Raet, leverancier van software voor personeelszaken en salarisverwerking, wil een nieuwe sobere cao. Geen loonsverhoging, met uitzondering voor excellent presterende werknemers. Het bedrijf wijst op het economisch klimaat en wil liever geld investeren in innovaties. Ook wijst Raet ter onderbouwing op de voorgenomen salarisingrepen bij Capgemini en CGI die nodig zouden zijn om competitief te blijven in de ict-markt. Vakbond De Unie is verbaasd.
Huug Brinkers, bestuurder bij vakbond De Unie, toont zich verbaasd over de sobere en weinig ambitieuze cao-voorstellen van Raet. ‘Het lijkt er op alsof men argumenten zoekt om tot een ‘goedkope’ cao te komen. Immers, waarom verwijzen naar de economische omstandigheden, terwijl Raet zelf nog best goede resultaten boekt?’, schrijft hij in een ledenbrief. Eind februari krijgen de cao-onderhandelingen tussen Raet en de vakbonden een vervolg.
Dat Raet tijdens de eerste gesprekken over een nieuwe cao begrip toonde voor de voorgenomen salarisingrepen bij bedrijven als Capgemini en CGI vindt Brinkers zelfs onbegrijpelijk. ‘Zoals bekend zijn wij daar geen voorstander van en de relatie met de situatie bij Raet ontgaat ons.’
Geld voor innovaties
Raet heeft volgens de vakbond aangegeven ‘pas op de plaats’ te willen maken en stelt voor om medewerkers die volgens de norm functioneren dit jaar geen enkele loonsverhoging toe te kennen. Door de salarissystematiek van Raet (Pay for Performance) betekent dit niet alleen geen structurele verhoging, maar ook geen verhoging in de schaal (persoonlijk groei). Alleen voor medewerkers die boven de norm scoren is een bescheiden verhoging van om en nabij het verwachtte inflatie percentage aangeboden, licht De Unie toe.
Het bedrijf zegt geld nodig te hebben voor investeringen in innovaties. Brinkers van de Unie onderschrijft het belang hierva,n maar wijst er ook op dat het normale bedrijfsvoering is. ‘Net zoals wij een passende loonsverhoging zien als ‘normale bedrijfsvoering’!’
Ambities
Bovendien is Raet in 2011 opgekocht door investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Met het extra kapitaal van deze investeerder wil Raet fors groeien, onder andere in het buitenland. Vorig jaar opende Raet onder de naam Youforce de eerste buitenlandse vestiging in Londen. Bij het softwarebedrijf werken zo’n negenhonderd man. In het kader van een groot uitbestedingscontract met ABN Amro, waarbij Raet de salarisadministratie overnam, kwamen hier eind 2012 nog zo’n honderdtwintig man bij.
Bij het bedrijf was nog niemand in de gelegenheid een reactie te geven.
CapGemeni zoekt steun bij andere bedrijven om het salaris van haar medewerkers te kunnen te verlagen.
CapGemini: hang geen vuile was buiten. Zorg er eerst voor dat van de topmanagers hun salaris met minimaal 30% verlaagd wordt.
Dit is weer een mooi staaltje van het ‘oude’ denken. Besparen op loon vanwege innovatieplannen! Voor innovatie heb je zelden geld nodig maar passie en bevlogenheid. Binnen Raet met zo’n groot personeelsbestand is er zoveel kennis en kunde aanwezig dat innovatie als vanzelf uit de groep zou moeten komen. De bevlogenheid en passie is eenvoudig te meten door naar het ziekteverzuim en het overige ‘grijs’ verzuim te kijken. Als dat te hoog is kan je innoveren tot je een ons weegt maar dan komt het er gewoon niet uit. Dan is de volgende stap iets aan de structuur doen waardoor goede ideeën niet uit de groep komen en dat kan alleen van boven af.
Leon Brinkers: burn-out specialist @deopening.nl
Er zit maar één ding op. Neem ontslag, begin voor jezelf met wat collega’s, neem desnoods wat bestaande klanten mee en laat zien waar de toegevoegde waarde zit, namelijk bij de vakmensen.
In de detacheringsbranche is de toegevoegde waarde het verschil tussen wat jij verdient en wat je werkgever aan je verdient. Professionals waar drie jaar geleden nog €140,00 per uur voor werd betaald, gaan nu voor minder dan €100,00 “over de toonbank”. Als een werkgever nog steeds hetzelfde aan die professional wil verdienen dan zal hij niet geneigd zijn een loonsverhoging te geven. Maar… nu is de grote vraag: levert deze professional daadwerkelijk minder toegevoegde waarde, of was hij drie jaar geleden gewoon te duur?
Toegevoegde waarde, beste mensen, is kul als argument in relatie met de crisis om wel of geen loonsverhoging te geven, zeker als het om mensen gaat.
Wat RAET bedoelt is ze dat zij de afgelopen jaren haar product(en) heeft laten versloffen, er te weinig aandacht aan heeft gegeven en zich op winstmaximalisatie heeft gericht in plaats van ontwikkeling en innovatie. Dat wreekt zich nu. Haar product biedt geen toegevoegde waarde meer. En dat is heel wat anders.
Wat Ruud en Christoph zeggen, vreemde titel.
30% salaris inleveren betekent voor sommige mensen hun huis verkopen en onder een brug gaan leven.
Raet geeft gewoon geen opslag. Dit is een heel ander verhaal dat helemaal niet te vergelijken is.