Minister Kamp van Economische Zaken heeft René Penning de Vries benoemd tot beoogd Boegbeeld ICT. In de periode tot oktober 2014 gaat Penning de Vries als kwartiermaker aan de slag met het samenstellen van een publiek-privaat ict-team en het opstellen van een eerste werkagenda voor dat team. Met hem als Boegbeeld, kan het ict-team vanaf oktober formeel aan de slag.
Penning de Vries is momenteel onder andere betrokken bij Health Valley en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. Hij beschikt over ruime bestuurlijke en managementervaring met innovatie, onderzoek en publiek-private samenwerking.
Ict en internet zijn in toenemende mate motoren voor innovatieve producten en diensten en zorgen voor steeds meer banen en inkomsten. Kenmerkend is dat deze ontwikkelingen vaak tot stand komen door nieuwe combinaties van bedrijven uit verschillende sectoren. Ict creëert dwarsverbanden en om dit binnen topsectoren te stimuleren, het bredere bedrijfslevenbeleid te versterken en ict-innovaties krachtig bij te laten dragen aan economische groei, heeft minister Kamp Penning de Vries benoemd tot beoogd Boegbeeld ICT.
Samen profiteren
‘In de toekomst blijft ict een grote rol spelen’, aldus Kamp. ‘Denk aan big data, the internet of things, doorbraken in de zorg, toename van serious gaming en bijvoorbeeld aan 3D-printen, waar in korte tijd een industrie van start-ups en leveranciers omheen is ontstaan. De overheid, bedrijfsleven en het onderwijs hebben samen de taak om de kansen die dit soort ontwikkelingen bieden te benutten. Op die manier blijft Nederland een voorloper in de wereld van de digitale economie. Penning de Vries zal met zijn ict-team deze ontwikkelingen stimuleren en aanjagen. Daar profiteren de ict-sector en Nederland samen van.’
Benoeming CIO’s, Commissaris Digitale Overheid, Boegbeeld ICT…… Er wordt weer van alles geprobeerd om de ICT beheersbaar te maken. Symptoombestrijding met als gevolg stijgende overhead.
Als overheid zou je meer moeten investeren in het professionaliseren van het vak van opdrachtgever. Daar zit de Grote Ellende. Dan neem je een belangrijke oorzaak van falende projecten weg.
Ondanks eerdergenoemde benoemingen zal er, als het vak van opdrachtgever niet serieus genomen wordt, weinig veranderen: ook de komende jaren gaan de budgetoverschrijdingen gewoon door. Evenals falende projecten. Dat is nu al te voorspellen. De belastingbetaler betaalt wel.
Werkelijk elk probleem in Nederland wordt aangegrepen als een excuus om dure nieuwe (semi)overheidsorganisaties voor managers op te tuigen.
Alsof een paar ambtenaren beter dan de de markt zelf in staat zijn om winstgevende dwarsverbanden te ontdekken.
We hebben net de hoorzittingen kamercommissie ICT achter de rug.
Daar zouden een aantal zeer heldere conclussies uit getrokken kunnen worden.
Dit zal echter niet gebeuren, want daarvoor moet de politiek eerst fors ingrijpen, lees in het eigen vlees snijden, no go.
Weer een of andere ‘ongewapende’ cq ’tandeloze’ manager ergens voor aanstellen gaat de ict-problemen bij de overheid niet oplossen.
Drastische maatregelen kunnen dat wel.
Dan nog is het een operatie waarvoor een heel lange adem nodig zal zijn en die op zeer veel tegenwerking zal moeten rekenen.