De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is tijdens het IT Talent Debate op 23 mei 2014 uitgeroepen tot winnaar. De organisatie versloeg daarmee de bedrijven Afas, Atos, Capgemini, EsperantoXL, Incentro, KZA, Topicus, VX Company en Ymor op basis van inhoud. De drie discussies gingen over de verantwoordelijkheid voor privacy, informatica in het voortgezet onderwijs en open source bij de overheid. De SVB gooide vooral bij de laatste discussie hoge ogen.
De tweede editie van het IT Talent Debate vond plaats in Casa 400 in Amsterdam. De studenten beoordeelden het debat gemiddeld met een acht. Het debat tussen de organisaties en de aanwezige ict-studenten werd beoordeeld door een jury, met daarin Jan Flippo, cio van de gemeente Amsterdam, en Sander Hulsman, hoofdredacteur a.i. van ict-vakblad Computable. Flippo benadrukte ‘hoe belangrijk zo’n debat is om bedrijfsleven en student dichter bij elkaar te brengen’.
Met studenten ondernemen
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) wist zich volgens de studenten het beste te verwoorden en ging er vandoor met de IT Talent Debate ’14 Award. Deze werd hen door Info Support, winnaar van het IT Talent Debate 2013, uitgereikt. Erik Pepping, it-manager development bij de SVB, had niet verwacht als winnaar verkozen te worden. ‘Wij zijn geen commercieel bedrijf en zijn blij dat de studenten dat niet hebben meegenomen in hun beoordeling.’ Ook is hij erg te spreken over het IT Talent Debate-concept. ‘Wij vinden het leuk om op deze manier met jong it-talent in contact te komen. Het IT Talent Debate geeft ons energie om meer met studenten te ondernemen.’
Ook de deelnemende studenten ervaarden het debat als een succes. Fionn Mac An Bhaird, student Technische Informatica aan de Haagsche Hogeschool, zegt: ‘Naarmate het debat vorderde werden de meningen stelliger. Vooral de stelling over de rol van informatica in het voortgezet onderwijs vond ik door de verschillende standpunten erg interessant.’ Ook informatiekundestudent Wyko Rijnsburger is positief. ‘Het debat was dit jaar beter geregisseerd en de presentatie echt heel goed.’
Oculus Rift
Naast de mondelinge dialoog konden studenten ook hun mening insturen via hun mobiele telefoon. Rob de Wit, student informatiekunde aan de Universiteit Utrecht, stuurde volgens de jury de beste opmerking in en won hiermee de virtual reality-bril Oculus Rift. De beste debater onder de studenten was Bor de Kock, software- en web science-student aan de TU Eindhoven. Hij won deelname aan een rondetafeldiscussie met it-partijen.
Naast het inhoudelijke debat waren er ook diverse netwerkmogelijkheden. Zo verzorgde elk bedrijf een informatieve workshop en beschikten zij tevens ieder over een eigen ‘huiskamer’, waar de studenten op een informele en ongedwongen manier kennis konden maken met de bedrijven. In 2015 zal IT Talent Debate opnieuw plaatsvinden.