De Indiase student Jagadeesh Chandra Bose van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is cum laude gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Process Mining in the Large'. Hij heeft nieuwe wegen geopend in het analyseren van de gigantische logboeken die complexe systemen, zoals wafersteppers, tegenwoordig bijhouden over hun handelen. Volgens promotor prof.dr.ir. Wil van der Aalst wordt process mining van dit soort grote systemen nu pas echt een realiteit, dankzij het werk van Bose.
Complexe systemen zoals wafersteppers en röntgenapparaten houden in groot detail digitale logboeken bij van alles wat ze doen. Het gaat om tienduizenden stappen per dag die worden geregistreerd per apparaat; een apparatenproducent die deze ‘event logs' van zijn apparaten bijhoudt, komt al snel aan miljoenen events per dag. Analyse achteraf van deze databergen geeft inzicht in hoe de processen precies verlopen, waar fouten optreden of waar verbetermogelijkheden zijn. Het kennisgebied dat zich hiermee bezig houdt, heet process mining. Het succesvol analyseren van grote event logs is een van de grote uitdagingen van het vakgebied.
Bedrijfs- en ziekenhuisinformatiesystemen
Bose heeft bijzonder efficiënte nieuwe algoritmes ontwikkeld, die uit de databrij structuren kunnen extraheren. Hij doet dat onder meer door herkenning van kleine substructuren, zoals een set events die optreedt wanneer iemand een knop induwt op een apparaat. Ook is hij erin geslaagd gelijksoortige processen te herkennen, te groeperen, te vergelijken en om bovenstaande zaken inzichtelijk te visualiseren in diagrammen. Daarnaast heeft de Indiase promovendus een manier bedacht om in de data veranderingen in de processen zelf te vinden en om prestatie-indicatoren te koppelen aan de analyse. Praktisch is dat de tools en inzichten die Bose ontwikkelde erg generiek zijn; ze zijn ook bruikbaar voor het analyseren van data van bedrijfs- en ziekenhuisinformatiesystemen.
De promovendus schreef in het kader van zijn promotieonderzoek het hoge aantal van twintig papers, en dat aantal zal naar verwachting nog stijgen naar 24. Volgens Van der Aalst is het werk van zijn promovendus zo vernieuwend, dat een aantal van die papers een mijlpaal zullen worden in het vakgebied. Ook verwacht hij dat het ‘superieure' werk van Bose de deur heeft geopend naar de ontwikkeling van nieuwe subvakgebieden. Van der Aalst heeft verder lof voor het door Bose getoonde leiderschap en voor het feit dat hij zijn onderzoek wist af te ronden binnen vier jaar, ondanks nevenwerkzaamheden voor projecten.