Het IT Talent Debate wordt in 2014 opnieuw gehouden. Op vrijdag 11 oktober 2013 vond de eerste editie ervan plaats in Hotel Casa 400 te Amsterdam en ondanks een tegenvallende opkomst van honderdvijftig studenten, gaat Conjugo Events de dag voor volgend jaar opnieuw organiseren. Tijdens het IT Talent Debate vonden drie debatten plaats, afgewisseld met workshops en huiskamersessies.
Afgevaardigden van Ordina, SNS Reaal, Ymor, Thales, Incentro, Accenture, NS, Info Support, KPN Consulting en Caesar Experts stonden onder leiding van Rijks-cio Maarten Hillenaar tegenover elkaar. Drie debatten met als thema’s maatschappelijke verantwoording, trends en innovaties en bedrijfsvoering vormden de kern van het evenement. De stellingen waren vooraf opgesteld door de raad van advies, bestaande uit zestien studieverenigingen.
Sendsteps
De studenten leken aan het begin van de dag nog wat onwennig met het concept. Naar gelang het programma vorderde, ontstond er een open en bevlogen debat. Door de mogelijkheid live vragen in te sturen en te stemmen toonden zowel het publiek als de bedrijven op het podium zich kwetsbaar. Opvallend was dat het publiek steeds minder gevoelig bleek voor gevatte uitspraken en mooie beloftes van de debaters. De meeste emoties kwamen los tijdens het debat over bedrijfsvoering.
Studenten konden tijdens de debatten vragen en opmerkingen plaatsen via de technologie van Sendsteps. Dit leverde een interactief debat op. Deelnemers in de zaal konden steeds reageren op de stellingen door het insturen van reacties en daar is gretig gebruik van gemaakt. Robert Daverschot, die op jaarbasis honderden evenementen met de Sendsteps-techniek modereert, stelde ‘dat er stoom uit de iPad kwam’. Hierop stroomden de reacties binnen.
Student met doel
De meeste studenten kwamen naar het IT Talent Debate met een doel. Sommigen waren aanwezig vanuit hun studentenvereniging en wilden graag met bedrijven praten over eventuele samenwerking, anderen kwamen specifiek om een gesprek aan te knopen met een bedrijf voor een stage of arbeidsplaats.
Studenten zijn zeer goed op de hoogte van marktontwikkelingen en leveren sterke argumenten in discussies. Zo werd er tijdens het debat over maatschappelijke verantwoording door Info Support gezegd dat burgers ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun eigen privacy. Een student is het hier mee eens, maar vindt dat burgers door bedrijven geïnformeerd moeten worden over wat er met hun gegevens gebeurt. Als ze dit niet weten, kunnen ze ook niet de verantwoordelijkheid voor hun eigen privacy dragen.
Privacy
Gedurende de dag bleek dat het onderwerp privacy de aanwezigen bezig blijft houden. In zijn welkomstwoord gaf Maarten Hillenaar aan dat ict de aanjager van verandering is in Nederland en dat er veel positieve ontwikkelingen gepaard gaan met ict. Ict heeft echter ook schaduwkanten en één daarvan is security. Het bewaken van persoonsgegevens en het stelen van iemands identiteit zijn onderwerpen die de overheid zorgen baart.
Bij de aanwezige studenten en bedrijven is dit ook zo. Eén van de stellingen was ‘privacy is een achterhaald concept’. 70 procent van de studenten is het hier niet mee eens. Privacy is volgens hen momenteel uit balans. Burgers weten maar half wat er met hun gegevens gebeurt en bedrijven weten niet altijd goed wat de grens is qua wetgeving over het gebruik van klantgegevens. De aanwezige bedrijven gaven aan zelf ook continu de afweging te moeten maken tussen het bieden van optimaal gebruikersgemak en het waarborgen van privacy van klanten. Ceasar Experts gaf hierbij het voorbeeld dat zij bij dit soort beslissingen altijd de normen en waarden van de klant aanhouden als leidraad en deze openlijk bespreken om er zeker van te zijn dat bedrijf en klant op één lijn zitten.
Info Support
Via Sendsteps besliste het publiek ook wie de winnaar was van elke debatronde. Info Support kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en ging er met de IT Talent Debate Award vandoor. Het debat werd afgewisseld met workshops en huiskamersessies, waarin studenten de mogelijkheid kregen bij technisch personeel van de aanwezige bedrijven aan te schuiven.
Maarten Hillenaar spreekt van een succes. ‘Het is heel inspirerend om te zien en te voelen hoe een grote groep studenten bedrijven de maat neemt. Ik heb waardering voor de vertegenwoordigers van de bedrijven die open en eerlijk in het debat stapten en in ruil daarvoor op de volle aandacht van de studenten mochten rekenen. Het is een heel mooi experiment dat een vervolg verdient. Ik zie uit naar een IT Talent Debate 2014.’
Het klinkt een beetje als een vooral eigen feestje waarbij de opkomst niet te groot moet zijn. Het aantal van een ’tegenvallende honderdvijftig studenten’…. als dat aantal al werd gehaald, lijkt mij veel zeggend.
Tijd voor een gezonde evaluatie wellicht?