Zestien informaticagerelateerde studieverenigingen, die samen ruim vijfduizend ict-studenten vertegenwoordigen, hebben tien ict-bedrijven geselecteerd voor het IT Talent Debate dat 11 oktober 2013 wordt gehouden in Amsterdam. Uit achttien inzendingen kozen zij uiteindelijk voor Accenture, Caesar Experts, de Nederlandse Spoorwegen, Incentro, Info Support, KPN Consulting, Ordina, SNS Reaal, Thales en Ymor.
Ict-recruitment vraagt om een andere aanpak, zo stelden de studieverenigingen begin juli. Hun ideeën bleven niet onopgemerkt en in totaal achttien bedrijven meldden zich aan voor deelname aan het IT Talent Debate. Het bracht de verenigingen in de positie dat ze alle aangemelde bedrijven konden laten pitchen en kozen met elkaar de tien beste inzendingen voor deelname. De inzendingen werden onder andere op onderscheidend vermogen, innovativiteit en de door de bedrijven voorgestelde workshops en sprekers beoordeeld.
Verrast door inzendingen
‘Het is geweldig om met meerdere studieverenigingen samen te werken en zeggenschap te hebben over de inhoud van het evenement’, zegt Joep van Dingenen, voorzitter van de Tilburgse studievereniging Asset | SBIT. ‘De gekozen bedrijven vormen een goede mix tussen multinationals en mkb. We zijn positief verrast door de inzendingen. Een aantal gevestigde namen is afgevallen, terwijl relatief kleine spelers nu de kans krijgen om te laten zien wat ze getalenteerde it-studenten te bieden hebben. Ik ben er van overtuigd dat we op 11 oktober een interessant en inhoudelijk hoogwaardig debat gaan voeren.’
‘We vinden het een enorm compliment dat we gekozen zijn door de studenten’, zegt Dorien Lameris, manager recruitment bij KPN Consulting Nederland. ‘De aanpak van het IT Talent Debate is innovatief. Innovatie is voor onze organisatie een heel belangrijk thema en daar sluit dit evenement heel goed op aan. Het concept geeft bedrijven bovendien de mogelijkheid om zichzelf op een nieuwe manier als werkgever te profileren. Wij willen door middel van het IT Talent Debate laten zien wie we echt zijn.’
Rijks-cio Maarten Hillenaar
Het IT Talent Debate vindt plaats op 11 oktober 2013 in Amsterdam. Driehonderd derde- en vierdejaars studenten van verschillende hbo- en wo-informaticaopleidingen gaan een inhoudelijk debat voeren en diverse workshops bijwonen. De rol van dagvoorzitter zal ingevuld worden door Rijks-cio Maarten Hillenaar. Daan Weddepohl, oprichter van online leennetwerk Peerby, en Claire Boonstra, grondlegger van augmented reality-browser Layar, zullen hun succesverhaal delen. Deelname aan het IT Talent Debate is gratis: toegangsbewijzen worden afgegeven door de zestien samenwerkende studieverenigingen.
Een prima initiatief en deze dag heeft zonder meer toegevoegde waarde.
In de mix van deelnemers is in mijn ogen de markt van kennisbemiddeling niet vertegenwoordigd. Dit terwijl de flexibilisering van de arbeidsmarkt toeneemt en veel studenten meer en meer een eigen onderneming nastreven in plaats van een vast dienstverband. Wellicht een idee om bij een vervolg dit marktsegment toe te voegen en de mix uit te breiden.
Ik ben benieuwd op basis van welke reden deze bedrijven door studenten zijn uitgekozen? Zijn ze innovatief? Hebben ze bijzondere visie? Of iets anders. Ik zie namen waarvan ik denk……….
“Het concept geeft bedrijven bovendien de mogelijkheid om zichzelf op een nieuwe manier als werkgever te profileren. Wij willen door middel van het IT Talent Debate laten zien wie we echt zijn.’”
Das het leuke van studenten, die geloven dat nog 😉
Hier op computable lezen we hoe het er in de praktijk zo’n beetje aan toe gaat in de automatisering.
@mauwerd: haha, ja dat is zeker waar.
We zullen zien of het iets eenmaligs is of niet. Ik denk wel dat het goed is dat studenten in zekere zin meer in de lead zijn.
Nu worden ze in sollicatiegesprekken inderdaad een beetje overdonderd en moet er soms voor hun gevoel onder druk worden gekozen.
Bedrijven moeten duidelijk maken dat een verbintenis tussen werkgever en werknemer een periode van proberen nodig heeft. De match tussen persoonlijkheid en competenties en de bedrijfscultuur is in een sollicitatie niet gemakkelijk te toetsen.
Leen (en Mauwerd)
Ik ga ervan uit dat studenten een zekere mate van lering hebben getrokken uit de lessen die ze binnen en buiten de muren van universiteit cq. hogeschool krijgen. Ik neem aan dat ze niet alleen (studie)boeken lezen maar ook kranten en andere media om maatschappij te begrijpen. Of zijn ze zo wereldvreemd dat ze alles van de ‘maatschappijleraar in Den Haag’ slikken als zoete koek?
Hopelijk dat studenten dus een paar maatschappijkritische vragen gaan stellen want anders zal dat dit een ‘pluk-de-dag’ evenement gaan worden met vooral fixatie op de hedonistische genoegens. En voor de rijks-CIO heb ik er trouwens nog wel een paar;-)
Kan iemand mij vertellen welke studieverenigingen dit debat hebben opgestart?
Henk, het zijn er in totaal 16. Zowel HBO als WO. Welke precies staat op de website van het evenement.