Ict-dienstverlener Atos heeft een schuld van 10,9 miljoen euro bij Pensioenfonds Atos. Eind 2008 kwamen beide partijen een betalingsregeling overeen om de te lage dekkingsgraad van het fonds aan te pakken. Medio 2012 heeft Atos de afgesproken betalingen gestaakt. De reden die het bedrijf volgens het pensioenfonds aanvoert, is dat het anders in financiële problemen zou komen.
Eind 2008 was de dekkingsgraad van Pensioenfonds Atos lager dan 100 procent. Daarom is er een herstelovereenkomst met Atos afgesproken waarin extra betalingen zouden worden gedaan. Beide partijen spraken af om met het extra geld de dekkingsgraad weer boven de 105 procent te krijgen.
Afspraken
Afgesproken werd dat van 2010 tot en met 2013 3 procent extra premie betaald zou worden met een minimum van 6,5 miljoen euro per jaar. Daarnaast zou Atos van 2011 tot en met 2013 bijstortingen doen van tien miljoen euro per jaar. In deze zelfde vier jaar zou Atos het pensioenfonds een achtergestelde lening geven van 7,5 miljoen euro per jaar en tot slot zouden er extra stortingen gedaan worden tot 36 miljoen euro, als de dekkingsgraad onder een vooraf bepaald minimum zou blijven.
Volgens het pensioenfonds bleef de dekkingsgraad eind 2011 onder het voor dat meetmoment afgesproken minimum. Vooral de economische crisis, de lage rentestand en vooral een verdere stijging van de levensverwachting zouden hiervan de oorzaken zijn. Hierdoor waren er in 2012 extra betalingen noodzakelijk van 5,8 miljoen euro.
Betalingsachterstand
Atos heeft medio 2012 aangegeven dat betaling van de extra bedragen zou leiden tot een cash-probleem in dat jaar. Atos wijt dit vooral aan de verminderde activiteiten in Nederland. Daarnaast vond de dienstverlener dat de herstelovereenkomst niet meer evenwichtig was. Atos is volgens het pensioenfonds op dat moment gestopt met het betalen van de maandelijkse termijnen van de 3 procent extra premie en heeft het evenmin de extra betalingen van 5,8 miljoen euro gedaan. Ook de vierde termijn van de in 2012 verschuldigde achtergestelde lening is niet aan het pensioenfonds overgemaakt. Hierdoor is de betalingsachterstand van Atos opgelopen tot 10,9 miljoen euro.
De afgelopen tijd zijn Atos en het pensioenfonds in gesprek geweest over het hervatten van de betalingen. Het pensioenfonds hield vast aan de eerder gemaakte afspraken. Atos heeft verschillende voorstellen gedaan om de herstelovereenkomst te wijzigen. Voor Pensioenfonds Atos was dit niet genoeg en de organisatie verwacht niet meer met Atos tot overeenstemming te komen.
Reactie Atos
Een woordvoerster van Atos laat weten dat de ict-dienstverlener en het pensioenfonds hebben besloten hun meningsverschil voor te leggen ’ter arbitrage’. Zij zegt: ‘Atos is van mening dat de effecten van de toegenomen levensverwachting door het huidig herstelplan te veel bij de werkgever komen. Hierover verschilt Atos principieel van mening met het pensioenfonds.’ Omdat de zaak nu bij een arbiter ligt wil Atos verder geen reactie geven.
Sjoerd heeft een sterk punt.
Ik ken zat bedrijven die het werk bijna niet gebolwerkt krijgen.Alleen PC-verkopers gaat het inderdaad wat minder voor de wind.
C.L. slaat de spijker op de kop. De goede professionals EN klanten rennen weg door de offshoring weg die grote dienstverleners als Atos en Capgemini onvoorwaardelijk zijn ingeslagen.
Offshoring leidt doorgaans tot hoge onvoorziene kosten door communicatie- en kwaliteitsproblemen. Door de eenzijdige vergelijking op uurtarief wordt vergeten dat de offshoring leidt tot een hogere inspanningen op het gebied van communicatie, clarifications, rework, hertesten en verhoogde inspanningen bij de in productie name. Hierdoor vallen de kosten bijna altijd hoger uit dan gepland en zijn de dienstverlener genoodzaakt nog verder te bezuinigen op geleverde kwaliteit en functionaliteit.
De laatste ontwikkelingen zijn dat Nederlandse medewerkers ook worden wegbezuinigd, zodat de dienstverlening rechtstreeks vanuit India aan de eindklant wordt geleverd. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid van het overbruggen van de cultuur- en communicatieverschillen volledig bij de klant gelegd. Zijn afnemers daar klaar voor?