De aankondiging van de Canadese ict-dienstverlener CGI om de arbeidsvoorwaarden van het overgenomen Logica aan te passen, heeft tot emotionele reacties geleid bij de Nederlandse medewerkers. Hr-directeur Marcel Hermsen begrijpt dit, maar wijst erop dat bij een overname de overgenomen partij zich naar het nieuwe concern moet schikken. ‘We moeten naar een nieuw pakket dat past binnen de internationale standaarden van CGI.’
Hermsen is de bedenker van het nieuwe arbeidspakket van het voormalige Logica Nederland en hij wilde reageren op eerdere berichtgeving op deze website. ‘Als je aan iemand zijn zekerheden gaat komen, dan roept dat weerstand op. Dat is logisch, maar het totaalpakket is in balans. Het is niet zo dat wij als CGI Nederland alleen maar van onze medewerkers willen afpakken. Als medewerker geef je iets aan ons, maar je krijgt er ook weer iets voor terug.’
PPP, SPP en loonronde
Hermsen legt uit dat CGI het oude bonussysteem gaat stoppen en dat daarvoor in de plaats een PPP-model (profit participation plan) komt. Dit houdt in dat elke Nederlandse medewerker 2 procent van zijn bruto jaarsalaris krijgt als winstuitkering. We compenseren achteruitgaan in het hele pakket met compensatiemaatregelen. Zo kunnen medewerkers vrijwillig meedoen aan een SPP-programma (share puchase plan). Hierin kunnen zij aandelen kopen waarbij CGI de inleg van de medewerker tot 1,5 procent van het jaarsalaris matcht en worden zij mede-eigenaar van het bedrijf. Zij die dit doen, delen dan ook mee in een eventuele winst.
Maar er is meer, volgens Hermsen. ‘De totale rekensom moet geheel budgetneutraal zijn. We zijn niet gek, we hebben alles goed doorgerekend. Als je iets van iemand afpakt, moet je hem ook compenseren. We hebben daarom een flink budget vrijgemaakt en gaan ook een loonronde doorvoeren. Hierin wordt gekeken naar de positie van een medewerker in de schaal ten opzichte van het ijkpunt en zijn prestaties. 2350 van de 3150 medewerkers gaan daarom een loonsverhoging krijgen, sommigen wel met 4 tot 5 procent.’
Pensioen, onkostenvergoeding en verlofdagen
De nieuwe modellen en de salarisronde zijn niet de enige wijzigingen in de nieuwe arbeidsvoorwaarden. Voorheen deed Logica de volledige pensioenafdracht van zijn medewerkers, maar dit gaat stoppen. Medewerkers moeten in het nieuwe pakket 23 procent aan hun eigen pensioen bijdragen. Dit bedrag is aftrekbaar bij de belastingdienst waardoor het netto op ongeveer 15 procent komt. Daarnaast gaat CGI een flexibel component in de pensioenregeling aanbieden. Dit houdt in dat bijvoorbeeld vakantiegeld in het pensioen kan worden gestoken.
Ook gaat CGI de onkostenvergoeding aanpakken en wordt het aantal verlofdagen teruggebracht. Daar staat tegenover dat iedere medewerker eenmalig zevenhonderd euro inzetbaarheidsbudget krijgt. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet voor een cursus. ‘Dit soort zaken zijn niet onbekend in Nederland’, meent Hermsen. ‘Andere bedrijven hebben vergelijkbare regelingen. Hierin staat kostenneutraliteit centraal.’
Veel mensen aannemen
Volgens Hermsen zullen sommige medewerkers er vooruit op gaan, anderen gaan achteruit. Het bedrijfsbelang is volgens hem in ieder geval dat de productiviteit gaat stijgen en er meer omzet en winst gaat worden gedraaid. ‘Volgend jaar willen we veel mensen gaan aannemen en dan moet je er voor zorgen dat je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden hebt. Het nieuwe plan is met recruitment doorgesproken en daar is het in ieder geval goed gevallen. We willen competitief in de markt zijn, maar ook een goed gevoel houden bij onze medewerkers.’
Onder het motto ‘never waste a good crisis’ zijn de werknemers weer het bokje. De publiekelijke schade is vele malen groter dan wat het oplevert om de werknemers nog meer uit te knijpen. Het excuus verhaal is simpelweg te doorzichtig om te geloven.
Voor de mensen die daar zitten een serieus moment om eens te bezinnen en wellicht samen de stap naar een eigen onderneming te maken?
Dit voorstel van de CGI-directie is slechts met één woord correct te omschrijven: schandalig! In plaats van de mensen open en eerlijk te zeggen dat het pijn gaat doen, en waar het pijn gaat doen, is deze hele bezuiniging vermomd onder een berg onbegrijpelijke en onzekere arbeidsvoorwaarden en wordt gedaan alsof de mensen er op vooruit gaan. Hiermeer verlies CGI het vertrouwen van zijn mensen, maar ook van de klanten. Hoe kun je een zakenpartner vertrouwen die zijn eigen mensen “members” noemt, maar tegelijkertijd uitmelkt en bedriegt? Bezuinigen doet pijn, en is nooit leuk, maar wees wel minstens eerlijk en zeg waar het op staat. Liegen is altijd fout.
Ik ben nog klassieke CMG-er geweest, en eventjes LogicaCMG-er. Wat was het bedrijf toen toch anders dan nu. Open, transparant, hard maar wel eerlijk.
CGI-ers, laat je niks wijs maken. Het gras is daadwerkelijk groener bij veel concurrenten, mits je over de goede competenties beschikt. Vooral de wat kleinere bedrijven (lees: tot pakweg 1000 man, niet beursgenoteerd) bieden nog steeds prima arbeidsvoorwaarden en leuke opdrachten. Verlaat het zinkende schip CGI en zorg ervoor dat de directie over enkele maanden blijft zitten met een bedrijf waar niemand meer werkt en wil werken!
Wat een tenenkrommend relaas.
Simpele conclusie als meer dan 81% aangeeft niet in te stemmen, mag je ervan uitgaan dat zij er in het plan op achteruit zullen gaan. 3% geeft aan wel in te stemmen, die zullen er dan op vooruit gaan. 16% weet het nog niet en zal wellicht ongeveer op hetzelfde niveau blijven.
Het hele verhaal is budgetneutraal volgens Marcel. Dat houdt dan in dat wat ingeleverd moet worden door 81% van de medewerkers, en dat komt bij 3% van de medewerkers terecht. Dat moet een behoorlijke sprong voorwaarts geven.
Met de ‘onder je schaal correctie’ kom je er neutraal vanaf wanneer je onder het mobiliteitsbudget valt. Helaas dien ik vervolgens wel zelf een auto aan te schaffen om de kinderen naar de voetbal te brengen.
We willen miljoenen bezuinigen door verandering door te voeren die budget neutraal moeten zijn.
Wat klopt hier niet?
Sluit je maar aan bij een vakbond. Want bonter kunnen ze het bijna niet maken.
@Lotrje van Getikt
“Opgebouwde ancienniteitsdagen (maximaal 15 dagen na 25 jaar loyaliteit) worden afgepakt; 3 mag je er houden, 6 ben je direct kwijt en de andere 6 worden 4 jaar deels gecompenseerd en ben je daarna ook kwijt. Schade netto per jaar afhankelijk van salaris en loyaliteitstermijn: enige duizenden euro’s. Overigens geldt dit niet voor managers en directors; die houden de dagen.”
Is dit echt zo? (En dan mn. die laatste zin)