT-arbeidsmarkt hebben we bij diverse gelegenheden hierover met branchegenoten gesproken en actie ondernomen. We werven schoolverlaters, verzorgen aanvullende scholingstrajecten en bootcamps, en doorscholingsprogramma’s om aan de huidige en toekomstige vraag te voldoen. Om studenten te introduceren faciliteren we workshops, gastcolleges, enz.
Wat me zorgen baart is de wijze waarop dit bericht een eigen leven gaat leiden. Hoe halen we buiten de wereld van IT de angel uit deze boodschap. Wij investeren sterk in kwaliteit en innovatie. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is aan ons om het geloof in IT te herstellen. Dat moet blijkbaar met vallen en opstaan op basis van externe factoren. Vol geloof in eigen kunnen en werkwijze pakken we de handschoen blijvend aan.
Inderdaad een zorgwekkende situatie. Als de huidige potentiële instroom voor de IT-opleidingen op dit bericht reageert door een opleiding buiten de IT te kiezen, dan hebben we binnen enkele jaren de poppen weer aan het dansen met salarissen van (goede?) IT-ers die weer de pan uit rijzen. En dat stort natuurlijk weer in doordat er allemaal onder- of andersgekwalificeerde toetreders het imago van de IT opnieuw en wellicht nog erger een slechte naam bezorgen.
Dus, ja, deze berichtgeving zal een stevig, consistent en duurzaam antwoord van de markt (en onderwijs) vergen.
Ik heb zojuist een carrièreswitch gemaakt van de gezondheidszorg naar ICT. Wat een bizar verschil: beginnende paramedici hebben grote moeite om werk te vinden. Iedereen zit ‘vastgeroest’ op z’n plek, als onervaren schoolverlater kom je er moeilijk tussen en kun je vooral invalbaantjes krijgen, er wordt voornamelijk gezocht naar mensen met ervaring (zeker als je niet in een verpleeghuis wilt werken). Als nog niet eens volledig opgeleide informaticus had ik binnen een week nadat ik op oa Linkedin had gepost dat ik Java kon al vier sollicitatiegesprekken.
Ik vraag me af wat voor onderzoek de Keuzegids heeft gedaan om tot deze conclusie te komen. Even wat mensen in het ‘field’ vragen had waarschijnlijk al betrouwbaardere informatie opgeleverd.
Ik denk dat het al te laat is. Bedrijven importeren nu al gewoon goedkoop personeel van buiten de EU. Was gisteren toevallig bij een groot bedrijf in het zuiden van het land en zag daar al zo’n 30 Indiers op de ICT afdeling.
Ik ben blij dat Computable ook deze kant van het verhaal belicht.
@Ton,
“Dus, ja, deze berichtgeving zal een stevig, consistent en duurzaam antwoord van de markt (en onderwijs) vergen.”
Markt is niet stevig, consistent en duurzaam, maar opportunistisch.
Onderwijs is overheid dus politiek dus ook opportunistisch.
Maar op zich geen probleem, dat zijn wij ook. Maaike vraagt bijv even wat mensen in de field. Kj en ik kijken wat rond op de werkvloeren en de vacaturesites. Andre’s bedrijf heeft ook niet veel hulp nodig : “From remote consultancy to an on-line session or physical attendance, we chose the most effective way to let you benefit from our experience”. Heb er laatst Agile examen kunnen doen zonder hun dure cursus te volgen en raad eens wat mijn motieven waren.
En dan natuurlijk de ICT immigranten, die zijn niet veel anders. Dus bereid je maar voor op voertaal Engels met rare accentjes.
@Maaike
Welkom in de ICT, hopelijk dat het je gaat bevallen.
Als ik naar mijn eigen omgeving kijk de laatste paar jaren dan zie ik dat er voor Javanen de nuance toch gemaakt moet worden. Want het blijkt dat er veel vraag is maar ook veel aanbod. Maar toch raken de open plekken maar moeilijk ingevuld vanwege de hoge eisen die gesteld worden.
Overigens wordt er door de bemiddeling ook opvallend vaak mensen naar een sollicitatie gestuurd die bij voorbaat kansloos is. Dat de bemiddelaars aan ‘CV bingo’ lijken te doen is dan ook een grote storende factor. Als sollicitant hoor je wat kieskeuriger te zijn aan wat voor sollicitaties je naartoe gaat. Want met een behoorlijk CV als de mijne heb ik een aantal keer meegemaakt dat men met de meest wazige excuses aan kwam zetten om me toch maar niet aan te nemen. Maar door een bemiddelingsbureau heb ik toch twee keer een baan kunnen vinden omdat die blijkbaar wel de goede mensen bij elkaar weet te brengen.
Maar de grootste hindernis lijkt mij vooral het feit te zijn dat de werkgever eenvoudig weg te hoge eisen stelt en niet bereid is om een talent de kans te geven om dusdanig te scholen dat de ‘match’ wel 100% is. Want je zou wel een kwart jaarsalaris aan bemiddeling willen uitgeven maar een cursus of bijscholing zou er niet af kunnen?
Het is ook begrijpelijk dat tijdens een economische crisis een werknemer heel erg voorzichtig is om personeel aan te trekken. Maar als je te voorzichtig bent loop je gewoon goed personeel mis.
Ook geeft het salaris vaak niet aan dat men maar wat blij is om je aan te trekken. En je weet bij voorbaat al dat je er weinig bij krijgt. Dus als je een verhoging wilt ben je min of meer verplicht om hier zelf werk van te maken of eenvoudigweg van baan te veranderen.
Dat veel bedrijven op dit moment proberen om HBO ICTers de schoolbanken uit proberen te sleuren geeft ook al aan dat het opportunistische element toch wel erg groot is. En zelfs met een studieschuld is het als student toch wel belangrijk om je scholing zo compleet mogelijk te maken zodat je ook op lange termijn goede kansen blijft houden op de arbeidsmarkt want een levenslange baan is geen gegeven meer. Zeker als je niet wilt vastroesten in een baan waarbij je jezelf niet meer ontwikkeld en daarmee de kansen verkleint om ergens anders aan de slag te kunnen.