Personeel van printerleverancier en documentdienstverlener Xerox in Venray legt vrijdag 28 februari 2014 opnieuw het werk neer. FNV Bongenoten meldt dat medewerkers tussen 07.30 en 20.30 gaan staken. Woensdag legden honderdveertig medewerkers voor twee uur het werk neer. Het personeel voert onder meer actie voor een loonsverhoging van 3 procent in de nieuwe cao.
Ook willen de vakbondsleden dat de werkgever de positie van uitzendkrachten verbetert. Vakbondsbestuurder Ger Klinkenberg: ‘Van de 850 werknemers werkt circa 350 man op basis van een tijdelijk contract of via een uitzendbureau. Sommigen van hen werken al jarenlang bij Xerox. Ze horen gewoon bij het bedrijf en hebben net zo goed recht op zekerheid over werk en inkomen. Ze willen volwaardige contracten en echte banen.’
‘Het steekt het personeel vooral dat de Amerikaanse raad van bestuur (rvb) in 2013 nog een bonus van 35 miljoen dollar opstreek. Het gaat niet goed in de branche, dat zien de werknemers ook. Maar zo’n hoge bonus staat in schril contrast met het bod van 1,25 procent loonsverhoging voor twee jaar en twee vrije dagen inleveren. De 3 procent loonsverhoging is om de koopkracht van de werknemers enigszins te herstellen. Dat is nodig, ook voor het herstel van de economie’, aldus de vakbondsbestuurder.
Xerox laat in een reactie op de aangekondigde acties weten: ‘Het is teleurstellend dat FNV Bondgenoten vasthoudt aan acties. We hebben in goed vertrouwen samengewerkt met de vakbonden en hebben een verhoogd bod gedaan waarvan wij geloven dat het acceptabel is voor zowel onze mensen als ons bedrijf. Naast een structurele salarisverhoging bieden we een prestatiebonus en een eenmalige uitkering. Bovendien zetten wij verder in op duurzame inzetbaarheid, zoals gezondheid, mobiliteit en persoonlijke ontwikkeling.’
Op de schop
De Xerox-organisatie verandert de komende jaren ingrijpend. Het bedrijf verwacht dat in 2017 tweederde van de omzet uit dienstverlening komt en past de organisatie daar op aan. Bedrijfsactiviteiten worden gecentraliseerd en het bedrijf neemt de supply chain op de schop, ook wordt de ict-infrastructuur aangepast op de nieuwe bedrijfsvoering.
En die 40% loonsverhoging voor de raad van bestuur?